[mk4] Golf 4 1.6 Sr AKL dziwny odczyt temperatury
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[mk4] Golf 4 1.6 Sr AKL dziwny odczyt temperatury
Siema,Golf znowu pokazuje swoje humorki, a mianowicie
Po zagrzaniu się do odpowiedniej temperatury pracy silnika 90 stopni od czasu do czasu zaczynaja falować obroty i często podczas jazdy sam dodaje sobie gazu bądź stoji na 2-3 tys obrotów i nic nie można zrobić. Linka gazu wówczas jest luźna tak jak i cięgno od przepustnicy. Byłem u znajomego mechanika i wyczyscilismy przepustnice no i wydawało się być wszystko dobrze,wsiadam chce ruszyć i znowu ta sama sytuacja,zgasł odpalam i obroty wskoczyły na 2,5 tys obrotów. Szybka podpinka komputera i wywala błąd czujnika temperatury i odczyt wyglądał tak: 80 stopni a nagle -24 i tak co chwile.. podmieniliśmy czujnik, ale bez zmian. Wydaje mi się,ze winowajca wszystkich objawów jest czujnik czyli,ze gdy ma odczyt,ze silnik jest zimny to załącza ssanie i zwiększa sobie dawkę paliwa.. ale dlaczego tak się dzieje,ze ten czujnik wariuje ? Może ktoś miał podobny problem pozdro
Po zagrzaniu się do odpowiedniej temperatury pracy silnika 90 stopni od czasu do czasu zaczynaja falować obroty i często podczas jazdy sam dodaje sobie gazu bądź stoji na 2-3 tys obrotów i nic nie można zrobić. Linka gazu wówczas jest luźna tak jak i cięgno od przepustnicy. Byłem u znajomego mechanika i wyczyscilismy przepustnice no i wydawało się być wszystko dobrze,wsiadam chce ruszyć i znowu ta sama sytuacja,zgasł odpalam i obroty wskoczyły na 2,5 tys obrotów. Szybka podpinka komputera i wywala błąd czujnika temperatury i odczyt wyglądał tak: 80 stopni a nagle -24 i tak co chwile.. podmieniliśmy czujnik, ale bez zmian. Wydaje mi się,ze winowajca wszystkich objawów jest czujnik czyli,ze gdy ma odczyt,ze silnik jest zimny to załącza ssanie i zwiększa sobie dawkę paliwa.. ale dlaczego tak się dzieje,ze ten czujnik wariuje ? Może ktoś miał podobny problem pozdro
[mk4] Re: Golf 4 1.6 Sr AKL dziwny odczyt temperatury
Nie,czujnik z zamiennika dobrej jakości,mam opakowanie w aucie,nie pamietam jak się nazywa. Na pierwszym jak i na zamienniku te same wartości. W sensie,ze z dodatniej schodzi na ujemna temperaturę i tak co sekundę
Z zamiennikami jest tak, że rzadko który działa poprawnie - taka specyfika tego czujnika. Dlatego najlepiej kupić nowy oryginał w ASO (tutaj uprzedzam, że te "oryginalne" dostępne na allegro wcale nie są oryginalne) i wtedy można mieć 100% pewności co do jego działania.
Drugą opcją, choć mało prawdopodobną, jest uszkodzenie wiązki czujnika.
Jeśli wymienisz czujnik na nowy oryginalny, wiązka będzie OK, a odczyty temperatury dalej będą nieprawidłowe, to pozostanie wymiana komputera sterującego pracą silnika.
Drugą opcją, choć mało prawdopodobną, jest uszkodzenie wiązki czujnika.
Jeśli wymienisz czujnik na nowy oryginalny, wiązka będzie OK, a odczyty temperatury dalej będą nieprawidłowe, to pozostanie wymiana komputera sterującego pracą silnika.
Wlasnie nad komputerem się już sam zastanawiałem czy to aby nie jest jego wina. Postaram się ogarnąć to na dniach i dam znać. Jakby ktoś miał jeszcze jakiś pomysł to proszę o rady. I czy czujnik może wpływać na zacinająca się przepustnice ?
Ok,komputer okazał się sprawny.. problem dalej występuje i golfik gaśnie w najmniej odpowiednich sytuacjach.. tak jak dzis stoję na światłach chce ruszyć i obroty zamiast rosnąć to spadły w dół i zgasł.. na wolnych kuleje od czasu do czasu, a na autostradzie załącza mu się tempomat i jedzie sam martwi mnie to,ze wymieniłem uszczelki kolektora ssącego (wszystkie 8szt.) oraz świece i dale jest to samo.. dlaczego jak się przytnie to przepustnica jest w pozycji startowej tak jak i linka ? Skąd biorą się te obroty w takim razie ? Pozdro
Sterownik silnika widzi zapewne nieprawidłowości i podnosi obroty silnika. Jak wymieniałeś te uszczelki to wszystko szczelnie złożyłeś/dokręciłeś w dolocie? Jakie napięcie ładowania widzi sterownik silnika? Czy odczyty temperatury nadal szlak ją nagle na wartości ujemne ?
Tak,zaraz po zakupie również je wymieniałem i teraz tez wykonałem wszystko z należyta starannością. Lądowanie jest w porządku ponad 13. Odczyt temp. Się nie zmienił. Warto tez dodać,ze rano podczas odpalenia, wrzucam jedynkę i w momencie kiedy chce ruszyć delikatnie go zdławi w sensie,ze obroty spadną do 400, a kiedy wrzucę sprzęgło to wszystko wraca do normy i mogę ruszyć, po wbiciu dwójki tez go dusi i jedzie,bo jedzie,ale nic się nie zmienia kiedy wcisnę gaz do końca.. po Ok. 100m wszystko jest Ok, az się nie zagrzeje do 90 i tylko czekać jak mu odwali..
Sprawdziłbym jeszcze ciśnienie paliwa jakie jest na listwie wtryskiwaczy. Zachowuje się jakby miał za ubogą mieszankę.
Ok dzięki wielkie za rady. Jutro postaram się wymienić wszystkie wężyki od podciśnienia. Może jak się zagrzeje to zwiększają swoją elastyczność.
Jeszcze mam pytanie,bo od serwa wspomagania wychodzi waż podciśnienia i jest na nim zaworek i górna cieńsza rurkę mam zaślepiona,jest tak odkąd go kupiłem..gdzie ona powinna iść ?
Jeszcze mam pytanie,bo od serwa wspomagania wychodzi waż podciśnienia i jest na nim zaworek i górna cieńsza rurkę mam zaślepiona,jest tak odkąd go kupiłem..gdzie ona powinna iść ?