[MK3] Czy to juz czas na uszczelkę pod głowicą???
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[MK3] Czy to juz czas na uszczelkę pod głowicą???
Witam!
Zastanawia mnie pewna rzecz. Mianowicie na silniku widze wycieki oleju, po wymianie oleju i przejechaniu 3tys km na miarce widzialem juz ubytek, ponadto od czasu do czasu zapalała mi się juz kontrolka od smarowania. Wtedy wziałęm i dolałem oleju. Jak byłem u mechanika i spojrzał na to to stwierdził, ze wystarczy przy następnej zmianie zmienić olej na inny, mówił chyba o jakimś Castrolu. W tej chwili mam zalany Elfem półsyntetykiem. Ten Mechanik stwierdził, ze te wycieki to może przez to ze on dość długo stał zanim go kupiłem i poleci sobie poleci i przestanie. A jeśli nie to wlaśnie ta zmiana oleju powinna pomóc. Byłem ostatnio u kuzyna, również mechanika, i on też powiedział ze to pewnie pod uszczelką cieknie i jeszcze jakąś możlowość podał, ale niestety nie pamietam jaką.... Dodam, że stwierdził że na razie nie jest aż tak źle żeby się w to bawić....
W związku z tym moje pytanie: Czy wymianiać uszczelkę, czy poczekać jeszcze?? A jeśli juz się w to bawić, to o czym jeszcze muszę pamiętać i zrobić przy okazji??? Typu splanowanie głowicy? Czy coć jeszcze??
Z góry dziękuje wszystkim!!!
Zastanawia mnie pewna rzecz. Mianowicie na silniku widze wycieki oleju, po wymianie oleju i przejechaniu 3tys km na miarce widzialem juz ubytek, ponadto od czasu do czasu zapalała mi się juz kontrolka od smarowania. Wtedy wziałęm i dolałem oleju. Jak byłem u mechanika i spojrzał na to to stwierdził, ze wystarczy przy następnej zmianie zmienić olej na inny, mówił chyba o jakimś Castrolu. W tej chwili mam zalany Elfem półsyntetykiem. Ten Mechanik stwierdził, ze te wycieki to może przez to ze on dość długo stał zanim go kupiłem i poleci sobie poleci i przestanie. A jeśli nie to wlaśnie ta zmiana oleju powinna pomóc. Byłem ostatnio u kuzyna, również mechanika, i on też powiedział ze to pewnie pod uszczelką cieknie i jeszcze jakąś możlowość podał, ale niestety nie pamietam jaką.... Dodam, że stwierdził że na razie nie jest aż tak źle żeby się w to bawić....
W związku z tym moje pytanie: Czy wymianiać uszczelkę, czy poczekać jeszcze?? A jeśli juz się w to bawić, to o czym jeszcze muszę pamiętać i zrobić przy okazji??? Typu splanowanie głowicy? Czy coć jeszcze??
Z góry dziękuje wszystkim!!!
- KamilW
- Forum Master
- Kontakt:
Piszesz o trzech roznych rzeczach a szukasz jednego remedium... po pierwsze zapalanie sie kontrolki od oleju to oznaka ze panewki walu juz dozywaja swoich dni i pewnie za niedlugo czeka cie ich wymiana ( pomijam oczywiscie sprawe mozliwie niesprawnej instalacji elektrycznej).
Sprawa ubytku oleju to najczesciej powod zuzytych juz uszczelniaczy zaworowych i pierscieni zgarniajacych...
A pocenie sie uszczelki pod glowica to twoj najmniejszy problem.
Na poczatka radze umyc silnik i zobaczyc gdzie i jak mocno cieknie, sprawdzic tez obwod kontroli cisnienia oleju. A takie rady jak zmiana oleju na inny to niech sobie mechanicy zostawia dla srednio rozwinietych szympansow poniewaz to nie jest zadne rozwiazanie problemu tylko chwilowe odsuniecie sprawy w czasie ktore moze za soba pociagnac kolejne zniszczenia w silniku i znacznie podrozyc planowany remont... dlatego radza takie rzeczy... bo to jest w ich interesie.
Opisz dokladniej problem i to co sie okazalo po umyciu silnika i ile ci tego oleju ubywa na 1000 km...
Sprawa ubytku oleju to najczesciej powod zuzytych juz uszczelniaczy zaworowych i pierscieni zgarniajacych...
Na poczatka radze umyc silnik i zobaczyc gdzie i jak mocno cieknie, sprawdzic tez obwod kontroli cisnienia oleju. A takie rady jak zmiana oleju na inny to niech sobie mechanicy zostawia dla srednio rozwinietych szympansow poniewaz to nie jest zadne rozwiazanie problemu tylko chwilowe odsuniecie sprawy w czasie ktore moze za soba pociagnac kolejne zniszczenia w silniku i znacznie podrozyc planowany remont... dlatego radza takie rzeczy... bo to jest w ich interesie.
Opisz dokladniej problem i to co sie okazalo po umyciu silnika i ile ci tego oleju ubywa na 1000 km...
