Czy jeździ ktos z was na oleju SHELL 10w40???

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Kubecek
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Czy jeździ ktos z was na oleju SHELL 10w40???

Post autor: Kubecek » wt gru 19, 2006 16:11

Czy polecacie ten olej bo mam wymiane i zastanawiam sie nad jego zakupem.

Awatar użytkownika
GSOWIEC
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: GSOWIEC » wt gru 19, 2006 16:26

SHELL to SHELL, moje autko pomykało na nim jeszcze w Niemczech, żadnych problemów związanych z olejem nie mam. Ostatnio zmieniłem na Castrol magnatec 10W-40, od wymiany do wymiany dolewam może trochę ponad 100 ml, ale to chyba dlatego, że mam trochę przepoconą uszczelkę pod pokrywą zaworów. Oryginalny przebieg 315 tys km....

Awatar użytkownika
Dragon
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Dragon » wt gru 19, 2006 23:45

Ja od 10 lat jeżdżę na mineralnym Shella i innego nie chcę, zero problemów.

Wyślij głupka po flaszkę, to przyniesie jedną...
Wyślij kobietę po piwo to też przyniesie jedno...
Piąty bieg wrzucony...............................................

Awatar użytkownika
hanti
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: hanti » śr gru 20, 2006 01:10

dragon5555 pisze:jeżdżę na mineralnym Shella i innego nie chcę, zero problemów.
dokładnie

Shell Helix Diesel 15w/40 teraz taka oliwka jest w moim goferku i nie planuję zmiany na inny

Obrazek - Jedyna taka taksówka !!!!!!

HellMan
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: HellMan » śr gru 20, 2006 09:15

Leję ten olej od zakupu a dokładniej Shell Helix Diesel Plus 10w40 i nie mam najmniejszych problemów. Od wielu osób słyszałem, że jest to bardzo dobry olej, co więcej nigdzie jeszcze nie słyszałem o nim złego słowa. Cena od ok. 90 zł za 4l. Bardzo często są promocje na niego w Makro.

gruchol
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: gruchol » śr gru 20, 2006 12:06

Nie wiem jak jest z olejami SHELL do diesla ale do benzyny nie polecam. Robię czasami na warsztacie i ludzie przyjeżdżają na wymiane oleju po Shelu to pożal się Boże :( Jak się odkręci korek to już widać smalec przy w lewie, a ostatnio robilismy kapitalke w fieście w której był od 10 lat lany tylko Shell i naprawde nie polecam. Olej normalnie jak był wlany jakiś Lotos czy coś podobnego, a nie mówie już o stanie ślinika. Zawory jak się zamkły tak się już nie otwierały, auto zapałało chyba po pól godzinie zanim się troche uchyliły.

Jeśli mam polecic jakieś oleje to tylko dwa, które są rozlewane poza graicami naszego kraju i jest to prawdziwy olej a nie odrazu oszukane, niestety tak to już u nas jest że wszystko oszukane.

A oleje polecam:
Valvolina- rozlewana w Anglii
Midland- Mało znana jeszcze marka bo dopiero wchodzi na nasz rynek i póki co mają rewelacyjne ceny bo chcą się wbić. Rozlewany jest w Szwajcarii, osobiście sam mam w lany do swojego TDI i rewelacja :D

Awatar użytkownika
Kubecek
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Kubecek » śr gru 20, 2006 20:45

Jak czytalm troche na necie to pisali ze Shell Helix Diesel 10W40 jest priorytetem dla benzyniakow,ale do Diesela tez mozna lac. Zastanawiam sie zatem, zeby przejsc na cos rownie dobrego co SHELL,ale zeby byl to olej tylko i wylacznie dla Dieselkow.. Co wy na to??

