1.4 TSI Golf VII
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Re: 1.4 TSI Golf VII
Pytanie zadałem serwisantowi, któremu przekazywałem i przyjmował samochód do przeglądu - a więc chyba osobie jak najbardziej kompetentnej.doggie pisze: ↑pn maja 20, 2019 17:26myślę że tutaj jeszcze dochodzi umiejętność zadania odpowiedniego pytania odpowiedniemu człowiekowi, bo ten w dziale sprzedaży niekoniecznie będzie to wiedział, ale w dziale części i serwisu musi wiedzieć, ja wiem że na wszelakich forach pracownicy ASO często są wyszydzani ale bez jaj
bo ja bym powiedział "Panie co mi Pan tu opowiadasz, że komputer nie zakwalifikował jeszcze, mnie interesuje co ile lat lub kilometrów"
Co do kosztów, to ogólnie za:
- przegląd rozszerzony,
- przegląd z wymiana oleju (5W-30),
- wymianę filtra oleju,
- wymianę filtra powietrza,
- wymianę świec zapłonowych,
- pierścień uszczelniający,
- śrubę spustową oleju,
- śrubę samo zabezpieczającą "torx"
policzono mi 1450,- zl. Jednak gdy powiedziałem, że filtr powietrza i świece sam sobie wymienię, to zeszli z ceną i za to wszystko zapłaciłem 1090,- zł.
Ciekaw jestem, czy rzeczywiście przy każdej wymianie oleju w/w śruby trzeba wymieniać na nowe
-
- Nowicjusz
Na razie z decyzją wstrzymałem się i z tego powodu zadałem pytanie na forum.
Wiem, że wymiana samego paska może się zemścić i z tego powodu będę wymieniał wszystko.
W ASO przedstawili mi kalkulację kosztów wymiany całego rozrządu i wycenili na 1905,- zł.
Ps.
Ponieważ jestem ich stałym i starym klientem (Skoda "Felicia", Skoda "Fabia" i teraz VW "Golf") to udzielają mi 10% rabatu.
Co do małego przebiegu, to Skodami jeździłem dużo gdyż wówczas jeszcze pracowałem. Teraz jestem na emeryturze i potrzeba używania samochodu bardzo zmalała.
Ostatnio zmieniony pn maja 20, 2019 21:13 przez Andrzej J.S, łącznie zmieniany 1 raz.
No co TY rób jak kolega sam pasek co się w koszty będziesz pchać xDAndrzej J.S pisze: ↑pn maja 20, 2019 21:04Wiem, że wymiana samego paska może się zemścić i z tego powodu będę wymieniał wszystko.
A co Cię to obchodzi co ja będę wymieniał?
Lepiej stracić sekundę z życia, niż życie w ciągu sekundy...
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
stwierdzenie "przegląd rozszerzony" mnie śmieszy to jest własnie urok utrzymywania panów w krawatach w ASO, to wszystko sam zrobię sobie o 1000 zł taniej, i ten tysiąc wydam na inne ciekawsze cele no ale cóż, nie mój wybórAndrzej J.S pisze: ↑pn maja 20, 2019 20:51
Co do kosztów, to ogólnie za:
- przegląd rozszerzony,
- przegląd z wymiana oleju (5W-30),
- wymianę filtra oleju,
- wymianę filtra powietrza,
- wymianę świec zapłonowych,
- pierścień uszczelniający,
- śrubę spustową oleju,
- śrubę samo zabezpieczającą "torx"
policzono mi 1450,- zl.
Andrzej J.S pisze: ↑pn maja 20, 2019 21:04
W ASO przedstawili mi kalkulację kosztów wymiany całego rozrządu i wycenili na 1905,- zł.
trudno mi to nawet skomentować
dowcipniś , po 6 latach należy wymienić kompletny rozrząd i przebieg nie ma tu żadnego znaczenia
-
- Nowicjusz
Twoja sprawa - chcesz to wymieniaj sam pasek. Co najwyżej później będziesz naprawiał cały silnik.dreyfus pisze: ↑pn maja 20, 2019 21:41No co TY rób jak kolega sam pasek co się w koszty będziesz pchać xDAndrzej J.S pisze: ↑pn maja 20, 2019 21:04Wiem, że wymiana samego paska może się zemścić i z tego powodu będę wymieniał wszystko.
Ja widziałem czym wymiana samego paska może skutkować i wolę nie ryzykować.
-
- Nowicjusz
- doggie
- V.I.P.
czego oczekujesz? Konkluzja jest taka że w 6 roku należy wymienić kompletny rozrząd.
@ dreyfus nie odnosił się do twojej wypowiedzi tylko kolegi żartownisia, który poleca wymianę samego paska rozrządu bez napinaczy, bez pompy wody itp...
-
- Nowicjusz
Ale w czym problem
Sprawę rozumiem i uważam za zamkniętą
- doggie
- V.I.P.
-
- Nowicjusz
i proszę w powyższym moim wpisie nie dopatrywać się żadnych podtekstów.
Po prostu otrzymałem zadowalającą mnie odpowiedź i w związku z tym stwierdziłem:
Ps.
I nie obrażę się jeśli moderator usunie konfliktogenne wpisy