Temperatura silnika - ostatnie starcie !!!

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Slawo80
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Slawo80 » sob mar 05, 2005 08:10

lukasz pisze:mam takie pytanko po ilu kilometrach wasze golfiki a najlepiej 2 bo taki mam:) ma 90 stopni?? albo inaczej po ilu powinien miec jak na dfworze jest tak jak teraz czyli troche ponizej zera bo nie wiem czy wymieniac termostat

Nie chce oklamac ale bo nie mierzylem ale trasa smigam codziennie wiec sprawdze ;) ale na oko u mnie po ok 6 - 7km przy temp -5 do -10 wszystko gra pelne 90st. tylko ze ja nie wlaczam od razu dmuchawy mam na regulacji temp. ustawione na maxa i nawiew na przednia szybe jak ma 90st lub w poblizu to dopiero wlaczam dmuchawe jesli taka jest koniecznosc ;) nio i ustawiam na odpowiednie punkty nawiew - chociaz to akurat wielkiego znaczenia nie ma ;) wazniejsze jest to ze dmuchawa nagrzewnicy nie chlodzi. Mozna calkiem wylaczyc ogrzewanie - ale ja wole miec na szybe ustawione bo moim zdaniem przy wlasnym pedzie powietrza to schladzanie nagrzewnicy nie jest jakies kolosalne a szybka nie paruje ani przez sekunde ;)

Pozdro:

Slawek.

Awatar użytkownika
Dziadoo
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Dziadoo » sob mar 05, 2005 16:48

A ja mam takie pytanko: jak zmierzyc temp plynu? Gdize mozna "wetknac "termometr? Do zbiorniczka wyrownawczego? Czy tam jest nizcza temp? I czy mozna nagrzewac silnik z otwartym zbiorniczkiem? Bo otwieranie go jak juz samochod jest nagrzany to raczej odpada :jezor:

kryzvw

Post autor: kryzvw » sob mar 05, 2005 17:23

cześć, tylko nie bierzecie jednego pod uwagę, że temp. zależy też od rodzaju silniczka, większość ma tą samą temp. właściwą 90 stopni ale np. mój golfik 1.6 ABU powinien mieć 100 +-2 i tak właśnie jest. Łapie ją po około 7-10km przy minus 5-10 stopni. Pozdro

Awatar użytkownika
lukdohc
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: lukdohc » sob mar 05, 2005 19:37

no ja lapie 90 stopni po okolo 7 km ale i tak kit bo w srodku zimno, dmucha tylko takie cieplawe i normalnie zamarzam, plyn nowy, nagrzewnica tez nowa zaworkow nie ma na przewodach do nagrzewnicy i kto mi powie co to moze byc??:(

Awatar użytkownika
miomio1
Cool Europe GL
Cool Europe GL
Kontakt:

Post autor: miomio1 » sob mar 05, 2005 19:45

kryzvw pisze:cześć, tylko nie bierzecie jednego pod uwagę, że temp. zależy też od rodzaju silniczka, większość ma tą samą temp. właściwą 90 stopni ale np. mój golfik 1.6 ABU powinien mieć 100 +-2 i tak właśnie jest. Łapie ją po około 7-10km przy minus 5-10 stopni. Pozdro
A ja mam taki sam silniczek jak kryzvw i tem. u mnie jest 60- 70 i z tego co wiem to tyle powinna sie trzymać :bigok:

wojteks
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: wojteks » sob mar 05, 2005 23:17

na moją niewielką wiedzę to bzdury waść piszesz, temperatura silnika

MUSI BYĆ CO NAJMNIEJ 84 stopnie

a np silnik 2.0 ma temperaturę ponad 90 stopni a 70 jak pokazuje to są złe wskazania
wskaźnika (może czujnik) lub termostat

silniki 1.4 i 1.6 - początek otwarcia termostatu 84 stopnie i pełne otwarcie 98 stopni,
przy 92 włącza się wentylator

silniki 1.8 i 2.0 -początek otwarcia termostatu 87 stopni i pełne otwarcie 102 stopnie,
przy 92 włącza się wentylator

podobnie jest w 1.9 diesel więc silnik musi mieć ponad 80 stopni a raczej bliżej 90 stopni
to jest prawidłowa temperatura.

jak macie dostęp do VAG to sprawdźcie temperaturę jaką widzi komputer wtrysku.

Pozdrawiam

Slawo80
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Slawo80 » sob mar 05, 2005 23:20

lukasz pisze:no ja lapie 90 stopni po okolo 7 km ale i tak kit bo w srodku zimno, dmucha tylko takie cieplawe i normalnie zamarzam, plyn nowy, nagrzewnica tez nowa zaworkow nie ma na przewodach do nagrzewnicy i kto mi powie co to moze byc??:(
Moze zapowietrzona nagrzewnica - braciak tak mial w paskudzie - silnik niby goracy ale on mial LPG i akurat cos z mikserem cz jakos tak, w kazdym badz razie co dolal plynu to mu te samo ilosc za kazdym razem wywalilo i w samochodzie buba :(
Pozniej jak juz ten mikser rozmrozil - jak juz wszystko zrobilo sie wporzo to problem zniknal ;)

Ps. Poteirdzam to co napisalem wczesniej po 7Km normalnej jezdy wzkazowka na srodku wskaznika temp.

Pozdro:

Slawek.

speede
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: speede » ndz mar 06, 2005 02:33

a kto mi powie co sie dzieje jak mam tempereture 70 stopni i wymieniony termostat. :) na nowy i to samo. Ale nagrzewa sie do 90, kurcze dlugo jakos, musze troche pojezdzic raczej postac w korkach, bo na trasie to mam ciagle 70-80. Co robic? Dzieki za rade. Pozdrawiam Golfiarzy

Awatar użytkownika
lukdohc
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: lukdohc » ndz mar 06, 2005 11:16

a jak odpowietrzyc ta nagrzewnice, ale z tego co wiem to ona sama sie odpowietrza wiec to napewno chyba nie to, wiec czemu wsrodku tylko cieplawe leci, zamarznac mozna:(

dukem
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: dukem » ndz mar 06, 2005 18:18

Moze masz linke ta od regulacji temperatury nawiewu walnieta...

Awatar użytkownika
lukdohc
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: lukdohc » ndz mar 06, 2005 20:24

czyli co moze nie dokonca przesowa lopatke?? ta przepuszczajaca cieple powietrze czy cos takiego?

dukem
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: dukem » pn mar 07, 2005 01:28

Wlasnie tak...juz byl niedawno na forum taki temat gdzie my sie produkowalismy o zaworkach i nagrzewnicy a okazalo sie ze wlasnie z mechanizmem tych lopatek bylo cos nie tak...moze i u Ciebie jest ten sam problem...

Awatar użytkownika
lukdohc
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: lukdohc » pn mar 07, 2005 09:04

sprawdze moze dzis, choc troche lipa bo sniegu nawalilo i mrozno, a garazu nie posiadam ale chcialbym to juz zrobic, dzieki za pomoc

speede
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: speede » pn mar 07, 2005 17:56

a kto mi powie co sie dzieje jak mam tempereture 70 stopni i wymieniony termostat. na nowy i to samo. Ale nagrzewa sie do 90, kurcze dlugo jakos, musze troche pojezdzic raczej postac w korkach, bo na trasie to mam ciagle 70-80. Co robic? Dzieki za rade. Pozdrawiam Golfiarzy

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”