Dlawi przy przyspieszaniu i obroty nagle spadaja
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Dlawi przy przyspieszaniu i obroty nagle spadaja
Witam, mam mk3 tdi jest to z1 i ma 260tys. przebiegu.
Jaki moze byc powod tego, ze od drugiego biegu w gore od okolo 2tys obrotow jak chce mocno przyspieszyc to przyspiesza ale nie ciagle tak samo tylko tak jakby sie co jakis czas na sekudne lub dwie zdlawil sie a za chwila znwou jest ok, to powtarza sie juz za kazdym razem kiedy bylo to tylko czasami.
Drugi problem jest chyba powaznieszy, powniewaz co jakis czas dzieje sie cos takiego ze jak przyspieszam na 1 lub 2 biegu i obroty dojda do okolo 4100 to mimo to ze gaz jest wcisniety obr. spadaja na okolo 500 silnik chodzi jakby mial zgasnac z rury leci sporo dymu, wtedy puszczam gaz silnik chwile jesscze chodzi na 500 obr. i wszystko wraca do normy dalej jedzie normalnie.
Moze oba te problemy maja jedna przyczyne, prosze o pomoc, dzieki
Jaki moze byc powod tego, ze od drugiego biegu w gore od okolo 2tys obrotow jak chce mocno przyspieszyc to przyspiesza ale nie ciagle tak samo tylko tak jakby sie co jakis czas na sekudne lub dwie zdlawil sie a za chwila znwou jest ok, to powtarza sie juz za kazdym razem kiedy bylo to tylko czasami.
Drugi problem jest chyba powaznieszy, powniewaz co jakis czas dzieje sie cos takiego ze jak przyspieszam na 1 lub 2 biegu i obroty dojda do okolo 4100 to mimo to ze gaz jest wcisniety obr. spadaja na okolo 500 silnik chodzi jakby mial zgasnac z rury leci sporo dymu, wtedy puszczam gaz silnik chwile jesscze chodzi na 500 obr. i wszystko wraca do normy dalej jedzie normalnie.
Moze oba te problemy maja jedna przyczyne, prosze o pomoc, dzieki
Ostatnio zmieniony pn sty 29, 2007 13:51 przez mk3 be-k, łącznie zmieniany 1 raz.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=159277&sid=0945b15b9794e0f84dea2fd03cbaf4f9
Re: Dlawi przy przyspieszaniu i obroty nagle spadaja
- zacznij od tego ale pewnie to nie jest przyczyna filtra - wiem, bo ja mam podobnie - wymieniłem filtr opaski i dalej nic. Raz na jakieś 2 tyg. jak chcę ruszyć szybciej, to go zadławia na kilka sek. i zauważyłem ostatnio że przy tym dość mocno kopci na siwo, za chwilę jakby nigdy nic dostaje "kopa" i już jest ok.erwin pisze:zmien filtr paliwa
za to przy wysokich obrotach i na wyższych biegach szarpie go nieregularnie (dalej są pęcherzyki w układzie).
dziś poszło autko do mechanika przy okazji paska rozrz. i popychaczy to się zobaczy co wyjdzie (mają też spradzić u pompiarza wtryski i pompę oraz zdiagnozować VAG-iem wraz z ciśnieniem doładowania itp. itd) - po prostu pełny przegląd.
na tym niema co oszczędzać bo wyjdzie znacznie drożej
- misiekemeryt160
- Ma gadane
- Kontakt:
jest tak:
cylinder 1 - 2,6MPa
2 - 2,0
3 - 2,6
4 - 2,8
coś jest z którymś zaworem, gniazdem lub tłokiem
na vag-u nic nie wyszło, wtryski i pompa ok.
[ Dodano: 05 Lut 2007 20:56 ]
Zakończyło się wymianą dołu silnika (rozleciał się tłok) całość kosztowała 2350
cylinder 1 - 2,6MPa
2 - 2,0
3 - 2,6
4 - 2,8
coś jest z którymś zaworem, gniazdem lub tłokiem
na vag-u nic nie wyszło, wtryski i pompa ok.
[ Dodano: 05 Lut 2007 20:56 ]
a gdzie dokładnie on się znajduje bo nie mogę znaleźćmisiekemeryt160 pisze:zobacz potencjometr
Zakończyło się wymianą dołu silnika (rozleciał się tłok) całość kosztowała 2350