Kiedy miałem problemy z utrzymaniem wolnych obrotów co nie jest przyjemne podczas jazdy jednostajnej (szarpanie), w czasie sprawdzania sondy lambda mechanik stwierdził wariowanie sondy (skaczące poziomy napięcia poza normami) że nawet nie mógł skorygować - stwierdzonego jednocześnie - niepoprawnego ustawienia zapłonu. Ale w pewnym momencie sonda zaczęła poprawnie działać więc poprawił zapłon.
Efektem było to że samochód na wolnych obrotach zaczął gładko pracować, tylko nie wiem dlaczego. Wykluczam, że to było z powodu nieprawidłowego ustawienia zapłonu bo przedtem jeździł dobrze a szarpanie nagle się pojawiło.
Czy za szarpanie na wolnych obrotach mogła być wadliwa sonda, która od czasu do czasu być może fiksuje?
Dla wiadomości na wszelki wypadek:
Od czasu do czasu pojawia mi się błąd P0134 (który aktualnie mam teraz, status oczekujący czyli oczekujący na potwierdzenie-powtórzenie) "Heated oxygen sensor (Ho2S)1, bank 1 - no activity detected". Czy to ze strony sondy lambda?
Czy sonda lambda może mieć wpływ na wariujące wolne obroty?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Re: Czy sonda lambda może mieć wpływ na wariujące wolne obroty?
tak sonda może mieć wpływ. Pytanie czy sonda, czy wiązka, czy nieszczelność wydechu, czy... wpływ ma np. LPG bo widzę że masz w opisie
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
- Poope
- Ma gadane
- Auto: Golf IV 'HighLine' 2.0 l [LPG]
- Silnik: AQY
Re: Czy sonda lambda może mieć wpływ na wariujące wolne obroty?
Ciężka sprawa z tą usterką, bo pojawia się i znika.
Wiązka sprawdzana nie ma przebić, zresztą japońska, ma 2 lata.
Sądzę że nieszczelność wydechu miałaby raczej stały wpływ, bez jakiejś okresowej zmiany na lepsze.
LPG raczej nie, to nie było po zatankowaniu. Choć nierówne obroty były jedynie na LPG, a na benzynie stawały się równe, dlatego pierwotnie stawiałem na jakąś świecę że okresowo szwankuje.
Co do sondy lambda, jak o pisałem w trakcie sprawdzania ona zaczęła nagle pokazywać prawidłowe mieszczące się w normie zakresy napięć i od tego momentu silnik zaczął pracować równo. Dziękuję za wskazówkę że sonda może mieć wpływ na wolne obroty, wychodzi na to że prawdopodobnie uszkodzona i raz pracuje dobrze, raz źle. Pewnie odczyty parametrów z komputera mogły ją skłonić do poprawienia się
Kupię nową sondę, nie ma co gdybać, wywalę 2 setki na Boscha, trudno. Jak się znów powtórzy, to może któraś ze świec szwankuje od czasu do czasu.
Druga opcja to czekać na powtórzenie się usterki i wtedy gonić do mechanika na szybkie sprawdzenie sondy.
Sam nie wiem...
EDIT:
Wymieniłem sondę i skalibrowałem u mechanika wolne obroty. Wszystko razem pomogło ale nie wiem co z tych rzeczy. I tak musiałem bo miałem od nich błędy.
Wolne obroty są OK.
Wiązka sprawdzana nie ma przebić, zresztą japońska, ma 2 lata.
Sądzę że nieszczelność wydechu miałaby raczej stały wpływ, bez jakiejś okresowej zmiany na lepsze.
LPG raczej nie, to nie było po zatankowaniu. Choć nierówne obroty były jedynie na LPG, a na benzynie stawały się równe, dlatego pierwotnie stawiałem na jakąś świecę że okresowo szwankuje.
Co do sondy lambda, jak o pisałem w trakcie sprawdzania ona zaczęła nagle pokazywać prawidłowe mieszczące się w normie zakresy napięć i od tego momentu silnik zaczął pracować równo. Dziękuję za wskazówkę że sonda może mieć wpływ na wolne obroty, wychodzi na to że prawdopodobnie uszkodzona i raz pracuje dobrze, raz źle. Pewnie odczyty parametrów z komputera mogły ją skłonić do poprawienia się
Kupię nową sondę, nie ma co gdybać, wywalę 2 setki na Boscha, trudno. Jak się znów powtórzy, to może któraś ze świec szwankuje od czasu do czasu.
Druga opcja to czekać na powtórzenie się usterki i wtedy gonić do mechanika na szybkie sprawdzenie sondy.
Sam nie wiem...
EDIT:
Wymieniłem sondę i skalibrowałem u mechanika wolne obroty. Wszystko razem pomogło ale nie wiem co z tych rzeczy. I tak musiałem bo miałem od nich błędy.
Wolne obroty są OK.
Pozdro, Poope