Czy jeździ ktos z was na oleju SHELL 10w40???
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Czy jeździ ktos z was na oleju SHELL 10w40???
Czy polecacie ten olej bo mam wymiane i zastanawiam sie nad jego zakupem.
SHELL to SHELL, moje autko pomykało na nim jeszcze w Niemczech, żadnych problemów związanych z olejem nie mam. Ostatnio zmieniłem na Castrol magnatec 10W-40, od wymiany do wymiany dolewam może trochę ponad 100 ml, ale to chyba dlatego, że mam trochę przepoconą uszczelkę pod pokrywą zaworów. Oryginalny przebieg 315 tys km....
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Nie wiem jak jest z olejami SHELL do diesla ale do benzyny nie polecam. Robię czasami na warsztacie i ludzie przyjeżdżają na wymiane oleju po Shelu to pożal się Boże Jak się odkręci korek to już widać smalec przy w lewie, a ostatnio robilismy kapitalke w fieście w której był od 10 lat lany tylko Shell i naprawde nie polecam. Olej normalnie jak był wlany jakiś Lotos czy coś podobnego, a nie mówie już o stanie ślinika. Zawory jak się zamkły tak się już nie otwierały, auto zapałało chyba po pól godzinie zanim się troche uchyliły.
Jeśli mam polecic jakieś oleje to tylko dwa, które są rozlewane poza graicami naszego kraju i jest to prawdziwy olej a nie odrazu oszukane, niestety tak to już u nas jest że wszystko oszukane.
A oleje polecam:
Valvolina- rozlewana w Anglii
Midland- Mało znana jeszcze marka bo dopiero wchodzi na nasz rynek i póki co mają rewelacyjne ceny bo chcą się wbić. Rozlewany jest w Szwajcarii, osobiście sam mam w lany do swojego TDI i rewelacja
Jeśli mam polecic jakieś oleje to tylko dwa, które są rozlewane poza graicami naszego kraju i jest to prawdziwy olej a nie odrazu oszukane, niestety tak to już u nas jest że wszystko oszukane.
A oleje polecam:
Valvolina- rozlewana w Anglii
Midland- Mało znana jeszcze marka bo dopiero wchodzi na nasz rynek i póki co mają rewelacyjne ceny bo chcą się wbić. Rozlewany jest w Szwajcarii, osobiście sam mam w lany do swojego TDI i rewelacja
- Dragon
- Forum Master
- Kontakt:
Ja właśnie o benzynie pisałem i będę się upierał przy swoim - bez zastrzeżeń i ochoty na zmiany na cokolwiek innego.gruchol pisze:Nie wiem jak jest z olejami SHELL do diesla ale do benzyny nie polecam. Robię czasami na warsztacie i ludzie przyjeżdżają na wymiane oleju po Shelu to pożal się Boże Jak się odkręci korek to już widać smalec przy w lewie, a ostatnio robilismy kapitalke w fieście w której był od 10 lat lany tylko Shell i naprawde nie polecam. Olej normalnie jak był wlany jakiś Lotos czy coś podobnego, a nie mówie już o stanie ślinika. Zawory jak się zamkły tak się już nie otwierały, auto zapałało chyba po pól godzinie zanim się troche uchyliły.
Wyślij głupka po flaszkę, to przyniesie jedną...
Wyślij kobietę po piwo to też przyniesie jedno...
Piąty bieg wrzucony...............................................
- hanti
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
gruchol, ja nie jestem mechanikiem, ale co Ci moge powiedzieć to to że jak zalałem LOTOSA to mi silnik rzęził zawory klepały ( przedtem miałem JPka ) i działy sie różne cuda. Teraz leję Shella i nie ma co do niego zastrzerzeń a co do masła pod korkiem to zalej np. Vavoline`a i jeździj na krótkich odcinkach (np. do pracy) tak aby silnik nie osiągał pełnej temperatury pracy po miesiącu zajrzyj pod korek - ciekawe co znajdziesz.gruchol pisze:]Jak się odkręci korek to już widać smalec przy w lewie, a ostatnio robilismy kapitalke w fieście w której był od 10 lat lany tylko Shell i naprawde nie polecam. Olej normalnie jak był wlany jakiś Lotos czy coś podobnego, a nie mówie już o stanie ślinika. Zawory jak się zamkły tak się już nie otwierały, auto zapałało chyba po pól godzinie zanim się troche uchyliły.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
hanti,
Nie wiem co zobacze bo ja też nie jestem mechanikiem, czasami tylko pomagam kumplowi, a do pracy jezdze codziennie 30km w jedna stronę więc nie potrafie się określic do tego co napisałeś.gruchol, ja nie jestem mechanikiem, ale co Ci moge powiedzieć to to że jak zalałem LOTOSA to mi silnik rzęził zawory klepały ( przedtem miałem JPka ) i działy sie różne cuda. Teraz leję Shella i nie ma co do niego zastrzerzeń a co do masła pod korkiem to zalej np. Vavoline`a i jeździj na krótkich odcinkach (np. do pracy) tak aby silnik nie osiągał pełnej temperatury pracy po miesiącu zajrzyj pod korek - ciekawe co znajdziesz.
- Dragon
- Forum Master
- Kontakt:
Spoko, ja nie mam zamiaru zmieniać i też wyrażam tylko swoją opinięgruchol pisze:dragon5555,
Ja nie każe Ci zmieniać tylko pisze to co uważam.
Wyślij głupka po flaszkę, to przyniesie jedną...