golf 3 GTI 2.0....Plusy i minusy silnikow 16v i 8v ?????
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
golf 3 GTI 2.0....Plusy i minusy silnikow 16v i 8v ?????
Siemka wlasnie przymierzam sie do kupna golfa 3 Gti 2.0L.... Chcialem sie dowiedziec jaki silnik jest lepszy 16v czy 8v.... Przegladalem ogloszenia i calkowicie zglopialem poniewaz zauwazylem ze golfy z silnikami 16v 150km byly produkowane na poczatku produkcji jak i na koncu... Tak samo jest w przypadku 8v 115km. Prosze wypowiedzcie sie na temat tych silnikow.
K4par
To może napiszesz najpierw czego oczekujesz od auta, duzej mocy czy tez raczej umiarkowanych osiągów.
Silniki 2.0 16V czy tez 8V były produkowane praktycznie od samego poczatku golfa 3 (8V od 91 r, 16V od 92r) do samego końca produkcji golfa 3.
Silniki 8V uznawane sa za jedne z najbardziej trwałych w mk3, do tego nie są zbyt paliwożerne i co wazne tanie czesci eksploatacyjne. W zupełności wystarczy taki silnik do w miare dynamicznej jazdy 16V moge napisac tylko tyle, że napewno wiecej pali i koszty utrzymania droższe, chodź dynamika duzo lepsza - nie mialem golfa z silnikiem 16V, wiec moja opinia o nim to są opinie innych osób.
Duzo informacji na temat golfów znajdziesz na:
http://www.doppel-wobber.de/
Silniki 2.0 16V czy tez 8V były produkowane praktycznie od samego poczatku golfa 3 (8V od 91 r, 16V od 92r) do samego końca produkcji golfa 3.
Silniki 8V uznawane sa za jedne z najbardziej trwałych w mk3, do tego nie są zbyt paliwożerne i co wazne tanie czesci eksploatacyjne. W zupełności wystarczy taki silnik do w miare dynamicznej jazdy 16V moge napisac tylko tyle, że napewno wiecej pali i koszty utrzymania droższe, chodź dynamika duzo lepsza - nie mialem golfa z silnikiem 16V, wiec moja opinia o nim to są opinie innych osób.
Chodzi mi raczej o trwalosc silnika niz o dynamike.. Mysle ze 8v sprosta moim oczekiwaniom jesli chodzi o moc. Dobrze wiedziec ze koszty utrzymania sa tansze silnika 8v. Dziekuje i czekam na inne wypowiedzi.
ku_bi pisze:To może napiszesz najpierw czego oczekujesz od auta, duzej mocy czy tez raczej umiarkowanych osiągów.
K4par
Na plus 8V oprucz wymienionych wyżej przemawia tez to , że 8V w przyzwoitym stanie jest duzo łatwiej znaleźc niz 16V , poprostu bardzo mało jest u nas w ofertach sprzedaży szesnastek i bardzo trudno znaleźc taka która bedzie nam odpowiadac cena i stanem technicznym.
8V to moze nie rakieta , ale to bardzo udany i niezawodny motor , prawdziwy wół roboczy, w okresie produkcji mk3 stosowano 3 rodzaje silników 2.0 8V : 2E, ADY , AGG , wszystkie tej samej mocy 115PS , praktycznie tej samej konstrukcji , róznia sie układem wtryskowym , w 2E był Digi a w ADY oraz AGG Simos
8V to moze nie rakieta , ale to bardzo udany i niezawodny motor , prawdziwy wół roboczy, w okresie produkcji mk3 stosowano 3 rodzaje silników 2.0 8V : 2E, ADY , AGG , wszystkie tej samej mocy 115PS , praktycznie tej samej konstrukcji , róznia sie układem wtryskowym , w 2E był Digi a w ADY oraz AGG Simos
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20938][img]http://www.motostat.pl/user_images/20938/icon5.png[/img][/url]
- micab
- Forum Master
- Kontakt:
do plusów 8v zaliczyć można napewno dobrą elastyczność, dużą trwałość, bezawaryjność, nieskomplikowaną konstrukcję, stosunkowo niewielkie zużycie paliwa, tanie części i całkiem przyzwoite osiągi....(10s do 100km/h i 200km/h vmax)
16v ma napewno lepszą dynamikę (8,3s do 100km/h i 215km/h), ale nie ma nic za darmo, droższa obsługa, części, większe zużycie paliwa....trzeba się z tym liczyć....