Awatar użytkownika
Dragon
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Dragon » śr gru 20, 2006 21:48

gruchol pisze:Nie wiem jak jest z olejami SHELL do diesla ale do benzyny nie polecam. Robię czasami na warsztacie i ludzie przyjeżdżają na wymiane oleju po Shelu to pożal się Boże :( Jak się odkręci korek to już widać smalec przy w lewie, a ostatnio robilismy kapitalke w fieście w której był od 10 lat lany tylko Shell i naprawde nie polecam. Olej normalnie jak był wlany jakiś Lotos czy coś podobnego, a nie mówie już o stanie ślinika. Zawory jak się zamkły tak się już nie otwierały, auto zapałało chyba po pól godzinie zanim się troche uchyliły.
Ja właśnie o benzynie pisałem i będę się upierał przy swoim - bez zastrzeżeń i ochoty na zmiany na cokolwiek innego.

gruchol
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: gruchol » śr gru 20, 2006 22:47

dragon5555,
Ja nie każe Ci zmieniać tylko pisze to co uważam.
Może to zależy gdzie się kupi albo od samochodu nie wiem. Ja tam swoje widziałem i Shela bym już na lał.

100% syntetyczny olej Royal Purple [url]http://royalparts.pl/5w40/24-royal-purple-5w40-synerlec.html[/url]

Awatar użytkownika
hanti
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: hanti » śr gru 20, 2006 23:00

gruchol pisze:]Jak się odkręci korek to już widać smalec przy w lewie, a ostatnio robilismy kapitalke w fieście w której był od 10 lat lany tylko Shell i naprawde nie polecam. Olej normalnie jak był wlany jakiś Lotos czy coś podobnego, a nie mówie już o stanie ślinika. Zawory jak się zamkły tak się już nie otwierały, auto zapałało chyba po pól godzinie zanim się troche uchyliły.
gruchol, ja nie jestem mechanikiem, ale co Ci moge powiedzieć to to że jak zalałem LOTOSA to mi silnik rzęził zawory klepały ( przedtem miałem JPka ) i działy sie różne cuda. Teraz leję Shella i nie ma co do niego zastrzerzeń a co do masła pod korkiem to zalej np. Vavoline`a i jeździj na krótkich odcinkach (np. do pracy) tak aby silnik nie osiągał pełnej temperatury pracy po miesiącu zajrzyj pod korek - ciekawe co znajdziesz.

Obrazek - Jedyna taka taksówka !!!!!!

gruchol
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: gruchol » śr gru 20, 2006 23:16

hanti,
gruchol, ja nie jestem mechanikiem, ale co Ci moge powiedzieć to to że jak zalałem LOTOSA to mi silnik rzęził zawory klepały ( przedtem miałem JPka ) i działy sie różne cuda. Teraz leję Shella i nie ma co do niego zastrzerzeń a co do masła pod korkiem to zalej np. Vavoline`a i jeździj na krótkich odcinkach (np. do pracy) tak aby silnik nie osiągał pełnej temperatury pracy po miesiącu zajrzyj pod korek - ciekawe co znajdziesz.
Nie wiem co zobacze bo ja też nie jestem mechanikiem, czasami tylko pomagam kumplowi, a do pracy jezdze codziennie 30km w jedna stronę więc nie potrafie się określic do tego co napisałeś.

Awatar użytkownika
Dragon
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Dragon » śr gru 20, 2006 23:43

gruchol pisze:dragon5555,
Ja nie każe Ci zmieniać tylko pisze to co uważam.
Spoko, ja nie mam zamiaru zmieniać i też wyrażam tylko swoją opinię :wink:

seat-leon

Post autor: seat-leon » czw gru 21, 2006 17:03

ja osobiscie polecam MOTUL

olej drogi ale nie az tak jak sie go przywiezie z zachodu: +-200zl za 5 litrow

przynajmniej wiesz czym karmisz swego diesla... szczegolnie jesli masz dlubane troche to olej podstawa

mirekcm
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mirekcm » śr sty 03, 2007 14:01

Ja leje shela do diesla i jest cacy. Polecam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”