to nieźle musiał się wkręcić, skoro rozrząd przestał nadążać...voj2s pisze:wskazowka sie odbila od konca obrotomierza jak zamiast 4 weszlo 2 po dokreceniu 3 do odciecia 7500 nic nie wyszlo tylko zawory nie wrocily
Nowa zabaweczka do mojego golfika
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
viewtopic.php?f=91&t=496640" onclick="window.open(this.href);return false;
VW LT VR6 RWD Salonka by m3tal SLOW progress
Wulkanizator - Psychopata
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
dostal za gwaltownie obrotow.. przy takich akcjach przeciazenia sa najwieksze:)m3tal pisze:to nieźle musiał się wkręcić, skoro rozrząd przestał nadążać...voj2s pisze:wskazowka sie odbila od konca obrotomierza jak zamiast 4 weszlo 2 po dokreceniu 3 do odciecia 7500 nic nie wyszlo tylko zawory nie wrocily
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.
EVOLUTION MOTOR SPORT
możliwe, ja tam nie jestem specem od mechaniki, więc nie jestem za bardzo w stanie tego dokładnie określićevolution pisze:dostal za gwaltownie obrotow
wiem tylko, że konwencjonalny rozrząd w ogóle wytrzymuje tylko do jakiejś granicy obrotów. w końcu dlatego właśnie w bolidach F1 jest rozrząd pneumatyczny chyba, no nie?...
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
chyba elektromagnetyczny zdaje sie, ale nie chce mowic na sto procent.. kiedys kolega bedacy na testach f1 cos mi wspominal ze tak jest rozwiazane sterowanie zaworow.. dlatego tak jada te silniki:)
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
EVOLUTION MOTOR SPORT
no, jadą... 10000 rpm na biegu jałowym, poniżej tego gaśnie... a kręcą się mniej więcej do 18000 rpm... hard core ogólnie.evolution pisze:dlatego tak jada te silniki:)
to może zależeć od teamu... w sumie oni też różne technologie stosują, więc rozrządy też mogą być różnie rozwiązane...evolution pisze:chyba elektromagnetyczny zdaje sie, ale nie chce mowic na sto procent..
no to się technologia rozwinęła... teraz nie jestem z tym na bieżąco, ale w zeszłym sezonie trochę się techniką F1 interesowałem, wtedy jeszcze trochę niżej się te agregaty kręciły ale tak czy inaczej to zawsze będzie kosmos w porównaniu do silników samochodów użytkowych - ok. 300 KM mocy jednostkowej i to w silnikach wolnossących, bo przepisy zabraniają doładowania... jakby tak jeszcze turbinki dokłądać i skrzynie bezstopniowe... to by miało osiągi dopierovoj2s pisze:a max rpm 22-24krpm
Chyba nie do końca tak, przy rozrzadzie desmodronicznym zastosowane sa dwa wałki rozrządu, jeden tradycyjnie otwiera zawór, a drugi zamyka zawory , niestety przy tych obrotach spręzyny zaworowe nie sa juz w stanie nadążyć zamykać zawory, drugi wałek robi to bez opóźnienia. Swoja droga rozrząd desmodroniczny jest znany dośc dawano w wysokoobrotowych silnikach i nie wiem czy obecnie technologia F1 jeżeli chodzi o rozrządy nie poszła duzo duzo dalej ????voj2s pisze:dezmodroniczny ?? wiem ze na jeden cykl ssania zawor otwiera sie dwa razy
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20938][img]http://www.motostat.pl/user_images/20938/icon5.png[/img][/url]
desmodroniczny ponoć nie jest zbyt popularny, bo trochę za bardzo obciąża silnik... zabiera kilka kucyków napędzenie dwa razy większej ilości wałków niż normalnie. tak przynajmniej gdzieś wyczytałem... chyba sobie na ten temat więcej informacji poszukam, bo mnie to teraz zaciekawiło
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
rozmawialem dzis z kolega na temat f1 i potwierdzil ze zawory sa sterowane elektromagnetycznie co pozwala na zaj*** krotka reakcje zaworu na sygnal sterowania , oreaz pozwala dowolnie sterowac zworami, wraz z wieloma otwarciami na jeden cykl
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
EVOLUTION MOTOR SPORT