jeżeli nie szukasz auta bardzo mocnego do "wyścigów", bardziej coś do taniej, bezproblemowej i całkiem dynamicznej jazdy to spokojnie 8v spełni Twoje oczekiwania, moje spełnił w 100%
16v ma napewno lepszą dynamikę (8,3s do 100km/h i 215km/h), ale nie ma nic za darmo, droższa obsługa, części, większe zużycie paliwa....trzeba się z tym liczyć....
jeżeli nie szukasz auta bardzo mocnego do "wyścigów", bardziej coś do taniej, bezproblemowej i całkiem dynamicznej jazdy to spokojnie 8v spełni Twoje oczekiwania, moje spełnił w 100%
vw, bmw, ford, mercedes, peugeot, nissan, fiat,
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
to sie nie ma nad czy mzstanawiaćK4par pisze:Chodzi mi raczej o trwalosc
8v pali mniej i każda jedna czesc jest przynajmneij troche tańsza, a jesli chodzi o rzeczy takie jak sprzęgło czy rozrzad to różnica jest znacza, neimówiąc juz o remoncie silnika,
poza tym 16v ma 2 razy wiecej zaworów do ewentualnego remontu...
no i 8v nie trzeba tak wysoko kręcic, ma nizej max moment obrotowy wiec do normalnej jazdy lepiej, jest jak juz ktos powiedział baardziej elastyczny....
Z plusów 16 to przychodzi mi do głowy jedynie lepsze przyspieszenie, no i kolektory ma ladniejsze
pzdr
pzdr
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
no nie wiem czy 215... kolega imp buja sie do 240, 220 to ze startu jak kiedys razem lecielismy.micab pisze:16v ma napewno lepszą dynamikę (8,3s do 100km/h i 215km/h
moj 8V coprawda nie jest szybki bo ma gaz I gen i szerokie koło ale znowu 8V kolegi burza_jr jeci 220.
jak tylko masz przypadkiem 16V w w idealnym stanie (co moze potwierdzic jakis maechanik VW a nie sprzedajacy) to bierz, bedziesz zadowolony.
8V mozesz brac jak tylko znasz sie troche na somochodach. ewentualne naprawy to grosze
[ Dodano: 30 Gru 2006 16:00 ]
ja pół roku szukałem 16V i nie znalazlem
no ja bylem swiadkiem jak kumple swoją 16v lecial ponad 220 i jeszcze ciagnala z 3 osobami na pokladnie po ponad 80 kgDarcyn pisze:micab napisał/a:
16v ma napewno lepszą dynamikę (8,3s do 100km/h i 215km/h
no nie wiem czy 215... kolega imp buja sie do 240, 220
a mowilm ze jak jechal sam na dobrej drodze zamyka licznik czyli 240km/h
przy takie jezdzi przez pare min (3-4min) 220 km/h spalanie na komouterze pokazalo mu 11,5 L a myslalem ze bedzie o wiele gorzej..
hey ja wygralem wlasnie VW Golf GTI 2.0 16V mk3 95 na ebay tanio mieszkam w angli wiec wziolem od angola, servisowany samochodzik, jak go bralem to nic o nim niewiedzialem, a teraz zaczyna mi sie podobac coraz bardziej niestety niewiem jaka max predkosc niesprawdzalem, jak narazie 190km/h max jechalem nim, jedyne co moge powiedziec, to po miescie troche pali, szczegolnie jak rano jade 3,5 km do pracy, to komp. pokazuje 19-21 L/100km, ale to jak w korkach, normalnie na trasie ma optymalne spalanie. No i przyspieszenie tez jest okay
Jezeli ma ktos jakies info co do tego modelu to prosze, ile koni max speed itd. ..
dzieki i pozdro
Kris
Jezeli ma ktos jakies info co do tego modelu to prosze, ile koni max speed itd. ..
dzieki i pozdro
Kris
n0n4m3
micab pisze:16v ma napewno lepszą dynamikę (8,3s do 100km/h i 215km/h),
wystarczy tylko czytac.... 16V ma 150KMku_bi pisze:, Duzo informacji na temat golfów znajdziesz na:
- OLEK Płock
- Nowicjusz
- Kontakt: