Problem ze stacyjką - potrzebny schemat wyprowadzeń

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
wladimirro
Nowicjusz
Nowicjusz

Problem ze stacyjką - potrzebny schemat wyprowadzeń

Post autor: wladimirro » sob lut 10, 2007 23:22

Witam. Potrzebuję schematu wyprowadzeń stacyjki w VW Golf III. Cały problem w tym że miałem krótkie zwarcie na dodatkowym plusie (tym uruchamianym po włożeniu kluczyka) w radiu, radio przestało działać, nie reaguje na kluczyk. (Radio jest sprawne, testowałem u kolegi) Bezpieczniki nie są poprzepalane. Dla pewności włożyłem nowe bezpieczniki lecz nic to nie dało. :otepienie: Podejrzewam uszkodzenie stacyjki, ale nie mam jak tego sprawdzić. Czy ktoś ma może schemat wyprowadzeń???? Proszę o szybką odpowiedź...

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob lut 10, 2007 23:40

Kluczyk łączy ten kabel do plusa z aku (kabel czerwony) bez żadnych bezpieczników, więc pewnie ujarał sie styk w stacyjce. Radio jednak dalej powinno działać po przekręceniu kluczyka w stacyjce i włączeniu radia z panelu, bo ma drugi stały plus. Ale to zależy czy fabryczne czy nie i jak podłączone

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
wladimirro
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: wladimirro » ndz lut 11, 2007 00:06

Sprawdzę tę stacyjkę, ale dziwi mnie to że zwarcie to trwało ułamek sekundy, a z doświadczenia wiem że styki w stacyjkach są raczej grube. Dam znać jak to sprawdzę. Dziękuję za odpowiedź.

PS. Radio BLAUPUNKT (niestety wymaga drugiego plusa by działać.:( )

[ Dodano: 11 Lut 2007 00:11 ]
Rzeczywiście to była stacyjka. Wyciągnąłem kostkę i zwarłem czerwony przewód z szaro-czerwonym (doprowadzajacym drugi plus do radia). Radio uruchomiło się i działa normalnie. :) Ale pojawia się następny problem jak rozmontować stacyjkę i czy da się wymienić w niej samą elektronikę? (chciałbym mieć ten sam kluczyk.... :/ )

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » ndz lut 11, 2007 19:21

nie ma tam zadnej elektroniki , wyciągasz kostke stacyjki i albo ją wymieniasz albo naprawiasz , jest w niej blaszka podparta na dwuch malutkich spręzynkach , w momencie zwarcia jedna robi sie czerwona i traci spręzystość , wystarczy kostke rozpołowić i wymienić spręzynke , kostka jest rozbieralna , jest na zatrzaski

[ Dodano: 11 Lut 2007 18:24 ]
kluczyk zostaje ten sam bo nie wymieniasz bębenka tylko kostke ze stykami , ale zeby wymontować kostke stacyjki to musisz stacyjke odkręcić, bo dojście do śrubki co ją trzyma jest możliwe tylko po zdjęciu całej stacyjki

Awatar użytkownika
inek01
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: inek01 » ndz lut 11, 2007 19:31

wladimirro pisze:szaro-czerwonym
Chyba czerwono-brazowym :-k

Awatar użytkownika
wladimirro
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: wladimirro » ndz lut 11, 2007 22:52

U mnie jest szaro czerwony, być może poprzedni właściciel coś w tym autku grzebał..... :/

[ Dodano: 11 Lut 2007 21:57 ]
Dziękuję wszystkim za pomoc. :D

Awatar użytkownika
inek01
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: inek01 » pn lut 12, 2007 09:53

wladimirro pisze:U mnie jest szaro czerwony,
Sorki, od strony kostki stacyjki moze i taki jest. Do radia podchodzi czerwono-brazowy...

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”