Padłem!TAZ pisze:A ty to w ogóle śpisz ?? Czy tylko improwizujesz ??
MK2GTD (by Apsik) - The Twin Brother
Moderator: G0 Karcio
Apsik Nie podejrzewałem, że te stalaki będą się tak prezentowały. Jest świetnie!
Ostatnio zmieniony ndz lut 28, 2010 18:27 przez Lukassso, łącznie zmieniany 1 raz.
- Apsik
- Powered by G60
- Kontakt:
Przyznam się że ostatnie dni to była gonitwa, ale...TAZ pisze:A ty to w ogóle śpisz ?? Czy tylko improwizujesz ??
... no własnie ... daje się we znaki :/Gobo90 pisze:tyle pracy.. takie tempo..
...dobrze że to już końcówka, bo długo na takim speedzie bym nie pociągnąłwilk pisze:Tak trzymaj
Dzisiaj udało się dużo zrobić ... mimo, że sobota to prace pełną parą już od 9:30:
- przerobiłem nieco węże chłodnicy i połączyłem z silnikiem, układ zalałem nowym płynem
- podłączyłem wspomaganie i zalałem ATF'em (w sumie tu podziękowania dla okoG60 - odkupię Ci tego ATF'a ... w zeszłym roku jak wymienialiśmy jego maglownice to ATF został u mnie )
- poskręcałem przód (pas przedni, chłodnice)
- przykręciłem półosie
- uszkodziłem przekaźnik od grzania świec (teraz podgrzewam "na krótko")
- ogólnie sprawdziłem wszystko czy jest "dobrze" (podokręcałem itp) i odpaliłem machinę ... chodzi pięknie, coś tam pierdzi-ało, potem huczała pompa wspomagania (teraz w całym układzie jest olej więc jest OK), ale jak się endżin zagrzeje to ruwniutko sobie pyka ...
... myślałem że przelotowy wydech będzie głośny, ale sie myliłem bo i tak silnik jest głośniejszy ... a turbina po wkręceniu się na obroty ... wieje jak huragan i ten "gwizd"
... ale cos olej leci filterkiem odmy :/ będę musiał to "wyleczyć"
mimo wszystko pierwsze 5cm zrobione (w garażu )
Jutro dam fotki
It doesn't mater what U have - YOU can always tune it!
Ciężka praca, ale satysfakcja i efekty wszystko rekompensują. Życzę odpoczynku.Apsik pisze:..dobrze że to już końcówka, bo długo na takim speedzie bym nie pociągnął
Gratulacje poruszenia GT-D. Na pewno nie możesz doczekać się dłuższej przejażdżki (np 10cm )Apsik pisze:...mimo wszystko pierwsze 5cm zrobione (w garażu )
CzekamyApsik pisze:Jutro dam fotki
- Apsik
- Powered by G60
- Kontakt:
Mam pewne pomysły, ale:SouleR pisze:Apsik w jaki sposob chcesz rozwiazac problem oleju w filterku od odmy? w kazdym dieselku jakas mgielka olejowa sie przez odme przeciska i po jakims czasie zasyfia dolot. masz jakis knif na to? pochwal sie.
- u mnie odma wygląda tak:
rurka ta na której jest filtr idzie lekko w górę, ale najwidoczniej to za mało i jest bo olej "kapie"
- w pokrywie w miejscu w którym jest przyspawana rurka, jest centralnie wywiercony otwór 8mm i dochodzę do wniosku, że potrzebny jest jeszcze jeden otwór, ale poniżej obecnego, a raczej powiekszenie otworu (elipsa) tak by jego dolna krawędź była na poziomie dolnej części rurki - w ten sposób olej będzie swobodnie spływał z powrotem;
obawiam się jednak że to nie będzie do końca skuteczne i kolejny krok to:
- przyspawanie kawałka blaszki przed otworem tzn. nad dolną krawędzią pokrywy tak by u góry odchylała się ona jakieś 5mm, w ten sposób osłoni ona otwór przed bezpośrednim kontaktem z olejem
- jeszcze bardziej radykalny krok to pionowy montaż filtra odmy, po prostu dospawie się kawałek rurki tak by sterczał pionowo
Na chwile obecną jestem zdecydowany na pierwszą i ostatnią "akcję", co do tej blaszki to jeszcze sie zobaczy - może powiększenie otworu będzie bardziej skuteczne niz myśle ... ale pionowy filtr odmy tez bedzie c00l
It doesn't mater what U have - YOU can always tune it!
