Problem ze stacyjką - potrzebny schemat wyprowadzeń
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- wladimirro
- Nowicjusz
Problem ze stacyjką - potrzebny schemat wyprowadzeń
Witam. Potrzebuję schematu wyprowadzeń stacyjki w VW Golf III. Cały problem w tym że miałem krótkie zwarcie na dodatkowym plusie (tym uruchamianym po włożeniu kluczyka) w radiu, radio przestało działać, nie reaguje na kluczyk. (Radio jest sprawne, testowałem u kolegi) Bezpieczniki nie są poprzepalane. Dla pewności włożyłem nowe bezpieczniki lecz nic to nie dało. Podejrzewam uszkodzenie stacyjki, ale nie mam jak tego sprawdzić. Czy ktoś ma może schemat wyprowadzeń???? Proszę o szybką odpowiedź...
- Paweł Marek
- V.I.P.
Kluczyk łączy ten kabel do plusa z aku (kabel czerwony) bez żadnych bezpieczników, więc pewnie ujarał sie styk w stacyjce. Radio jednak dalej powinno działać po przekręceniu kluczyka w stacyjce i włączeniu radia z panelu, bo ma drugi stały plus. Ale to zależy czy fabryczne czy nie i jak podłączone
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- wladimirro
- Nowicjusz
Sprawdzę tę stacyjkę, ale dziwi mnie to że zwarcie to trwało ułamek sekundy, a z doświadczenia wiem że styki w stacyjkach są raczej grube. Dam znać jak to sprawdzę. Dziękuję za odpowiedź.
PS. Radio BLAUPUNKT (niestety wymaga drugiego plusa by działać. )
[ Dodano: 11 Lut 2007 00:11 ]
Rzeczywiście to była stacyjka. Wyciągnąłem kostkę i zwarłem czerwony przewód z szaro-czerwonym (doprowadzajacym drugi plus do radia). Radio uruchomiło się i działa normalnie. Ale pojawia się następny problem jak rozmontować stacyjkę i czy da się wymienić w niej samą elektronikę? (chciałbym mieć ten sam kluczyk.... :/ )
PS. Radio BLAUPUNKT (niestety wymaga drugiego plusa by działać. )
[ Dodano: 11 Lut 2007 00:11 ]
Rzeczywiście to była stacyjka. Wyciągnąłem kostkę i zwarłem czerwony przewód z szaro-czerwonym (doprowadzajacym drugi plus do radia). Radio uruchomiło się i działa normalnie. Ale pojawia się następny problem jak rozmontować stacyjkę i czy da się wymienić w niej samą elektronikę? (chciałbym mieć ten sam kluczyk.... :/ )
nie ma tam zadnej elektroniki , wyciągasz kostke stacyjki i albo ją wymieniasz albo naprawiasz , jest w niej blaszka podparta na dwuch malutkich spręzynkach , w momencie zwarcia jedna robi sie czerwona i traci spręzystość , wystarczy kostke rozpołowić i wymienić spręzynke , kostka jest rozbieralna , jest na zatrzaski
[ Dodano: 11 Lut 2007 18:24 ]
kluczyk zostaje ten sam bo nie wymieniasz bębenka tylko kostke ze stykami , ale zeby wymontować kostke stacyjki to musisz stacyjke odkręcić, bo dojście do śrubki co ją trzyma jest możliwe tylko po zdjęciu całej stacyjki
[ Dodano: 11 Lut 2007 18:24 ]
kluczyk zostaje ten sam bo nie wymieniasz bębenka tylko kostke ze stykami , ale zeby wymontować kostke stacyjki to musisz stacyjke odkręcić, bo dojście do śrubki co ją trzyma jest możliwe tylko po zdjęciu całej stacyjki
- wladimirro
- Nowicjusz