Skrzynia biegow?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

gienek
Mały gagatek
Mały gagatek

Skrzynia biegow?

Post autor: gienek » czw gru 28, 2006 17:15

Witam
zakładałem wcześniej podobny temat ale utonął bez żadnej odpowiedzi. potrzebuję pomocy w ocenie uszkodzenia. Podczas szybszej (okolo 80 km/h)jazdy na luzie lub po puszczeniu gazu słyszę rytmiczne, dość regularne stuki. Byłem u mechanika i powiedział, że to skrzynia i mam się szykować do wymiany. Biegi wchodzą mi tak samo jak wcześniej więc mam wątpliwości czy to napewno to. Szkoda mi wywalać kase na metodę "wymieni się i zobaczymy". Co o tym sądzicie? a i jeszcze jedno - delikatnie sciaga na lewo (mechanik twierdzi ze z lewej strony cos sie niedobrego w skrzyni dzieje.

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » czw gru 28, 2006 17:30

gienek pisze:sciaga na lewo (mechanik twierdzi ze z lewej strony cos sie niedobrego w skrzyni dzieje
niezły szaman z tego mechanika, nie wiem czy płakać czy sie śmiać!
Moment obrotowy ze skrzyni jest podawany na sprzegło , a ze sprzęgła na obydwa koła(uproszczając) , nie ma czegos takiego jak sprzegło od lewego koła albo od prawego, jest jedno, wiec nie ma takiej mozliwosci zeby przez skrzynie sciągało na którąs stronę....Nigdy wiekszej bzdury nie slyszalem, zapytaj sie tego machanika gdzie sie uczyl!!! :bajer:
ZMIEN TEN WARSZTAT bo pewnie wcale by Ci tej skrzyni nie wmienili tylko golf postał by ze dwa dni u nich i by kase wzieli za nic....
Albo oni dobrze wiedza ze to cos drobnego a ccha Cie naliczyc na skrzynię...

Co do skrzyni to sprawdz poziom oleju....
I jedź do innego mechanika, za mało opisałes ta usterke, zebysmy ci tupomogli na forum, na razie to mzoe byc zarówno przegub jak i wszytko inne co sie rytrmicznie kreci w silniku....
pozdrawiam

gienek
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: gienek » czw gru 28, 2006 17:54

sas_gti pisze:
gienek pisze:sciaga na lewo (mechanik twierdzi ze z lewej strony cos sie niedobrego w skrzyni dzieje
niezły szaman z tego mechanika, nie wiem czy płakać czy sie śmiać!
Moment obrotowy ze skrzyni jest podawany na sprzegło , a ze sprzęgła na obydwa koła(uproszczając) , nie ma czegos takiego jak sprzegło od lewego koła albo od prawego, jest jedno, wiec nie ma takiej mozliwosci zeby przez skrzynie sciągało na którąs stronę....Nigdy wiekszej bzdury nie slyszalem, zapytaj sie tego machanika gdzie sie uczyl!!! :bajer:
ZMIEN TEN WARSZTAT bo pewnie wcale by Ci tej skrzyni nie wmienili tylko golf postał by ze dwa dni u nich i by kase wzieli za nic....
Albo oni dobrze wiedza ze to cos drobnego a ccha Cie naliczyc na skrzynię...

Co do skrzyni to sprawdz poziom oleju....
I jedź do innego mechanika, za mało opisałes ta usterke, zebysmy ci tupomogli na forum, na razie to mzoe byc zarówno przegub jak i wszytko inne co sie rytrmicznie kreci w silniku....
pozdrawiam

Dzięki za odpowiedz.
Na mechanika nie mogę narzekać, jest dobry i zawsze u niego robie i jak narazie jestem zadowolony.
Przybliżę temat.
O tym ściąganiu dopisałem tak na dodatek, bo myślałem ze pomoże naprowadzić.
Mechanik po przejechaniu stwierdził ze półoś może stawiać opór, bo może pracować na sucho, ale okozalo Sie ze jest ok. Po przejechaniu Sie powiedział, ze to skrzynia, stuki biorą Sie, z jakich luzów, bo jak silnik ciągnie jest Ok a kiedy jadę na luzie albo popuszczę gaz słychać stukanie. Samochód nie był rozbierany (wyciągane były tylko półosie) i nie wymieniali mi jeszcze skrzyni.

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » czw gru 28, 2006 17:59

aha czyli on mówił pewnie o półosiach od razu , a Ty tak to sobie uprosciles, troche za bardzo :)
Oczywiscie zatarty przegub moze stawiac opór i powodowac sciaganie, otraz terkotanie itd

[ Dodano: Czw Gru 28, 2006 17:02 ]
a kiedy robiles rozrząd?
Jak sie puszcza gaz to zmenia sie obciazenie na rozrzadzie i moze cos tam dawac znac o sobie, rozrzad tez arto sprawdzic, tj stan rolek oraz paska i naciąg

gienek
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: gienek » czw gru 28, 2006 18:06

[ Dodano: Czw Gru 28, 2006 17:02 ]
a kiedy robiles rozrząd?
Jak sie puszcza gaz to zmenia sie obciazenie na rozrzadzie i moze cos tam dawac znac o sobie, rozrzad tez arto sprawdzic, tj stan rolek oraz paska i naciąg[/quote]

rozrząd robilem niecale 2 lata temu, przejechalem na nim jakies 12000 km. Stuki raczej slychac w dolnej cześci z przodu wiec to chyba nie to.

seba11
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: seba11 » czw gru 28, 2006 18:17

dołączam sie do tematu u mnie dzieje sie podobnie.
Mianowicie jak ruszam lub puszczam gaz jadąc na biegu słychać stuki.Szykowałem sie do wymiany przegubów ale jednak są ok. Wiechałem na kanał włączyłem bieg i ręcznie ruszałem samochodem przód tył *#cenzura#* pukania i nie pukały przeguby a coś w skrzyni, nawet ręką trzymałem w czasie próby przegub czy oby napewno nie on jest powodem stuków. Teraz zostało mi rozebrać skrzynie albo wrzucić urzywaną ze szrotu za 500 zł.

gienek
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: gienek » czw gru 28, 2006 18:19

seba11 pisze:Teraz zostało mi rozebrać skrzynie albo wrzucić urzywaną ze szrotu za 500 zł.
Ja mam okazje kupic za 250 od golfa 1.6, czy podejdzie do 1,8 ABS?

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”