Witam. Problem pojawił się podczas jazdy. W pewnym momencie zniknęły wskazania wyświetlaczy na liczniku, tj przebieg kilometrów i zegar. W tym samym momencie padły wskazówki od prędkościomierza i obrotów silnika. Wskazówka poziomu paliwa i temperatury cieczy chłodzącej działają prawidłowo.
Licznik VDO, pacjent golf 3 1.9 TD AAZ z roku 1994, więc staruszek.
Sprawdzałem bezpieczniki i wszystko OK. Na drugi dzień wskazania pojawiły się, wskazówki prędkościomierza i obrotów również działały, pojechałem w krótką trasę i znowu padło. Rozebrałem licznik, nie znalazłem zimnych lutów. Pytanie do bardziej zorientowanych, czy jest to wina wiązki kabli, która wpada do licznika, a jeżeli tak, to gdzie szukać drugiego końca tej wiązki ? Czy to może coś z pamięcią w wyświetlaczach ? Nie chcę wymieniać licznika, ponieważ mam już najechane ponad 215tys km, biorąc pod uwagę, że to już drugi obieg 300tysięcy km, tak więc maszyna ma przejechane 515tysięcy
Proszę nie sugerować się ciemnym wyświetlaczem na zdjęciu, uszkodziłem diodę podczas rozbierania tego wszystkiego
[mk3] Brak wskazań wyświetlaczy w liczniku VDO i brak reakcji wskazówek prędkości i obrotów
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- xlsss
- Użytkownik
- Auto: MK3
- Silnik: AAZ
- Kontakt:
[mk3] Re: Brak wskazań wyświetlaczy w liczniku VDO i brak reakcji wskazówek prędkości i obrotów
Temat rozwiązany. Padła elektronika- w pewnym momencie przestały świecić kontrolki akumulatora, swiec zarowych itp. Przeczyściłem wszystkie masy, sprawdziłem napiecia i nic. Kupiłem używany licznik i gra gitara.
[mk3] Re: Brak wskazań wyświetlaczy w liczniku VDO i brak reakcji wskazówek prędkości i obrotów
Mam podobną awarię - nie działa obrotomierz i szybkościomierz. Musze kupic nowy licznik, ale podobno ma immobilizer i nie odpalę samochodu po zamontowaniu. Czy to prawda?
Nie. Immobilizer zintegrowany w liczniku był od Golfa MK4. W Golfie MK3 jest w osobnym module.