[MK2] cos wyje w silniku...co to moze byc??
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[MK2] cos wyje w silniku...co to moze byc??
witam mam golfa mk2 z 91r mam mały problem a zaczoł on sie od czasu wymiany paska rozrzadu i rolki napinacza...Wyglada to tak:po odpaleniu go z rana wszystko jest dobrze lecz gdy juz dostanie swoja temp.to na wolnych obr cos wyje a przy szybszych zaczyna piszczec jak turbo.mechanik powiedzial ze to lozyska na alternatorze ale cos mi sie to nie wydaje ze akurat po wymianie rozrzadu mogla sie to stac.prosze o podpowiec co to jest.z góry dzieki
Ostatnio zmieniony sob paź 28, 2006 20:38 przez Jarmo mk2, łącznie zmieniany 1 raz.
VW mk2
- Paweł Marek
- V.I.P.
Bardzo często piszczy tak nowy pasek rozrządu. Zwłaszcza za bardzo napięty. Trzeba sprawdzić naciąg tak żeby się dał skręcić palcami o 90 stopni na najdłuższym odcinku.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Też tak sobie myślęPaweł Marek pisze:Zwłaszcza za bardzo napięty. Trzeba sprawdzić naciąg
Niestety jak coś piszczy to trzeba ustalić co, bo jeśli to byłby pasek od alternatora to nie problem, ale jeśli pasek rozrządu to już problem bo może strzelić. Jeśli zabardzo naciągnięty to trzeba poluzować.Jarmo mk2 pisze:ale moge na tym jezdzic
Przyznam ciekawa teoria.... ten typ uszczelnienia jest tak skonstruowany, że mając olej w zasięgu nie ma prawa piszczećJarmo mk2 pisze:jeszcze jeden mechanik powiedzial ze to simering
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
hmmm widze ze musze mechanika zmienic:) nic pojade w poniedzialek do innego mechanika i niech zobaczy co to moze byc...napisze co udalo sie ustalic.dzieki za podpowiedzi
[ Dodano: 28 Paź 2006 20:50 ]
a moze zamiast wyjacego rozrzadu jest to wyjaca pompa wodna?? w sumie lekko cieknie a z tego co mi wiadomo to jak wycieka to przez lozysko,wiec moze teraz zamiast smarowania smarem jest smarowany płynem chłodniczym i dlatego piszczy/wyje??
[ Dodano: 28 Paź 2006 20:50 ]
a moze zamiast wyjacego rozrzadu jest to wyjaca pompa wodna?? w sumie lekko cieknie a z tego co mi wiadomo to jak wycieka to przez lozysko,wiec moze teraz zamiast smarowania smarem jest smarowany płynem chłodniczym i dlatego piszczy/wyje??
VW mk2
Nie czekaj tylko natychmiast poluzuj pasek rozrzązdu, piszczy nie pasek a pompa wodna(napinacz), i juz piszczeć nie przestanie bo mocno naciągnięty pasek przytarł jej panewki. Będzie piszczeć cichutko ale tylko przy rozgrzanym silniku. Tak da się jezdzić ale jak długo to się dowiesz w momencie łupnięcia zaworów o tłoki... Pozdrawiam mechaników!!!
- Paweł Marek
- V.I.P.
jeśli piszesz o rolce od paska rozrządu to własnie nią sie reguluje napięcie.Jarmo mk2 pisze:jest rolka napinajaca i rzczej niema mozliwosci zeby ja popuscic
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
witam ponownie.bylem z tym u nie jednego mechanika i wszyscy mowili to samo...ze to guma na napinaczu i jak bede jezdzil to samo przejdzie. od wymiany juz zrobilem okolo 2tys km i przestalo!! nic nie wyje i wszystko pieknie chodzi.nic nie trzeba bylo ponownie wymieniac a pasek tez dobrze napiety. ale i tak dzieki. pozdrawiam
VW mk2