mk3 1.9 TD.. 4 sprawy!

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
abetek
Nowicjusz
Nowicjusz

mk3 1.9 TD.. 4 sprawy!

Post autor: abetek » czw sty 25, 2007 19:03

Witam!
Mam 4 problemy z moim mk3 1.9 TD z 95 roku. moze ktoś z was sie z czymś takim spodkał i bedzie w stanie mi doradzić albo pomódz.

1.problem:
Bardziej moze chce sie przekonać czy to możliwe.
A mianowicie kupiłem golfa w maju i od maja mam wycieki. Przy każdym dłuższym postoju powstane plamka oleju. Moim zdaniem jest to uszczelka pod kłowicą i pod pokrywa klawiatury ale kolega zna gościa od którego kupiłem golfa i gość coś mu tam kiedyś napomknoł o turbosprężarce ze to ona cieknie. Lecz według mnie to nie moze być to bo olej jest po każdej stronie silnika.
MOJE PYTANIE:
czy to możliwe że cieknie z turbo i olej sie rozchodzi po całym silniku?

2.problem:
Drógi problem polega (chyba z poduszkami pod silnikiem) a mianowicie w trakcie jazdy słuchać jak by stukanie melatu o metal tak jak by sie tukła rura wydechowa LECZ TO NA PEWNO NIE JEST RURA.
MOJE PYTANIE:
Czy to mogą być poduszki? czy raczej coś innego?

3.problem:
Od jakiegoś czasu przy jezdzie na rondzie (raczej) z tylniego koła wydobywa sie dość głośne buczenie.
MOJE PYTANIE:
czy to mogą być łożyska? Jeśli tak to jaki by był koszt wymiany? BEZ ROBOCIZNY!
Chyba ze może to coś innego?

4.problem:
Chodzi tu o piszczący problem z rana. Przy zimnym silniku lub po dłuższym postoju coś niemiłosiernie piszczy. Moim zdaniem to bęzie pasek tylkoo teraz który bo z tego co mi wiadomo są dwa paski wieloklinowy i klinowy.
Moze komuś piszczało i będzie wiedział co to może być.!
DODAM ze po około 3-6 min piszczenie ustaje!

No to tyle. SORY ZA BŁĘDY! i mam nadzieje ze komuś sie będzie chciało poczytać:P
Pozdro

Sory Za Błędy.!! Mam Na To Papiery.!!

Steryd126
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Steryd126 » czw sty 25, 2007 19:14

co do nr 4 to raczej na 100% pasek klinowy, wymienic i po sprawie, tylko nie naciągaj za mocno bo łożyska polecą ,pasek musi dać sie nacisnąc około 1cm . na krótko nieraz pomagało nasmarowanie paska mydłem ,ale lepiej wymien nie takie drogie 15-25zł . tylko wez zębaty zwykłe są do bani. co do 3 to tu pewnie tez masz racje , mogły łożyskasię posypać, zdejmij koło i zobacz. koszt całego zestawu to w zależności od prducenta wydatek okolo 35 - 40zł na jedno koło. co do 2 to jak poduszki lecą to auto na zakrętach zaczyna bujać. co do 1 to wymien uszczelke pod pokrywą zaworów i pod miską olejową, zacznij od najtanszych rzeczy, jesli to ie pomoże to walcz dalej . pozdro

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » czw sty 25, 2007 19:23

abetek pisze:czy to możliwe że cieknie z turbo i olej sie rozchodzi po całym silniku?
Turbo z reguły cieknie "do środka",wtedy samochód kopci na niebiesko i bierze olej.Chyba że to przecieka przewód zasilający ją olejem. Ja bym stawiał raczej na uszczelke pod pokrywę klawiatury - standard.
abetek pisze:Czy to mogą być poduszki?
Poduchy z reguły słychać przy ruszaniu.I tak właśnie trzeba je sprawdzić. Zaciągnij ręczny i każ komuś gwałtownie próbowac ruszyc na 1 i R biegu, jednocześnie obserwuj poduszki.
abetek pisze:czy to mogą być łożyska? Jeśli tak to jaki by był koszt wymiany?
Myslisz chyba w dobrym kierunku.Chociaż sam kiedyś w golfie 2 wymieniłem łożyska z tyłu a to huczały przednie opony, tak że musisz sprawdzić, czy to się jakoś nie przenosi. Pojedź na podnośnik i porównaj luzy i to jak się obracają tylne koła. Sprawdź też silentblocki tylnej belki, bo moze przy mocnym wychyle już coś tam ociera?Chociaż musiałyby być mocno wyrobione..
abetek pisze:to bęzie pasek tylkoo teraz który
Klinowy od wspomagania bedzie mocniej piszczeć jak skręcisz kóła do oporu. Jak nie , to może piszczeć ten wieloklin. Wtedy spróbuj poluzować sruby mocowania alternatora i pozwól sprężynie napiąć pasek.

