czy dalej twierdzisz ze olej przeznaczony do TDi na pompowtryskach PD mozesz wlac do silnika TDi na zwyklej pompie VP i odwrotnie bez zadnych skutkow ubocznych oby byl to olej dobrej marki?A czemu i co ma się zatrzeć? Łożyska układu korbowego? Krzywki wałka rozrządu? Może siły działające na krzywkę sterującą pompowtryskiwaczem są faktycznie większe.
jaki olej silnikowy do silnika 1,9 TDI
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
[ Dodano: 02 Sty 2007 18:27 ]
ale poczytaj testy olejow i kazdy tobry tuner Ci powie ze do "wysilonego" TDi po modach gdzie olej to podstawa najlepszy jest Motul ! (...a tani nie jest )
zaraz za nim w klasyfikacjach plasuje sie Mobil i Valvoline....
reszta jest kwestia gustu i sentymentu do marki raczej....
marka jest bez znaczenia oby odpowiedniej specyfikacjiUważam , że można zalać zgodnego z normą dla danego silnika np. Mobila.
ale poczytaj testy olejow i kazdy tobry tuner Ci powie ze do "wysilonego" TDi po modach gdzie olej to podstawa najlepszy jest Motul ! (...a tani nie jest )
zaraz za nim w klasyfikacjach plasuje sie Mobil i Valvoline....
reszta jest kwestia gustu i sentymentu do marki raczej....
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
seat-leon pisze:"wysilonego" TDi po modach gdzie olej to podstawa najlepszy jest Motul ! (...a tani nie jest )
No właśnie i to tego cały czas zmierzam... Do swojego 1Z też przecież nie wlał bym niezgodnego ze specyfikacją mineralnego Lotosa.seat-leon pisze:marka jest bez znaczenia oby odpowiedniej specyfikacji
I zapewne na Motulu czy Valvoline nie jest napisane, że "...do silników VW Group z pompowtryskiwaczami...". Jest zgodny z normą i nie ma na opakowaniu znaczka VW/Audi.
Gdybym miał możliwośc to lał bym Valvoline, ale mój mechanik nie ma w ofercie, a gdzie indziej cholera wie co z tych beczek leją
seat-leon pisze:reszta jest kwestia gustu i sentymentu do marki raczej....
Wreszcie napisałeś to, o co mi chodziło
Ale niektórzy czerpią wiedzę z ulotek rozdawanych w ASO i twierdzą, że tylko olej lany w ASO z napisem "... do silników vw..." sie do ich samochodu nadaje. A gdy wyjedzie, to chłopaki z serwisu się nabijają, że zostaił 450 zł za wymianę oleju, czy 250 zł za psiknięcie sprayem (wart. 40 zł) w kratki nawiewu...
- paolo
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Grzesiekk1982, w pierwszym poscie napisalem, ze jesli na kujawskim bedzie odpowiednia norma to tez bedzie dobry do tego silnika nie mialem na mysli zadnej marki Castrola czy Mobila jest to kwestia gustu.
Ma olej norme jest dobry. Tyle, ze norme dla TDI PD maja wlasnie oleje o ktorych pisalem wczesniej
pozdrawiam temat chyba wyczerpany
Ma olej norme jest dobry. Tyle, ze norme dla TDI PD maja wlasnie oleje o ktorych pisalem wczesniej
pozdrawiam temat chyba wyczerpany
jeszcze tylko jedno małe pytanko do tematu
co dokładnie oznacza skrót Pd i Vp, tzn. od czego i od jakiego zesawienia wyrazów pochodzą
i drugie. na wymianie zalano mi castrol'a txt 505.01 5w-40, a na osłonie silnika jest napis 505.00 czy nie bedzie z tym problemu ? silnik jak w opisie
z góry dzięki za pomoc
co dokładnie oznacza skrót Pd i Vp, tzn. od czego i od jakiego zesawienia wyrazów pochodzą
i drugie. na wymianie zalano mi castrol'a txt 505.01 5w-40, a na osłonie silnika jest napis 505.00 czy nie bedzie z tym problemu ? silnik jak w opisie
z góry dzięki za pomoc
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=102331]były ULUBIENIEC[/url]
Pd - pompowtryskiwacze (niem.: Pumpe Duese)cwb pisze:co dokładnie oznacza skrót Pd i Vp, tzn. od czego i od jakiego zesawienia wyrazów pochodzą
Vp - 'klasyczna' pompa Boscha (niem.: Vane Pumpe)
O ile wiem to nie, norma 'wyższa' zawiera w sobie normę 'niższą'. Proszę o poprawienie, jeśli się mylę.cwb pisze:i drugie. na wymianie zalano mi castrol'a txt 505.01 5w-40, a na osłonie silnika jest napis 505.00 czy nie bedzie z tym problemu ? silnik jak w opisie
Pytanie, ile silnik ma kilometrów i co w nim było w cześniej. Jak mineralny to... patrz uważnie na uszczelki.
Podepne sie panowie do tematu.Ja mam silnik 1.9 TDI na pompowtryskach (PD) i zalałem go olejem Mobil Syst S Special V SAE 5W-40 pisze na nim wielozezonowy olej na bazie syntetycznej spełnia normy 500.00 505.00 i 505.01 dobry olej nalalem to jest full syntetyk?? bo wszyscy jak mówią o mówia o Mobilu to jest Mobil Synt a mi na opakowaniu pisze Syst...
- research1
- Użytkownik
- Kontakt:
Jeśli spełnia normę 505.01 możesz go śmiało lać do silników TDI PDPolak pisze:Podepne sie panowie do tematu.Ja mam silnik 1.9 TDI na pompowtryskach (PD) i zalałem go olejem Mobil Syst S Special V SAE 5W-40 pisze na nim wielozezonowy olej na bazie syntetycznej spełnia normy 500.00 505.00 i 505.01 dobry olej nalalem to jest full syntetyk?? bo wszyscy jak mówią o mówia o Mobilu to jest Mobil Synt a mi na opakowaniu pisze Syst...