mnie to zastanawia skad on kase wezmie zeby to zatankowac ale czekam razem z wszystkimi bo jest ciekawierysiektr pisze:kurde....skad Ty bierzesz takie wiadomosci i pomysly??
Budowa turbodoładowanego silnika benzynowego - pomocy!
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- GRZANA
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
[b][url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2116873#2116873]MÓJ MKII ABF[/url] 149,0KM@6234,0rpm 183,6Nm@4411,0rpm :) - nowe foty, nowe mody str.23
SPRZEDAM SKRZYNIE CDA OD ABFa - 667069878[/b]
SPRZEDAM SKRZYNIE CDA OD ABFa - 667069878[/b]
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
ten system moze miec ale tylko powtarzam moze miec skoda diagtronikow... stalem keidys blisko auta jak sie wlaczylo cos na ten wzor.... wiec sobie gdybam
a co do wiedzy.. w szkole o tym ucza, bylo nie spac:D:D
a co do wiedzy.. w szkole o tym ucza, bylo nie spac:D:D
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
to tez fakt...bo pewnie to bedzie chlalo....ciekawi mnie czy jakie obroty na biegu jalowym bedzie mial silnik z instalacja hyperbarowa.....2000obr/min??
[ Dodano: 24 Sty 2007 21:14 ]
[ Dodano: 24 Sty 2007 21:14 ]
ucza ale jestem dopiero na pierwszym roku i na razie jeszcze nic z budowy silnikow nie mialem...evolution pisze:a co do wiedzy.. w szkole o tym ucza, bylo nie spac:D:D
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo
Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
ale z jakiego powodu???modyfikacji czy mojej wypowiedzi ??rysiektr pisze: brak mi słów
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf
- KamilW
- Forum Master
- Kontakt:
Powiem tak, robie to nie do jazdy bo jazda na codzien samochodem o mocy 800 KM moze byc meczaca
chce po prostu sprubowac, zobaczyc czy wyjdzie i jaki bedzie efekt. Ale pierwsze musze skonczyc normalnie doladowany silnik a trzymaja mnie tloki, kumpel ma sporo roboty, a ja mam sesje, ale po sesji na pewno prace ostro rusza bo mam juz prawie wszystkie elementy skompletowane.
A co do spalania takiego 800 konnego silnika... dzieki takiemu doladowaniu zwieksza sie sprawnosc silnika a co za tym idzie wiecej paliwa idzie w prace... a to z koei oznacza ze na kazdego konia mechanicznego trzeba zuzyc mniej paliwa... powiem co wynika z obliczen:
silnik ABS pali 10 litrow na godzine (hipotetycznie)
silnik TBKW bedzie palil 13 litrow na godzine
silnik z doladowaniem hyperbar bedzie palil 25 litrow na godzine...
duzo??
ABS ma 90 KM
TBKW bedzie mialo 150 KM
Hyperbar 800 KM
ABS ma sprawnosc 23 %
TBKW bedzie mial 30 %
Hyperbar kolo 60 %
Mam nadzieje ze wyjasnilem co nieco
A obroty biegu jalowego 900 w kreske tu nic sie nie zmienia
chce po prostu sprubowac, zobaczyc czy wyjdzie i jaki bedzie efekt. Ale pierwsze musze skonczyc normalnie doladowany silnik a trzymaja mnie tloki, kumpel ma sporo roboty, a ja mam sesje, ale po sesji na pewno prace ostro rusza bo mam juz prawie wszystkie elementy skompletowane.
A co do spalania takiego 800 konnego silnika... dzieki takiemu doladowaniu zwieksza sie sprawnosc silnika a co za tym idzie wiecej paliwa idzie w prace... a to z koei oznacza ze na kazdego konia mechanicznego trzeba zuzyc mniej paliwa... powiem co wynika z obliczen:
silnik ABS pali 10 litrow na godzine (hipotetycznie)
silnik TBKW bedzie palil 13 litrow na godzine
silnik z doladowaniem hyperbar bedzie palil 25 litrow na godzine...
duzo??
ABS ma 90 KM
TBKW bedzie mialo 150 KM
Hyperbar 800 KM
ABS ma sprawnosc 23 %
TBKW bedzie mial 30 %
Hyperbar kolo 60 %
Mam nadzieje ze wyjasnilem co nieco
A obroty biegu jalowego 900 w kreske tu nic sie nie zmienia
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
myslalem ze skoro spada kompresja to aby ja utrzymac na tyle aby silnik nie zgasl trzeba wysokich obrotow...
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf
- KamilW
- Forum Master
- Kontakt:
W gwoli sprostowania, jesli juz bede robil silnik doladowany hyperbarem to tylko w celach "naukowych" nie do jazdy, na razie glowie sie jak zrobic 1,8 T i przy okazji ruszyl projekt 1,6 MPi w celach testowych ukladu wtryskowego ale i ten 1,6 bedzie przerobiony na 1,8 wiec robione sa juz 2 silniki... 1,8 T o mocy okolo 150 KM i 1,6 MPi o mocy jakis 110 KM, po przerobieniu na 1,8 licze na jakies 130 KM. A pozniej w praniu sie okaze ktory silnik wyladuje w aucie a ktory pojdzie na sprzedaz ogolnie teraz robote przerwala mi praca nad sterownikiem deski z ibizy... wiec na razie musze pokonczyc bierzace sprawy, a tak wogole to mam juz gotowe tloki do 1,8 T (kolega i jego centrum frezarskie sie spisali) obrobione mam tez juz korbowody i na nowo przeliczone MES - em, udalo sie z nich sporo wyciagnac. Wszystko jest juz dowazone i zalozone, dodatkowo wal lacznie z kolem zamachowym zostal wywazony i zalozone nowe pierscienie, silnik stoi tez na podstawie na ktorej bede go odpalal. Wiec ogolnie prace ruszyly... i na razie jest fajnie
- KamilW
- Forum Master
- Kontakt:
Pare nowosci w temacie, silnik prawie gotowy, pare nowosci sie pojawilo, ze wzgledu na niechec do ryzykowania pojawil sie uklad korbowo tlokowy z silnika PG czyli G60, glowica jest rowniez z ww modelu, za doladowanie jest odpowiedzialna turbina z Audi 1,9 TDi wiec mozliwe jest osiagniecie 200 KM i 250 Nm, co na nowej skrzyni biegow z silnika 2E pozwoli rozpedzic "złomka" do 246 km/h. Jest takze nowy wtrysk Digifant I rodem z G60, dzieki nieocenionej pomocy Evolutiona powinno wszystko ładnie śmigać ogolnie taka konkluzja mnie naszla ze zrobilo sie z tego mojego ABS -> PG tylko ze doladowane turbawka ale co tam, wazne zeby smigalo, szczegolnie ze koszt na ta chwile wyniosl:
- 200 zl silnik ABS
- 200 zl turbina
- 50 zl głowica PG
- 100 zl Digifant I
- 100 zl dodatkowe części
- 250 zl skrzynia biegów
[ Dodano: Wto Mar 06, 2007 19:11 ]
troche to wiecej niz 500 zl ale nie lamie sie, nie bije mnie to tak po kieszeni jak zakup np gotowego G60 - ok 2500 zl
- 200 zl silnik ABS
- 200 zl turbina
- 50 zl głowica PG
- 100 zl Digifant I
- 100 zl dodatkowe części
- 250 zl skrzynia biegów
[ Dodano: Wto Mar 06, 2007 19:11 ]
troche to wiecej niz 500 zl ale nie lamie sie, nie bije mnie to tak po kieszeni jak zakup np gotowego G60 - ok 2500 zl