Jaki płyn chłodzący,Passat 1,9TD
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Jaki płyn chłodzący,Passat 1,9TD
Szykuje mi się wymiana płynu chłodniczego,tylko nie wiem jaki kupić i ile mieści układ chłodzenia AAZ.
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
Co do marki, kwestia gustu, każdy w miarę znanej marki jest OK, każdy nadaje sę do alu-chłodnic.
Passek B3 ma pojemność 6,5 liytra, a Passek B4 6,0. Spuść zdejmując najniższy wąż z króćca. I tak trochę zostanie starego, ale nic się nei dieje. Ukłąd sam się odpowietrza jak silnik pracuje, więc może zajść konieczność dolewki.
Pozdrawiam.
Passek B3 ma pojemność 6,5 liytra, a Passek B4 6,0. Spuść zdejmując najniższy wąż z króćca. I tak trochę zostanie starego, ale nic się nei dieje. Ukłąd sam się odpowietrza jak silnik pracuje, więc może zajść konieczność dolewki.
Pozdrawiam.
dodam od siebie do tych informacji
Dynagel2000, ceny jak i pojemności baniek nie pamiętam
Ekoborygo (zielone) cena od 30do 52zł za gotowy płyn w bańce 5l.
na chłodnicę i najlepiej aż tak się zagrzeje żeby wentylator w niej się włączył
a co do dolewki to oczywiście dolewka wtedy gdy silnik już ostygnie
Almatin (żółty koncentrat) cena ok37zł/1,5l,Grzesiekk1982 pisze:Co do marki, kwestia gustu, każdy w miarę znanej marki jest OK, każdy nadaje sę do alu-chłodnic.
Passek B3 ma pojemność 6,5 liytra
Dynagel2000, ceny jak i pojemności baniek nie pamiętam
Ekoborygo (zielone) cena od 30do 52zł za gotowy płyn w bańce 5l.
silnik musi sie rozgrzać tak żeby otworzył sie termostat i płyn ma pójścGrzesiekk1982 pisze:Ukłąd sam się odpowietrza jak silnik pracuje, więc może zajść
na chłodnicę i najlepiej aż tak się zagrzeje żeby wentylator w niej się włączył
a co do dolewki to oczywiście dolewka wtedy gdy silnik już ostygnie
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
- souler
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
dobrze jakbys przeplukal po poprzednim plynie, bo resztka ktora zostanie+nowy moga wejsc w niepotrzebne reakcje. jak zmienialem plyn to weszlo mi cos 4 litry, ale ciezko jest calosc spuscic. wszystko dobre co przeznaczone do aluminium. ja mam febi, inni maja dynagel. kwestia gustu i pieniedzy.
Był Dzik Power Diesel, jest Astra Turbo
fakt ciężko ale aż nie możliwe ze tylko 4l. ja poodczepiałem węże gumoweSouleR pisze:ak zmienialem plyn to weszlo mi cos 4 litry, ale ciezko jest calosc spuscic.
na dole chłodnicy i przy nagrzewnicy i oczywiście odkręciłem korek
mi weszło na pewno 6l. z malutkim kawałkiem i nie wyciągałem termostatu
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
a ja wywaliłem tez cały płyn dokładnie 6,4l bez wyjmowania termostatu, poświeciłem się i dmuchałem w zbiorniczek wyrównawczy po tym jak przestał już lecieć z dolnego węża i to ostro dmuchałem i wywaliło go całego z bloku
[ Dodano: 17 Sty 2007 23:47 ]
Co się nie robi dla autka , zebym to ja musiał go nawet dmuchać
[ Dodano: 17 Sty 2007 23:47 ]
Co się nie robi dla autka , zebym to ja musiał go nawet dmuchać
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
maxcom,
Odradzam Ekoborygo, 2 lata temu kumpel tym zalal i w zimie mu chlodnica szczelila
Dynagel 5l kosztuje okolo 50zł.
Ja mam osobiście zalany kagerem i jestem zadowolony, ale każdy leje według swojego uzania.
A SouleR dobrze mówi kup sobie płukacz do chłodnicy (okolo 15zł) i Ci fajnie wszystko tam wypłucze, ja jak wymieniałem to taki syf później lecial ze az uwierzyć nie mogłem.
Odradzam Ekoborygo, 2 lata temu kumpel tym zalal i w zimie mu chlodnica szczelila
Dynagel 5l kosztuje okolo 50zł.
Ja mam osobiście zalany kagerem i jestem zadowolony, ale każdy leje według swojego uzania.
A SouleR dobrze mówi kup sobie płukacz do chłodnicy (okolo 15zł) i Ci fajnie wszystko tam wypłucze, ja jak wymieniałem to taki syf później lecial ze az uwierzyć nie mogłem.
100% syntetyczny olej Royal Purple [url]http://royalparts.pl/5w40/24-royal-purple-5w40-synerlec.html[/url]
Almatin nie wchodzi w reakcję próbowałem na 4 swoich samochodachSouleR pisze:nowy moga wejsc w niepotrzebne reakcje.
zanim zmieniłem na nowy to ten dolewałem
napewno nie z powodu ekoboryga a raczej z powodu starej już wyczerpanejgruchol pisze:Odradzam Ekoborygo, 2 lata temu kumpel tym zalal i w zimie mu chlodnica szczelila
chłodnicy była przeżarta i juz dostała nowy płyn czystszy i lepszy ktróy
pomógł wypłukać "rdzę" z nieszczleności
wtedy zacznie nawet ciec albo i nie to zalezy w jakiej kondycji jest sama chłodnicagruchol pisze:A SouleR dobrze mówi kup sobie płukacz do chłodnicy (okolo 15zł) i Ci fajnie wszystko tam wypłucze, ja jak wymieniałem to taki syf później lecial ze az uwierzyć nie mogłem.
i układ, jak płukać to tylko wodą destylowaną i nie żadnymi wynalazkami ...
Sharan - AFN
Sharan - AFN