MK III jaka temperatura ?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- tomekzabrze
- Użytkownik
- Kontakt:
MK III jaka temperatura ?
Witam....... jaka temperature utrzymuje wam teraz golfik ? bo cos czuje ze u mnie za mala temperatura i wyzje niechce isc........ maxiimum 80 stopni wskazuje
autko to vw golf III 1.8 ABS 90 ps 92 rok
autko to vw golf III 1.8 ABS 90 ps 92 rok
Temperatura powinna być 90 (+-5 - praca termostatu i wentylatora). W trasie raczej zawsze stoi sztywno na 90.
Pewnie termostat nie zamyka się do końca lub masz uszkodzony czujnik temperatury.
Podaj jak zachowuje się temperatura w różnych warunkach (postój, trasa, miasto), czy dolna rura robi się ciepła od samego poczatku itp.
P.S.
Nie wymieniałeś czasem czujnika?
Pewnie termostat nie zamyka się do końca lub masz uszkodzony czujnik temperatury.
Podaj jak zachowuje się temperatura w różnych warunkach (postój, trasa, miasto), czy dolna rura robi się ciepła od samego poczatku itp.
P.S.
Nie wymieniałeś czasem czujnika?
[img]http://img143.imageshack.us/img143/508/mylubuskaer5.jpg[/img]
- marek2907
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
dokładnie tak ma byćsnowak pisze:Temperatura powinna być 90 (+-5 - praca termostatu i wentylatora). W trasie raczej zawsze stoi sztywno na 90
80 stopni to za mało
[url=http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=53320][img]http://i128.photobucket.com/albums/p180/marek2907/forum2.jpg[/img][/url]
:gora: KLIKNIJ :gora:
[size=200][b]wszystko na 1 stronie[/b][/size]
:gora: KLIKNIJ :gora:
[size=200][b]wszystko na 1 stronie[/b][/size]
80 za mało jesli czujnik temperatury działa prawidłowo !!przy tej temperaturze jaką pokazuje wskaznik sprawdz dolny wąż chłodnicy!!!!! przy normalnej jeżdzie powinien być ciepły (otwarty termostat ) prawidłowo termostat otwiera się przy temp 86 st ! wachler)i sprawdz w jakiej temperaturze włącza się węntyl chłodnicy powinien nieco powyżej 90st
- tomekzabrze
- Użytkownik
- Kontakt:
wentylator wlacza sie prawidlowo czujnik nie byl wymeninay wiec czujjnik chyba dobry skoro wenrtylator dobrze dziala bedzie termostat nawalil:) w sumie juz sobie zamowilem wahlera tam chyba 87 stopni wedlug katalogu i w poniedzialek wymienie bo szkoda kasy ciezkos ie nagrzewa a autko pewnie caly czas na ssaniu i duuuzo pali
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Podepne sie do tematu bo mam podobny problem.Otoz w moim MK3 1.6ABU temp. w trasie nigdy nie przekraczala 70C wiec zmienilem termostat na Wahlera i sytuacja poprawila sie o niecale 10C i w trasie obecnie z trudem ale dochodzi do 80C.W miescie, w korkach oczywiscie dochodzi do 90C wlacza sie wentylator itd ale gdy tylko rousze temp. znowu spada do ok 80C.Co wiecej jadac powyzej 100km/h temp. jeszcze bardziej spada i zatrzymyje sie na 70C.Generalnie im szybciej jade tym nizsza mam temp.Co to moze byc?Bo wymiana termostatu nie dala praktycznie nic.
U mnie w ABU 90+-5 st. miasto, a trasa caly czas na 90. Termostat tez Wahler na 84 st jak ksiazka pisze. Ale jezdzilem 6 miechow na Wernecie 87, bo innego nie mieli w sklepie i byly takie same wskazania jakie na mam teraz.
P.S.
A na forum od czasu do czasu ktos wypali, że ABU to rzadki silnik
P.S.
A na forum od czasu do czasu ktos wypali, że ABU to rzadki silnik
[img]http://img143.imageshack.us/img143/508/mylubuskaer5.jpg[/img]
U mnie jest podobnie.
Oryginalnie miałem zegary firmy TRW i normalna temperatura była jak Pan Bóg przykazał - 90 stopni.
Postanowiłem wzbogacić Golfika o MFA i nabyłem licznik z MFA, podłączyłem wszystko, itd i o dziwo temperatura wskazywana na "nowym" liczniku Motometer - 70 stopni.
Kombinuję podłaczam kolejno TRW - 90 stopni, na Motometerze - 70 stopni.
Diagnoza - zepsuty wskaźnik temperatury w nowym liczniku. Kupuję na Allegro inny wskaźnik temp. od licznika Motometer i ......
sytuacja się powtarza - 70 stopni.
Następnie wymieniłem czujnik temp. ten w króćcu przy głowicy i jest lepiej, lecz nie idealnie.
Teraz normalna temp. pracy to 80 stopni, po pewnym czasie dojdzie do 90 stopni, lecz tylko w mieście. Na trasie jest tylko 80 stopni.
Czy czujnik temperatury można skalować?
Dodam, że cały układ chłodzenia działa sprawnie, tylko temp. na liczniku jest być może przekłamana.
Oryginalnie miałem zegary firmy TRW i normalna temperatura była jak Pan Bóg przykazał - 90 stopni.
Postanowiłem wzbogacić Golfika o MFA i nabyłem licznik z MFA, podłączyłem wszystko, itd i o dziwo temperatura wskazywana na "nowym" liczniku Motometer - 70 stopni.
Kombinuję podłaczam kolejno TRW - 90 stopni, na Motometerze - 70 stopni.
Diagnoza - zepsuty wskaźnik temperatury w nowym liczniku. Kupuję na Allegro inny wskaźnik temp. od licznika Motometer i ......
sytuacja się powtarza - 70 stopni.
Następnie wymieniłem czujnik temp. ten w króćcu przy głowicy i jest lepiej, lecz nie idealnie.
Teraz normalna temp. pracy to 80 stopni, po pewnym czasie dojdzie do 90 stopni, lecz tylko w mieście. Na trasie jest tylko 80 stopni.
Czy czujnik temperatury można skalować?
Dodam, że cały układ chłodzenia działa sprawnie, tylko temp. na liczniku jest być może przekłamana.