Falowanie obrotów 1.6 16V BCB
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Falowanie obrotów 1.6 16V BCB
Panowie po 11 latach mam problem ze swoim autem.
Od ok. 3 tyg. falują mi obroty na biegu jałowym. Dziwną rzeczą jest to, że nie zawsze. Mogę przejechać 30 km. I jest w porządku, a po chwili po prostu zaczyna się falowanie 500/1000obr. i już tak się utrzymuje.
Wymienilem czujnik temp. na oryginalny., czyszczenie EGR, przepustnicy i adaptacja.
Wymieniony filtr węglowy (par paliwa).
Myślałem, że łapie gdzieś lewe powietrze bo jak zdjąłem wąż z filtra Evap i wsadziłem tam kredkę, która tylko minimalnie przepuszcza powietrze to obroty minimalnie rosły, ale były stabilne. Dzisiaj zrobiłem test. Zatkałem ręka przepustnice i silnik po chwili zgasł (czyli chyba nie ma lewego powietrza).
Brak błędów na kompie.
Przebieg pewny 207kkm.
Jakies pomysły?
Od ok. 3 tyg. falują mi obroty na biegu jałowym. Dziwną rzeczą jest to, że nie zawsze. Mogę przejechać 30 km. I jest w porządku, a po chwili po prostu zaczyna się falowanie 500/1000obr. i już tak się utrzymuje.
Wymienilem czujnik temp. na oryginalny., czyszczenie EGR, przepustnicy i adaptacja.
Wymieniony filtr węglowy (par paliwa).
Myślałem, że łapie gdzieś lewe powietrze bo jak zdjąłem wąż z filtra Evap i wsadziłem tam kredkę, która tylko minimalnie przepuszcza powietrze to obroty minimalnie rosły, ale były stabilne. Dzisiaj zrobiłem test. Zatkałem ręka przepustnice i silnik po chwili zgasł (czyli chyba nie ma lewego powietrza).
Brak błędów na kompie.
Przebieg pewny 207kkm.
Jakies pomysły?
Re: Falowanie obrotów 1.6 16V BCB
W tym silniku za falowaniem obrotów głównie stoi odma. Zarówno ta dolna jak i ta wychodząca pod korkiem wlewu oleju...
Bardziej chodziło mi o szczelność tej przejściówki pid korkiem wlewu oleju. Często ułamuje się ta część co jest wkręcona w pokrywie zaworów i tam robi się nieszczelność. Druga rzecz to jak zacznie falować na biegu jałowym to w tym momencie odepnij wtyczkę z zaworu EGR. Jak ustanie to prawdopodobnie zawór nie domyka się szczelnie lub potrzebuje adaptacji.
Ta przejściówka jak i sam korek oleju wydaję się być ok.
Wtyczkę od EGR odpiąć normalnie przy zapalonym silniku?
Jeżeli wówczas obroty się ustabilizują tzn. że nie zawsze dobrze domyka?
Wtyczkę od EGR odpiąć normalnie przy zapalonym silniku?
Jeżeli wówczas obroty się ustabilizują tzn. że nie zawsze dobrze domyka?
Tak, wtyczkę zdejmuje się na pracującym silniku aby sprawdzić czy obroty silnika się wyrównają. Jeżeli nie to może być to egr ale wcale nie musi. Dobrze jest też w tym momencie sprawdzić komputerem jakie podciśnienie widzi sterownik silnika....
Dzisiaj dostrzegłem, że sonda lambda jest strasznie lekko przykręcona - w zasadzie na upartego wykręciłbym ją ręką.
Poobserwuję teraz po dokręceniu czy coś się zmieni.
PS. Dzięki za sugestie
Poobserwuję teraz po dokręceniu czy coś się zmieni.
PS. Dzięki za sugestie
Czy jeżeli po zdjęciu wtyczki od EGR obroty są w porządku to jest to pewniak za EGR do wymiany i on jest problemem (bo był już czyszczony)?
W 90% tak. Te pozostałe 10% to ewentualne uszkodzenia szczelności dolotu jaką wyłapuje mapsensor. C,y po czyszczeniu ekranu była robiona jego adaptacja?
Po egr nie, po przepustnicy (wcześniej) tak.
Dziwne jest to że ostatnio 3 dni jeździł jak nowy i znowu się zaczęło falowanie.
Natomiast przed rozkręceniem jakieś 20min wcześniej odłączyłem akumulator.
Mam też wrażenie, że gorzej jest jak jest ciepło i silnik nagrzany. Może być tak, że raz ten egr normalnie działa, a za chwilę się przycina?
Dziwne jest to że ostatnio 3 dni jeździł jak nowy i znowu się zaczęło falowanie.
Natomiast przed rozkręceniem jakieś 20min wcześniej odłączyłem akumulator.
Mam też wrażenie, że gorzej jest jak jest ciepło i silnik nagrzany. Może być tak, że raz ten egr normalnie działa, a za chwilę się przycina?
Może być i tak. Skoro wcześniej go czyściłeś to trzeba było sprawdzić jak działa. Może być tak że cewka zaworu już niedomaga.
No i niestety. Na odpiętym EGR obroty również falują. Jak stoję na światłach jest ok., ale jak się toczę na luzie 5,czy 10km/h obroty również falują tylko w wyższym przedziale obrotów 1000 - 1800obr.
Czyli to chyba jednak nie EGR
Czyli to chyba jednak nie EGR
Jak masz czym to podejrzyj odczyty z mapsensora w momencie falowania obrotów.