Problem z pompką centralnego zamka
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Problem z pompką centralnego zamka
Mam problem z zamkiem centralnym w Ibizie TDI 98 r, 3d centralny zamek chyba taki sam jak w mk3. Przy zamykaniu drzwi pompke słychac przez jakas 1 minute, ale wszystko zamyka poprawnie. Natomiast pozniej przy otwieraniu kluczykiem pompka nie pompuje wogole i otwieraja sie tylko 1 dzwi.
Jaka moze byc tego przyczyna??
Jaka moze byc tego przyczyna??
Wiec wyglada na niszczelnosc w przewodach powietrznych.matnun pisze:Przy zamykaniu drzwi pompke słychac przez jakas 1 minute, ale wszystko zamyka poprawnie
Mikrowlacznik w zamku Otwieraja sie jedne drzwi, bo krecisz do konca jakbys nie mial centralnegomatnun pisze:Natomiast pozniej przy otwieraniu kluczykiem pompka nie pompuje wogole i otwieraja sie tylko 1 dzwi.
Jak wyglada otwieranie z drzwi pasazera ?
matnun, jesli zamyka ale nei chce otworzy c to moze byc tak jak mowi inek01, czyli nieszczelnosc na jakims przewodzie ale mnei sie wydaje ze poprostu juz masz padnieta pompke ja mialem to samo, zdejmij przewod z pompki i dmuchnij w nia powinno sie otworzy pozniej zassij powietrze powinno sie zamknoc , jesli tak jest zanczy ze masz szczeny uklad i padnieta pompke poporstu juz nie pompuje powietrza znaczy nei owiera tylko zamyka, a otwiera sie tylko jedne dzwi bo otwierasz je mechanicznie a nei przez pompke datego tak jest u mnei bylo to samo jeszcze spruboj zamknac drugie dzwi z kluczyka tez pewnie zamkna sie tylko mechanicznie zostalo by tylko jeszcze sprawdzic styki przy pompce czy nei zasniedzialy i ewentulana wymiana pompki max 150zl na allegro ja kupilem za 90
BTW Wiekszosc posiadaczy Mk3 nie umie poslugiwac sie centralnym camkiem. To nie Mk2 gdzie nie ma silownika w drzwiach kierowcy i trzeba krecic do konca
Silownik wypycha/wciaga rygiel a ludzie na sile chca mu pomoc
[ Dodano: Czw Sty 25, 2007 13:01 ]
Silownik wypycha/wciaga rygiel a ludzie na sile chca mu pomoc
[ Dodano: Czw Sty 25, 2007 13:01 ]
Nie mysl, tylko sprawdzmatnun pisze:str pasarzera jeszcze nie sprawdzalem, ael mysle ze jest podobnie...
Nie wykluczaj tez mikrowlacznika, bo jak nie bangla, to jest tak jakbys w ogole nie otwieral i pompka nie zadziala.falla_x pisze:matnun, a powiedz mi jak otwierasz to slychac pompke jesli nei to pompka, jesli mial bys nie szczelnosc i dzialajaca pompke to bys slyszal jak pompka pracuje i powietrze syczy gdziesz przy dzwiach i pompka pracowala by caly czas
matnun, Sprawdz jak wyglada sprawa otwierania z drzwi pasazera, to sie wyjasni.
Ostatnio zmieniony czw sty 25, 2007 14:09 przez inek01, łącznie zmieniany 1 raz.
chyba nie wczytujesz sie w to co pisze nie slychac poniewaz ona wogule nie dziala przy otwieraniu 2 powody :matnun pisze:nie wiem tylko czemu przy otwieraniu nie slychac wogole tej pompki
1) padneita pompka
2) zasniedziale styki
[ Dodano: Czw Sty 25, 2007 1:11 pm ]
nom to tez moze byc powodinek01 pisze:Nie wykluczaj tez mikrowlacznika
[ Dodano: Czw Sty 25, 2007 1:15 pm ]
jeszcze jest jeden sposob jesli masz miernik to sprawdzasz 2 przewody przy pompce jest szary i zielnoy ??inek01, przypomnij moze bo juz nei pamietam i jak podepniesz sie przy pompce pod karzdy z przewodow osobno i przekrecisz kluczyk na zamykanie i otwieranie to miernik powinieni pokazywac napiecie cos kolo 12v jesli ten mikro wlacznik padniety nie bedize podawal napiecia do pompki
OK jeszczesprawdze tym miernikiem.
Przd chwila sprawdzalem, dokladniej i od strony pasarzera jak i od kierowcy centralka nie otwiera dzwi, zamykanie dziala z obydwu stron. Wyciagnolem pompke styki sa czyste, ale na pompowanie/ wypompowywanie powietrza do tej rurki reaguje tylko klapka przy baku- przednie dzwi nie otrwieraja sie ani nie zamykaja....
Przd chwila sprawdzalem, dokladniej i od strony pasarzera jak i od kierowcy centralka nie otwiera dzwi, zamykanie dziala z obydwu stron. Wyciagnolem pompke styki sa czyste, ale na pompowanie/ wypompowywanie powietrza do tej rurki reaguje tylko klapka przy baku- przednie dzwi nie otrwieraja sie ani nie zamykaja....
U mnie było podobnie tyle, że pompka działała trochę krócej.. ok 15/20 sekund
już kiedyś o tym pisałem :
edit: doczytałem: nie słyszysz pompki.. no i wszystko jasne
już kiedyś o tym pisałem :
Na początek poproś jakiegoś dobrego "słuchacza" - na przemian zamykaj i otwieraj drzwi, a słuchacz namierza - nieszczelność w pneumatyku powinna być słyszalna, za zwyczaj gdzieś w okolicach drzwi.
W moim przypadku był to układ zamontowany w drzwiach.. wężyki były ok ale rozszczelnił się ów układ (na łączeniu ktoś już próbował uszczelnić i spaprał robotę) dodatkowo gumowy tłoczek już przepuszczał powietrze. Układ uszczelniłem gorącym klejem, a tłoczek potraktowałem gęstym olejem i jest gitara.
ps. największy problem miałem przy ściąganiu tapicerki ..korbka od otwierania okien - ale podobno ten pierwszy raz zawsze jest trudny
edit: doczytałem: nie słyszysz pompki.. no i wszystko jasne
Ostatnio zmieniony czw sty 25, 2007 14:51 przez undertow, łącznie zmieniany 1 raz.
be quick or be dead..