Odma to odpowietrzenie układu korbowego. Musi być i już. Najlepiej było by zamontować zbiorniczek olejowy, w którym oleum by się zbierało i se ściekało z powrotem do michy. Na allegro taki zbiorniczek kosztuje powyżej 200zł!!!! Ale zawsze z nierdzewki można zrobić samemu tylko niech ktoś pokaże jak tam idą kanały, czy jest to tylko wejście z dołu i wyjście z góry.
- souler
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
normalnie AAZ ma odme polaczona z dolotem. i teraz rodzi sie pytanie - czy mgielka powstaje w trakcie dzialania walku rozrzadu i pod wplywem podcisnienia jest zasysana do dolotu? dobrze rozumuje? umiesc ja pionowa i ciekawe co sie stanie. nie jestem pewien czy to zda egzamin, ale od czegos trzeba zaczac. mam taki pomysl tylko wykonac trudniej. gdyby w tej rurce umiescic druga ale o mniejszej srednicy zagieta w litere S lub w postaci sruby. srednica powiedzmy 5mm wew. olej nei powinien sie przedostac, a odpowietrzenie bedzie.oczywiscie dol rurki [tam gdzie laczy sie z pokrywa] zaspawany blaszka, tylko maly otworek na rurke. kombinuje jak kon pod gorke
Był Dzik Power Diesel, jest Astra Turbo
- GRZANA
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
======================APSIK=============================
Czas na update??
Niewiele udało mi się ruszyć :/ ale pewien postęp jest:
- silnik odpala na dotyk, pracuje równo, praktycznie "ready-to-go", ale nie do końca, bo...
- kruciec ten przykręcany do głowicy przepuszczał płyn :/ jutro musze kupić nowy o-ring i to poskładać
- front, chłodnice i lamki już zamontowane
- instalacja sprawdzona (tak na wszelki wypadek)
- instalacja klimy będzie na jutro
- "patent" z odmą też jutro
- orurowanie IC robione będzie we wtorek
jeżeli wszystko będzie przebiegac zgodnie z planem to w srodę autko bedzie gotowe ... prawie gotowe, ale na pewno będzie jeździło jak trzeba
[ Dodano: 07 Sty 2007 22:39 ]
fotki pewnie jutro
Czas na update??
Niewiele udało mi się ruszyć :/ ale pewien postęp jest:
- silnik odpala na dotyk, pracuje równo, praktycznie "ready-to-go", ale nie do końca, bo...
- kruciec ten przykręcany do głowicy przepuszczał płyn :/ jutro musze kupić nowy o-ring i to poskładać
- front, chłodnice i lamki już zamontowane
- instalacja sprawdzona (tak na wszelki wypadek)
- instalacja klimy będzie na jutro
- "patent" z odmą też jutro
- orurowanie IC robione będzie we wtorek
jeżeli wszystko będzie przebiegac zgodnie z planem to w srodę autko bedzie gotowe ... prawie gotowe, ale na pewno będzie jeździło jak trzeba
[ Dodano: 07 Sty 2007 22:39 ]
fotki pewnie jutro
[b][url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2116873#2116873]MÓJ MKII ABF[/url] 149,0KM@6234,0rpm 183,6Nm@4411,0rpm :) - nowe foty, nowe mody str.23
SPRZEDAM SKRZYNIE CDA OD ABFa - 667069878[/b]
SPRZEDAM SKRZYNIE CDA OD ABFa - 667069878[/b]