Pytanie tak jak w tytule:Po spaleniu klocków tył należy je wymienić na nowe?
Wymieniłem klocki na firme ABe z tego faktu, że należą do grupy klocków tak zwanych miękkich - czyli nie piszczą.
Przejechałem 2 tysiące km. Zdarzało się jak to na ekspresówkach gwałtownie hamować nie raz również przy użyciu ręcznego - hamując z 140 do 90 i to na ręcznym.
Objaw jaki mam to nalot czerwony na klocki ze strony bliskiej tarczy oraz pism z prawej strony tylnego zacisku.
Zaznaczam,że cylinderki jak i prowadnicę działają super. A także ręczny hamulce dobrze - sprawdzał mi to mechanik dodatkowo miałem przegląd w którym nie było żadnych zastrzeżeń co do hamulców.
[mk3] Po spaleniu klocków tył należy je wymienić na nowe?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
- Auto: Vw Golf VI
- Kontakt:
[mk3] Re: Po spaleniu klocków tył należy je wymienić na nowe?
Siła hamowania zawsze bardziej przekłada się na oś przednią, dlatego to dość ciekawe pytanie Jeśli chodzi o mnie to przy każdej wymianie klocków sprawdzam stan hamulców z tyłu. Przyjęło się, że przy co drugiej wymianie hamulców z przodu należy też wymienić hamulce z tyłu. Jeśli twierdzisz, że klocki z tyłu masz dobre to nie musisz zmieniać
Papierem ściernym troszkę szlifnij okładzinę klocka i zakładaj ponownie.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
Słyszałem coś takiego, że tarczę hamulcową wymienia się po 2-3 wymianie klocków.
Mi kierownica drga pomimo wyminionych kilka miesięcy klocków na dekermany. Wszystko było okej. Do momentu kiedy skończyły się klocki TRW. Teraz mam ABE i nie wiem czy ponownie wymienić na inne klocki np delphi, DENCKERMANN badź ATE?
Mi kierownica drga pomimo wyminionych kilka miesięcy klocków na dekermany. Wszystko było okej. Do momentu kiedy skończyły się klocki TRW. Teraz mam ABE i nie wiem czy ponownie wymienić na inne klocki np delphi, DENCKERMANN badź ATE?