Koledzy dzisiaj rano jak odpaliłem silnik i ruszyłem moim Golfem 7 silnik 1,2 TSI zaświeciła się kontrolka silnika (check) oraz pojawił się napis usterka systemu start-stop silnik zaczął nierówno pracować. Zgasiłem silnik i ponownie odpaliłem i znów to samo ponownie zgasiłem i odpaliłem i silnik pracował już nor,mmalnie jednak dalej świecił napis usterka systemu start-stop. Przejechałem ok 20 km i wszystko wróciło do normy i wszystko działa prawidłowo.
Podłączyłem VCDS i pokazało dwa błędy P0301 i P0304 wypadanie zapłonu cylindra 1 i 4 - częstotliwość jako sporadyczna a częstotliwość 1
Dodam że samochód ma przejechane 73 tyś mam go od nowości rocznik 2016. Świece zapłonowe wymienione wszystkie 4 szt w 2020r. na NGK.
Olej wymieniam zawsze co rok.
Miał ktoś taki przypadek zdiagnozowany co to może być ?
Proszę o podpowiedzi.
Golf 7 silnik 1,2 TSI wypadanie zapłonu cilindrów
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Re: Golf 7 silnik 1,2 TSI wypadanie zapłonu cilindrów
Wypadanie zapłonu to jie tylko świece zapłonowe ale okablowanie, cewki ,wtryskiwacze po brak kompresji....
Da się jakoś przez VCDS sprawdzić stan cewek zapłonowych jeśli tak to proszę o wskazówki jak to zrobić
zamień miejscami, jeżeli missfire "pójdzie" za cewką to wymiana, jeżeli nie, to trzeba dalej diagnozować. Pomiar kompresji itp