Ja kupiłem taki sam 2 zimy temu. Niestety juz zimę temu przy -20 nie dawal rady. Po prostu za mały. Mój błąd, że go kupiłem. Niby producent podaje,że wystarcza już taki 64Ah, ale praktyka to weryfikuje niestety. Wydaje mi się, że poniżej 70Ah nie ma co schodzić i prąd rozruchu tez minimum 600A.mr_simon pisze:Kupiłem akumulator CENTRA 66AH 550A za 180zł dali dwuletnią dwarancję i mówili, że sprzedają je od dwóch lat i nie było żadnej reklamacji na ten aku, co sądzicie o moim wyborze.
[MK3 1Z] Jaki akumulator
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: Golf IV TDI
- Silnik: ARL
-
- Gadatliwa bestia
Koledzy jak poczytacie dokładnie książkę serwisową to zauważycie ,że jest zalecany akumulator o mocy 74 Ah do silnika 1Z. Mniejsze będą się bardziej męczyły w zimie i mogą byc problemy z paleniem. Ja kupiłem 2 tygodnie temu akumulator AUTOKRAFT są one robione na licencji BOSCHA oczywiście z 2 letnią gwarancją za 160 zł. Miałem taki sam przez 3 lata w golfie II 1.6 D JP i nawet kiedy było na Śląsku w zimie - 28 stopni dawał rady bez problemu, a teraz mój brat jeszcze na nim śmiga i nawet sie nie zająknie, dodam jeszce że golfik ma juz 21 lat (ale ładniejszej z tego roku nie widziałem).
Nie wiem jakie są alternatory w Waszych brykach, ale z tego co mi wiadomo, to bezsensowne jest wkładanie 100Ah aku do auta z altkiem 65Ah, co innego prąd rozruchowy tu im więcej tym lepiej dla diesla.
Może się mylę, ale jak się ma za duży aku, to jest on niedoładowany i w razie reklamacji nie ma prawa zwrotu, bo był uzywany niewłaściwie.
Może się mylę, ale jak się ma za duży aku, to jest on niedoładowany i w razie reklamacji nie ma prawa zwrotu, bo był uzywany niewłaściwie.
Jetta pojechała w świat...
http://moto.allegro.pl/item706166733_no ... 00_ah.html czy to bedzie odpowiedny aku do z1 altek 120A, czy nie będzie za duży??
Ostatnio zmieniony śr sie 26, 2009 08:26 przez PiotrTDI, łącznie zmieniany 1 raz.
Moja Lalka
viewtopic.php?f=91&t=457579&p=5511261#p5511261
V.A.G. PUŁTUSK I WYSZKÓW
viewtopic.php?f=45&t=364001&start=1246
viewtopic.php?f=91&t=457579&p=5511261#p5511261
V.A.G. PUŁTUSK I WYSZKÓW
viewtopic.php?f=45&t=364001&start=1246
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Jeśli macie trochę czasu to zapraszam do zapoznania się z dyskusją która kiedyś powstała właśnie na łamach forum (tylko proszę czytać uważnie) i powinna wyjaśnić a zarazem obalić mit w który wszyscy wierzymy:kumkwat pisze:Może się mylę, ale jak się ma za duży aku, to jest on niedoładowany i w razie reklamacji nie ma prawa zwrotu, bo był uzywany niewłaściwie.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... sc&start=0
Pozdro
Michnik pisze:Ja kupiłem taki sam 2 zimy temu. Niestety juz zimę temu przy -20 nie dawal rady. Po prostu za mały. Mój błąd, że go kupiłem. Niby producent podaje,że wystarcza już taki 64Ah, ale praktyka to weryfikuje niestety. Wydaje mi się, że poniżej 70Ah nie ma co schodzić i prąd rozruchu tez minimum 600A.mr_simon pisze:Kupiłem akumulator CENTRA 66AH 550A za 180zł dali dwuletnią dwarancję i mówili, że sprzedają je od dwóch lat i nie było żadnej reklamacji na ten aku, co sądzicie o moim wyborze.
Nie obraźcie się ale większość z was nie ma pojęcia o doborze akumulatora .
Pamiętajcie ze im starsze auto tym większy zapas prądu rozruchowego musi posiadać akumulator .
Zatem do tdi najmniej to 75 Ah z prądem w okolicach 700 A EN.
A to że pasują mniejsze i tańsze to już inna historia .
Mam u siebie w 1Z 94Ah i 850 A EN i od 5 lat mam spokój , oczywiście co 6 miesięcy trzeba go podładować na prostowniku
ale o tym napawno każdy z was pamięta po przeczytaniu warunków gwarancji