jaki płyn do chłodnicy????
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
jaki płyn do chłodnicy????
Siemanko!!!!
w moim golfiku mam wlany jakis plyn do chlodnicy, jest to napewno zimowy, ale nie wiem jaki?????
co tam wlac??
czy moizna mieszac plyny??
dajcie znac
piozdro [/b]
w moim golfiku mam wlany jakis plyn do chlodnicy, jest to napewno zimowy, ale nie wiem jaki?????
co tam wlac??
czy moizna mieszac plyny??
dajcie znac
piozdro [/b]
-
- VW Baron
- Auto: Szukam... i NC700X
Re: jaki płyn do chłodnicy????
Kolega do 1.8GT wlal Dynagel 2000, ja do swojego tez i wsio gra.newswen pisze:Siemanko!!!!
Pozdro
Gitner
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Njalepiej zalej go czymś na bazie glikolu.Ja zalałem naszym krajowymn produktem Petrygo , ale nie polecam rozszczelnił mi chłodnice może to przypadek ale lepiej pozałowac pare groszy tym bardziej że nie musisz zmieniac co miesiąć.
...pomału do celu......w planach Suka GS 500, na początek oby sił wystarczyło :hmm:
- Bezy
- Mały gagatek
- Kontakt:
Moim zdaniem , chyba nie jest dobrym pomysłem zalewac chłodnicę mieszanka koncentratu i wody (chyba, ze szanownym przedmówcom chodzilo o zaleanie samym koncentratem).
Koncentraty sa raczej OK dla aut z żeliwnymi głowicami, którym na wskutek przegrzania nie grożą odkształcenia...
Wiadomo, że woda ma niższą temperaturę wrzenia od glikolu, tym samym łatwiej jest "zagotowac" wode w układzie chłodzenia i doprowadzic do uszkodzeń.
Ja mam zalane auto Pertygo. Auto ma juz swoje lata i nie zauwazyłem jakis rozszczelnień itp.
Oczywiscie dochodzi jeszcze cena. Koncentrat jest tańszy ("ciekawe dlaczego?"), a bańka 5 l Petrygo na stacji Orlenu u mnie kosztuje 45,50 zł. Zaje....cie duzo wg. mnie. Na szczescie udało sie znaleźc innego sprzedawcę - i ten sam płyn kupiłem za 29 zł.
Zreszta porównując nawet konsystencję "mieszanki wodnej" i tzw "gotowca" - chyba lepiej "wyglada" gotowiec (Petrygo). Woda to woda....
Koncentraty sa raczej OK dla aut z żeliwnymi głowicami, którym na wskutek przegrzania nie grożą odkształcenia...
Wiadomo, że woda ma niższą temperaturę wrzenia od glikolu, tym samym łatwiej jest "zagotowac" wode w układzie chłodzenia i doprowadzic do uszkodzeń.
Ja mam zalane auto Pertygo. Auto ma juz swoje lata i nie zauwazyłem jakis rozszczelnień itp.
Oczywiscie dochodzi jeszcze cena. Koncentrat jest tańszy ("ciekawe dlaczego?"), a bańka 5 l Petrygo na stacji Orlenu u mnie kosztuje 45,50 zł. Zaje....cie duzo wg. mnie. Na szczescie udało sie znaleźc innego sprzedawcę - i ten sam płyn kupiłem za 29 zł.
Zreszta porównując nawet konsystencję "mieszanki wodnej" i tzw "gotowca" - chyba lepiej "wyglada" gotowiec (Petrygo). Woda to woda....
Żadne petrygo ani borygo!! Jak nie chcesz żeby szlag trafi pompe wodą to zalej albo koncentrat (nie pamiętam jak się nazywa ale ma kolor różowy 1.5l kosztuje około 20 zeta) albo hepu!! to jest dokładnie to co poleca VW. Przynajmniej one mają włąściwości smarujące pompy!! Lepiej nie ryzykuj!!
Alib RULES!! in Rzeszów!!! Pozdro600!!!
na plynie nie ma co oszczedzac!! po petrygo tesh musialme nowa chlodnice wkladacdioob pisze:Njalepiej zalej go czymś na bazie glikolu.Ja zalałem naszym krajowymn produktem Petrygo , ale nie polecam rozszczelnił mi chłodnice może to przypadek ale lepiej pozałowac pare groszy tym bardziej że nie musisz zmieniac co miesiąć.
kto szybko jedzie tego wolno niosa
jeśli masz nadmiar kasy to kup Castrol antifreeze -polecany przez Vw, kosztuje ok 60 plnDeacon pisze:heh a ja zalalem Borygo rozowe i po fakcie sie dowiedzialem, ze on jest do tych starych chlodnic. na szczescie (albo i nie) ubywa mi go jakims cudem wiec zaleje go czyms innym tylko w koncu czym bo zdania sa podzielone.