skrzynia 5-ka
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
skrzynia 5-ka
mam pytanko czy moge zamienic skrzynie biegow 4-ro biegowa na 5-cio biegowa w MK2 silnik 1.3 benz-gaz. jak to sie ma do spalania podczas jazdy, czy bedzie jakas poprawa max. predkosci itd.
na pewno poprawią się osiągi na 5-tce - więcej przłożeń, płynniejsze przyspieszanie, mniejsze obciążenie silnika... no i sama przekładka jest w miarę prosta. ja bym próbował.
viewtopic.php?f=91&t=496640" onclick="window.open(this.href);return false;
VW LT VR6 RWD Salonka by m3tal SLOW progress
Wulkanizator - Psychopata
Jak już dorobisz się auta, to skończysz pisać takie bzdury...m3tal pisze:na pewno poprawią się osiągi na 5-tce - więcej przłożeń, płynniejsze przyspieszanie, mniejsze obciążenie silnika... no i sama przekładka jest w miarę prosta. ja bym próbował.
Od kiedy wieksza ilość biegów powoduje płynniejsze przyspieszanie? Zobacz sobie jakie przełożenie ma piąty bieg i zastanów się skąd bierze się różnica w stosunku do pierwszych trzech biegów...
Na marginesie - przy przekładce do wymiany są oprócz skrzyni:
-łapa od strony aku (rzeźbienia nie polecam)
-reperaturki mechanizmu zmiany biegów.
Jetta pojechała w świat...
Tak, cięgna (dźwiegienki - 2szt.), tulejki również, taka gumowa kulka powinna być po drodze...To_mas pisze: kupowałem rok tem bo wymieniałem te cięgna itd bo chyba o tym mowisz To kosz coś koło 60 zł :/
Mnie same tulejki chyba 10zł, dźwigienki - 18zł. Coś duzo zapłaciłeś, chyba że jest jakaś duża różnica w porównaniu do Mk1...
Jetta pojechała w świat...