Jest wiele czynników które ma na to wpływ. Siedząc komuś na dupie masz zupełnie inny opór powietrza na co tu jeszcze nikt nie zwrócił uwagi, od tego należałoby zacząć. Do tego różnica w szerokości/wadze kół (a tu może być przepaść na ogromny + dla MK4 szczególnie przy wyższych prędkościach). Kolejna sprawa to jak poprowadzony jest moment, co z tego że ma 300KM i 400Nm jeśli pełny Nm ma do 3000 obr a taki golf po sofcie może mieć te 500Nm ale pociągnięte do np. 3500? Dodaj do tego ewentualność jaką jest możliwa modyfikacja skrzyni biegów w MK4 ( o ile ktoś ją zrobił) i uj z tego że tamten ma 300KM jak ta MK4 może na 4 biegu iść np. do 180. Nie da się wprost przy tak zbliżonych parametrach i masach samochodów od razu stwierdzić, czy ktoś ma szanse czy nie. Po prostu. Inna sprawa, że stare quattro jest po prostu zamulaste w uj i jeszcze trochę. Sam mam V8 w quattro 335km ( zdrowe) przy budzie ważącej 1800kg i A6 avant 2,0 tdi 170KM bez softu w manualu mnie robi jak chce Co innego S60 2,0 turbo benzyna z nowym typem automatu. Tam nie wiesz kiedy i masz 2 paki na blacie...monopolowy pisze: ↑śr wrz 28, 2016 20:26Sztomel, to żeś przywalił Jednym słowem 240KM / 500Nm będzie szybsze od 300KM / 400Nm? Przy podobnej masie aut?
Sam kiedyś zrobiłem killa moim MK4 na A7 3,0 tdi w quattro. Też nie mógł mi odejść i w końcu zjechał na prawy pas przy 230 a 6 jeszcze zapiętej nie miałem ... tyle że moje MK4 potrafi właśnie na 4 biegu podejść pod 190 km/h jak wejdziesz nieco głębiej w czerwone pole obrotomierza.