- Przybek
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
KamilW pisze:Piszesz o trzech roznych rzeczach a szukasz jednego remedium... po pierwsze zapalanie sie kontrolki od oleju to oznaka ze panewki walu juz dozywaja swoich dni i pewnie za niedlugo czeka cie ich wymiana ( pomijam oczywiscie sprawe mozliwie niesprawnej instalacji elektrycznej).
dodam iz tego powodem moze byc zbyt zadki olej i jego mala ilosc w silniku , ile bylo oleju na bagnecie ?
S
prawa ubytku oleju to najczesciej powod zuzytych juz uszczelniaczy zaworowych i pierscieni zgarniajacych...
zgadzam sie z tym i dodam iz najczesciej przyczyna jest zuzycie gumek uszczelniaczy w glowicy w 70% glowic ktore regenerowalem uszczelniacze byly twarde wiec nie spelnialy swojego zadania
to fakt ale jesli zdecydujesz sie na wymiane uszczelki to liznij glowice
[img]http://www.robtex.com/ipinfo.gif[/img]
posiadam VAG jak cos sloze pomoca
- Przybek
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
to zalezy od fachowca jedni wymieniaja bez zdjecia glowicy inni z wymontowaniem
glowicy , ale jak sam chcesz wymienic uszczelniacze to bedziesz musial zdjac glowice ( i tak taniej cie to wyniesie z kupnem uszczelki i uszczelniaczy niz wymiana u mechanika bez zdejmowania glowicy ), ma to swoja dobra strone bo mozesz sprawdzic stan zaworow i ewentualnie gdy troszke beda sfatygowane mozesz je dotrzec na paste , tylko nie pomyl zaworow
zaznasc sobie je punktakiem
Ps. kup zielone uszczelniacze , sa lepsze od brazowych
Pozdrawiam
glowicy , ale jak sam chcesz wymienic uszczelniacze to bedziesz musial zdjac glowice ( i tak taniej cie to wyniesie z kupnem uszczelki i uszczelniaczy niz wymiana u mechanika bez zdejmowania glowicy ), ma to swoja dobra strone bo mozesz sprawdzic stan zaworow i ewentualnie gdy troszke beda sfatygowane mozesz je dotrzec na paste , tylko nie pomyl zaworow
zaznasc sobie je punktakiem
Ps. kup zielone uszczelniacze , sa lepsze od brazowych
Pozdrawiam
jesli chodzi o swiecenie kontrolki od smarowania, to po dolaniu oleju przestała sie zaswiecac.
a na bagnecie, to oleju dolałem tyle, aby było pokazane maksimum.
Widzę Panowie ze znacie się na rzeczy i dziekuję Wam za podpowiedzi.
Czyli mam umyć silnik. i poza wymianą uszczelki pod głowicą co jeszcze musiałbym wymienic?
Porobie fotki jak to wygląda w tej chwili - przed umyciem silnika i wrzuce tutaj.
Czyli mam umyć silnik. i poza wymianą uszczelki pod głowicą co jeszcze musiałbym wymienic?
Porobie fotki jak to wygląda w tej chwili - przed umyciem silnika i wrzuce tutaj.
- Przybek
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
PozdrawiamStrusGTI pisze:jesli chodzi o swiecenie kontrolki od smarowania, to po dolaniu oleju przestała sie zaswiecac.
no to masz szczescie czyli pewnie bylo malo oleju i na zakretach zapalala sie katrolka
umyj bezynka extrakcyjna lub kup cos gotowego do mycia silnikow jest tego masa w sklepach
liznij glowice skoro leci ci z pod uszczelki i kup uszczelke pod pokrywe zaworowa
- Przybek
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
uwazaj na elektryke a zwlaszcza na aparat by go nie zamoczyc , alternator , i nie zmocz paskow bo djabli wiedza co za plynem bedziesz go myl bo co niektore plyny lubia sobie gume przyzrec i nie odpalaj zaraz po umyciu bo moze cos sie zapalic na kolektorze ssacym np. resztki bezynki extrakcyjnej
Pozdrawiam
Pozdrawiam
oto kilka fotek mojego silniczka z wyciekami:
[ Dodano: 05 Lut 2007 19:41 ]
witam po przerwie!
Juz jestem po wymianie uszczelek, tzn. pod głowicą, na koletorze, pod klawiaturą, uszczelaniczy na zaworach a i przy okazji się łożysko na kole wkręciło w kolejkę. Do tego płyn chłodniczy i nazbierało się troche ale nie było jeszcze tak źle. Cały koszt tego przedsięwzięcia łącznie z robocizną to 340zł. Teraz tylko na myjkę po mrozach silniczek umyć i patrzeć czy nic nie porządanego się nie dzieje!
Pozdro!
[ Dodano: 05 Lut 2007 19:41 ]
witam po przerwie!
Juz jestem po wymianie uszczelek, tzn. pod głowicą, na koletorze, pod klawiaturą, uszczelaniczy na zaworach a i przy okazji się łożysko na kole wkręciło w kolejkę. Do tego płyn chłodniczy i nazbierało się troche ale nie było jeszcze tak źle. Cały koszt tego przedsięwzięcia łącznie z robocizną to 340zł. Teraz tylko na myjkę po mrozach silniczek umyć i patrzeć czy nic nie porządanego się nie dzieje!
Pozdro!