[ Dodano: Czw Sty 25, 2007 19:01 ]
Steryd126 pisze:jak poduszki lecą to auto na zakrętach zaczyna bujać
MIałeś taki przypadek? Wytłumacz mi dlaczego tak się może dziać?

Awatar użytkownika
abetek
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: abetek » czw sty 25, 2007 20:47

No dzięki chłopaki :-)

[ Dodano: 25 Sty 2007 22:22 ]
Co do tych poduszek to objawy są właśnie podobne jak piszecie do tego dochodzi przy bardzo zimnym silniku wielkie drganie przy odpalaniu.
Znalazłem coś takiego:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=160620541
Napisałem juz maila do właściela i teraz tylko trzeba ustalić cena za same poduszki.
Myślicie ze będzie to dobry ineres? I ile można dać za takie używki.?

[ Dodano: 25 Sty 2007 22:24 ]
Znalazłem takie Łożyska..
http://moto.allegro.pl/item159465492_lo ... anio_.html

[ Dodano: 25 Sty 2007 22:27 ]
I taki Pasek..
http://moto.allegro.pl/item149841738_pa ... k_923.html
Z tego co wyczytałem z książki to ten włąśnie typ..
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

jaszczur
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: jaszczur » pt sty 26, 2007 00:23

Wtedy spróbuj poluzować sruby mocowania alternatora i pozwól sprężynie napiąć pasek.
zależy jeszcze czy ma klimę czy nie
abetek, jeśli masz klimatyzację to napinanie paska się odbywa poprzez napinacz i tu nic nie wskórasz,jeśli nie masz to naciąg odbywa się tak jak kolega pisze,jeśli chodzi o ten objaw(piszczenie)jak masz napinacz to na 100%on to powoduje,mialem ten sam problem i nawet po wymianie wszystkich pasków i rolek problem nie ustał,dopiero po wymianie napinacza wszystko wróciło do normy
stonefree pisze:bo moze przy mocnym wychyle już coś tam ociera?
jest to możliwe jeśli masz na wykończeniu odboje tylnych amorów,lub łożyska jak podniesiesz auto możesz sprawdzić 1i 2,a więc tak łożyska sprawdzisz poprzez obrócenie kolem jeśli szumi to do wymiany,nie polecam taniego badziewia bo długo na tym nie pojeździsz,godne uwagi są SKF do ciebie będą one kosztowały ok 50 zł za zestaw na 1 koło(tu masz nr części SKF VKBA 529 a wymienić można samemu,nie ma dużo roboty(za wymianę w Opolu biorą 50 zł)

[ Dodano: Czw Sty 25, 2007 23:38 ]
jeśli chodzi o pasek,ten co napisałeś podejdzie do ciebie jeśli nie masz klimy no i cena jest dobra za niego,jeśli masz to są jeszcze 2 rodzaje 6PK1045 I 6PK1145,jeśli zaś chodzi o te łożyska to nie polecam,chyba że chcesz szybko znów wymieniać?

Awatar użytkownika
abetek
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: abetek » pt sty 26, 2007 11:59

No dzięki za podpowiedz z tymi łożyskami. Tez w sumie sądze ze lepiej dołozyc i mieć spokój..

Co do tego paska to mam Auto bez KLIMY.!
Co do napinacza to ile kosztuje? I czy dam rade wymienić sam?

I co do tych poduszek to Właściciel chce za komplet (2 szt) 70zł. OPŁACA SIE??

Awatar użytkownika
PinkFloyd
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: PinkFloyd » pt sty 26, 2007 12:08

Jezeli jest to silnik AAZ i bez klimy to nie ma napinacza paska wielorolkowego, tam napina się alternatorem

Obrazek

Pasek tylko Contintech- bo nie popiskuje rano, Gates zawsze bedzie piszczał w tym modelu.

Za poduszki bardzo dobra cena- mam nadzieje, ze nowe ???

Awatar użytkownika
abetek
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: abetek » pt sty 26, 2007 14:52

PinkFloyd:
Za poduszki bardzo dobra cena- mam nadzieje, ze nowe ???

Raczej używki. Jest link..
nówki są podobno bardzo drogie.!

Awatar użytkownika
PinkFloyd
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: PinkFloyd » pt sty 26, 2007 14:53

Jest jedna olejowa, ona najczęściej pada, ta po prawej stronie na zdjęciu- zapłaciłem za nią 60zł- nówka.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”