1.9tdi alh Ile koni bez FMIC
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
-
- Nowicjusz
1.9tdi alh Ile koni bez FMIC
witam w związku z tym że pada mi powoli turbo i sprzęgło postanowiłem pozbierać troche gratów i pobawić się w robienie większej mocy, które z resztą i tak miałem w planach.
Przechodząc do rzeczy, modyfikacje które planuje to:
-wtryski 216
-turbo ARL
-sprzęgło na sztywnym kole od vr6
I do tego chip tuning i to na pewno modyfikacje które chciałbym zrobić na początku, ponieważ modyfikacje planuje zrobić dopiero jak pozbieram części żeby zrobić wszystko za jednym razem
myślę że wyjdzie to gdzieś w październiku albo listopadzie, i teraz pytania do was
1.Ile realnie jestem wstanie osiągnąć mocy na takim setupie? wiem że około 160-170 koni jest w zasięgu ręki przy wtryskach 216 tylko czy nie bedą już za słabe do takich mocy?
2.Wiem że do takich mocy potrzeba FMIC żeby motor nie spuchł ale specjalnie zaplanowałem sobie takie modyfikacje na jesień/zimę gdzie jest już chłodno, i teraz pytanie czy jak wycisne z tego kitu ile się da bez(tak jakby w samochodzie siedział FMIC) to czy wytrzyma od zime bez spadków mocy? na wiosnę dołożyłbym FMICa bo też trzeba odłożyc na to gotówke a nie chciałbym robić słabszego programu bez fmica i potem znowu jechać na program żeby go poprawiac pod większy intercooler
Przechodząc do rzeczy, modyfikacje które planuje to:
-wtryski 216
-turbo ARL
-sprzęgło na sztywnym kole od vr6
I do tego chip tuning i to na pewno modyfikacje które chciałbym zrobić na początku, ponieważ modyfikacje planuje zrobić dopiero jak pozbieram części żeby zrobić wszystko za jednym razem
myślę że wyjdzie to gdzieś w październiku albo listopadzie, i teraz pytania do was
1.Ile realnie jestem wstanie osiągnąć mocy na takim setupie? wiem że około 160-170 koni jest w zasięgu ręki przy wtryskach 216 tylko czy nie bedą już za słabe do takich mocy?
2.Wiem że do takich mocy potrzeba FMIC żeby motor nie spuchł ale specjalnie zaplanowałem sobie takie modyfikacje na jesień/zimę gdzie jest już chłodno, i teraz pytanie czy jak wycisne z tego kitu ile się da bez(tak jakby w samochodzie siedział FMIC) to czy wytrzyma od zime bez spadków mocy? na wiosnę dołożyłbym FMICa bo też trzeba odłożyc na to gotówke a nie chciałbym robić słabszego programu bez fmica i potem znowu jechać na program żeby go poprawiac pod większy intercooler
-
- Nowicjusz
Re: 1.9tdi alh Ile koni bez FMIC
Ale kombinujesz jak nie wiem co. 160 km to max co ci pompa 10 podleje. Tu też nie chodzi o lato bo jak puścisz mogę z gazu to w dolocie będzie piekarnik jak nic nawet i wiosna czy jesienią. Załóż turbo i wtryski i nie rób jeszcze programu. Wstaw jednomas na g60 i potem ten fmic. Na koniec zrób chip.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
-
- Nowicjusz
A jakbym celował w moce rzędu 160km to wymiana IC na smic z ASZ cos by dała?
-
- Użytkownik
- Kontakt:
bez sensu robota. bez fmic będzie moc ale do pierwszego lepszego rozgrzania ic. Na trasie jeszcze ok. w mieście 3 razy depniesz i poczujesz odpływ koni. na hamowni po trzecim hamowaniu moc spadała z 170km na 120km. miałem wtedy gt22, 230, 11, zmaiana turbo na gtb2056vl i montaż frontowego IC przyniósł 216km bez spadków
-
- Użytkownik
Pierwsza rzecz po Czipie to montuj FMIC bo w tych silnikach chłodzenie seryjnego intercoolera to porażka
To samo u mnie w TDI AHF szukam teraz FMIC bo mam program który pompuje 1.4 bar na seryjnej turbinie i kilka razy po rozgrzaniu silnika jak przyśpieszę to spada moment obrotowy niesamowicie, seryjny intercooler nie daje rady nawet przy 0* celcjusza
To samo u mnie w TDI AHF szukam teraz FMIC bo mam program który pompuje 1.4 bar na seryjnej turbinie i kilka razy po rozgrzaniu silnika jak przyśpieszę to spada moment obrotowy niesamowicie, seryjny intercooler nie daje rady nawet przy 0* celcjusza
.
To może ja od siebie.
FMIC to daj jakiś większy frontowy i to nawet z zapasem to raz.
2 nie bierz g60 tylko od razu tarcza vr6 + kevlar Makland do tego docisk vw t4 lub PRAWDZIWY vr6 ( vw t4 2.4d to to samo - najmocniejszy docisk 228mm)
Potem turbo lepiej nie arl już one są zajeżdżone lepiej wydać ponad 1000 i mieć coś z gtb…
Ja na gtb 2056vb + 0.216 bosch (pompa 10mm) miałem 180km a gdybym dowalił 11mm to pod 200 by pykło
Aaaaa no po montaż 0.216 miałem w Ujjjjjj kopciucha i szybciutko sie spieniężyłem na fmic i po tym program był (same wtryski - 136hp wtryski +program 157hp wtryski + gtb2056 - 178hp
Aktualnie jest grubiej ale to nie o tym temat
FMIC to daj jakiś większy frontowy i to nawet z zapasem to raz.
2 nie bierz g60 tylko od razu tarcza vr6 + kevlar Makland do tego docisk vw t4 lub PRAWDZIWY vr6 ( vw t4 2.4d to to samo - najmocniejszy docisk 228mm)
Potem turbo lepiej nie arl już one są zajeżdżone lepiej wydać ponad 1000 i mieć coś z gtb…
Ja na gtb 2056vb + 0.216 bosch (pompa 10mm) miałem 180km a gdybym dowalił 11mm to pod 200 by pykło
Aaaaa no po montaż 0.216 miałem w Ujjjjjj kopciucha i szybciutko sie spieniężyłem na fmic i po tym program był (same wtryski - 136hp wtryski +program 157hp wtryski + gtb2056 - 178hp
Aktualnie jest grubiej ale to nie o tym temat
MK4 TDI ALH 235/447