kewinpol pisze: ↑czw lip 21, 2022 00:18
Dzięki wielkie uderzę do chłopaków, bo faktycznie nie mam do nich daleko. Co do wtrysków LPG to tak jak pisałem, były wymieniane i mają zrobione raptem 500 km, a reduktor miałem wymieniany jakieś 2 lata temu na Magic niebieski jeśli się nie mylę.
To, że wtryski mają 500km nie wyklucza np. fabrycznej usterki, co potrafi się zdarzyć. Odnośnie reduktora, w 2 lata wbrew pozorom potrafi się zebrać sporo syfu w środku. Pytanie jeszcze na jakich stacjach tankujesz bo stacja stacji nie równa. Ogólnie w PL mamy kiepski i brudny autogaz. Ja omijam szerokim łukiem wszelakie marketowe stacje. Do tego jak dodasz niską temperaturę przełączania (bo możesz mieć np. na 30 stopni ustawioną co jest niską temperaturą) to niestety ale frakcje cięższe będą się odkładały pogarszając jeszcze bardziej odparowanie gazu, bo syf w środku działa jak izolator termiczny. Do tego pytanie jak jeździsz, czy trasy czy krótkie odcinki. Na długich trasach plus jest taki, że się wszystko bardziej wygrzewa więc nawet cięższe frakcje potrafią "iść dalej" w instalację i są wtedy wychwytywane w filtrze fazy lotnej. Jak jeździsz na krótkich, to o wiele więcej zostaje w samym reduktorze. Ogólnie temat rzeka. Widzisz, u mnie w Audi mam zrobione już 100tyś km odkąd gaz założyłem i wszystko hula cacy. Wtryski wszystkie mają praktycznie takie same wydatki czyli są równo zużyte. W reduktorze za wiele syfu nie było jak sprawdzałem endoskopem. Tylko, że ja tym autem robię trasy, więc ten przebieg w 90% to autostrada (trasy po 600-1400km na strzała). Zdarza się czasem, że te 110l jest 3 razy w ciągu jednego dnia do pełna zalewane. Jakbyś zrobił test wtrysków po 50-60tyś z samochodu, który jeździ tylko po mieście, to mogą być takie odchyłki na wtryskach, że być może będzie trzeba wymieniać (zależne też od producenta wtrysków) a sam reduktor może być już tak zawalony, że będzie się kwalifikował do wymiany (bo czasem regeneracja jest nieopłacalna). Temat samych membran w reduktorze. Jeśli są już stare, ale nie są spękane, to i tak będą pracowały inaczej niż jak były nowe bo zmieni się ich sztywność. Dlatego jak latasz w trasie, przejeździsz więcej, bo jak membrana się nagrzeje, to mięknie nieco przez co reduktor pomimo swego zużycia, ma parametry pracy bliższe temu, co było w nowości. Ale jak jeździsz np. odcinki 4-5km do pracy, to niestety ale membrana nie zdąży zmięknąć od temperatury za mocno.
Wiadomo, wszystko jest też zależne od zastosowanych części przy montażu instalacji i tego ile $$ się na to poświęci. Od tego też zależy ile instalacja wytrzyma przy danych warunkach pracy. Natomiast generalnie temat jest prosty - żeby instalacja długo żyła, to pomijając jakość samego gazu, najwięcej zależy od temperatur i tego jak długie trasy robisz.
Filtry zakładam że wymieniasz na czas a nie czekasz, aż będą zaklejone miodem
Tarpan 1,5 OHV -> Swap 1,4 dohc R.I.P -> Swap 1,6 DOHC R.I.P -> Swap 1,4 DOHC R.I.P ->Swap 1,8 DOHC R.I.P -> Swap 1,8+ DOHC -> Swap 1,8T +++ DOHC in progresssss
Pomagamy Domom Dziecka -> ZŁOMBOL '11/'12 /'14/'15/'16
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/