[MK4 AJM] po przeglądzie - rakieta

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
MarioTDI
Nowicjusz
Nowicjusz

[MK4 AJM] po przeglądzie - rakieta

Post autor: MarioTDI » pt gru 01, 2006 14:23

Witencja
Golfem jeżdżę od pół roku :bajer:
Wcześniej pomykałem Cordobą 1,6 SXE z '98 (75 KM) i po przesiadce w golfa byłem troszkę zawiedziony w sumie silnik mocniejszy o 40 KM a jakoś nie było czuć tego - "ciągnął" tak od 2tyś do 3 tyś obrotów a potem zapał mu mijał, myslałem że to może przepływomierz ale jak odpiąłem kostkę to całkiem muł był :kac: .
We wtorek zafundowałem mu przegląd (90 tyś km) wymieniłem sporo dupereli - rozrząd, olej, filtry: oleju, powietrza, pyłkowy, paliwa, kloce z przodu (o własnie po ilu kilometrach klocki powinny dopasować się do tarcz?)
no od tej pory nie poznaje kolegi - ciągnie jak szalony (1,9 TDI - 115KM kombi) i zastanawiam się co go tak mogło zmienic którys z filtrów paliwa czy powietrza bo chyba nie pyłkowy. Pytam żeby na przyszłośc mieć baczenie co jest najpilniejsze do wymiany
PozdraVWiam
Mario

Awatar użytkownika
stary
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: stary » pt gru 01, 2006 16:26

filtr powietrza by mial wpyw odczuwalny podczas deszczu i duzej wilgoci ( ja wtedy strasznie odczuwam roznice ) paliwa nie sadze ,masz za nowe autko, moze rozrzad byl przestawiny i teraz nowy dali i ustawili dobrze no i zaplon. albo stare klocki byly jakies dziwnie zurzyte i hamowaly

Awatar użytkownika
Grzesiekk1982
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: Grzesiekk1982 » pt gru 01, 2006 16:39

MarioTDI pisze:o własnie po ilu kilometrach klocki powinny dopasować się do tarcz?
Jedź na pusty plac przychamuj ostro z 10 razy i będzie dobrze (ale żeby ABS ) się nei włączał, tylko żeby się nagrzały.
MarioTDI pisze:Pytam żeby na przyszłośc mieć baczenie co jest najpilniejsze do wymiany
Jeśli coś, to olelu pilnuj. Turbina musi mieć dobry i niezjeżdżony.
A weisz jak się z turbinka obchodzić????

1. nie przekraczać 2000 obr do nagrzania do 90 stopni
2. po jeździe odczekać okkoło minuty (ochłodzić turbo, tam jest do 220 tys obr/min!).
3. jeśli długo parkujesz na "prawiewolnych" obrotach to wystarczy odczekać tę resztę czseu (np 15-20 s)
4. Po bardzo forsownej jeździe na wysokich obr odczekaj troszkę ponad minutę.
5. Oleje i filtry.

Jeśli dopilnujesz tych 5 punktów, to rurbina ma szanse wytrzumać prawie tyle co sam silnik.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
MarioTDI
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: MarioTDI » pt gru 01, 2006 23:33

Grzesiekk1982 pisze: 1. nie przekraczać 2000 obr do nagrzania do 90 stopni
to w każdym samochodzie jaki miałem starałem sie robić
Grzesiekk1982 pisze: 2. po jeździe odczekać okkoło minuty (ochłodzić turbo, tam jest do 220 tys obr/min!).
no poczytałem (zanim jeszcze kupiłem auto) trochę postów na tej stronie :hmm: i chociaż niewiem jakbym się śpieszył stoje i "studzę"
Grzesiekk1982 pisze: 5. Oleje i filtry.
no zalałem go teraz castrolem (z tego co wyczytałem na pompowtryski - 505 01)
Grzesiekk1982 pisze:Jeśli dopilnujesz tych 5 punktów, to rurbina ma szanse wytrzumać prawie tyle co sam silnik.
Pozdrawiam.
oby oby

dzienks dzienks panowie - wielkie :pub: :pub: :pub:

teraz muszę jeszcze tylko poszukać MAGIKA który dorobi mi kluczyk (scyzoryk) bo mam only one

pozdro pozdro

Awatar użytkownika
Grzesiekk1982
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: Grzesiekk1982 » pt gru 01, 2006 23:51

MarioTDI pisze:no zalałem go teraz castrolem
Też leję Castrola do swojego. Jaki silnik by nie był (nawet zwykły wolnossący diesel) to też mu się coś od życia należy ;) Na Płynach eksploatacyjnych NIGDY nie oszzcędzajmy, a autko się nam odwdzięczy :)
MarioTDI pisze:bo mam only one
So... Who has got the second key? ;)
Odpukać w niemalowany zderzak, ale żeby nikt nie chciał do niego wejść z tym 2 kluczykiem...
trzymamy kciuki, żeby jeździl jak najdłużej
Pozdrawiam :pub:

Awatar użytkownika
MarioTDI
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: MarioTDI » sob gru 02, 2006 00:03

Grzesiekk1982 pisze: So... Who has got the second key? ;)
somewhere in germany....
niemra zagubiła

kucze oglądam teraz na TVN Turbo - de lux pokazują tuarega :kac:
ładny aleee... kierownicę to wielką jak w jelczu założyli :grin:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”