Traci obroty i gasnie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Pozwole sobie podpiac sie pod temat:
Silnik 2.0 8v 96 rok, brak lpg.
Kilka dni temu auto na odcinku 10 km zgasło 3 razy.Autem jezdze od ponad 2 lat i nie zdarzyło mi sie to nigdy, a tu nagle 3 razy pod rząd Roznica w porownaniu do wyzej wymienionych przypadkow jest taka, ze nie muli sie i wszystko jest ok poza tym,ze przy zmianie biegów i wrzuceniu sprzegła obroty spadają (ale nie jak zwykle do ok 900 obrotów/min) do 400-500 obrotow na minute, a pozniej się jakby odbijają i wracaja na 900 i wtedy jest wszystko ok, są już stałe. Czasem jednak spadną ponizej 400 i wtedy silnik gasnie. Dodam,ze ostatnio dosc rzadko jezdze autem i wiekszosc czasu spedza w garazu. Dzisiaj odpiąłem aku, bo gdzies tu na forum wyczytałem,ze jest jakas szansa,ze sie bład wykasuje z kompa...jelsi taka jest przyczyna oczywiscie...
Silnik 2.0 8v 96 rok, brak lpg.
Kilka dni temu auto na odcinku 10 km zgasło 3 razy.Autem jezdze od ponad 2 lat i nie zdarzyło mi sie to nigdy, a tu nagle 3 razy pod rząd Roznica w porownaniu do wyzej wymienionych przypadkow jest taka, ze nie muli sie i wszystko jest ok poza tym,ze przy zmianie biegów i wrzuceniu sprzegła obroty spadają (ale nie jak zwykle do ok 900 obrotów/min) do 400-500 obrotow na minute, a pozniej się jakby odbijają i wracaja na 900 i wtedy jest wszystko ok, są już stałe. Czasem jednak spadną ponizej 400 i wtedy silnik gasnie. Dodam,ze ostatnio dosc rzadko jezdze autem i wiekszosc czasu spedza w garazu. Dzisiaj odpiąłem aku, bo gdzies tu na forum wyczytałem,ze jest jakas szansa,ze sie bład wykasuje z kompa...jelsi taka jest przyczyna oczywiscie...
https://www.facebook.com/BadPhotographer?ref=hl" onclick="window.open(this.href);return false;
Czujnik temperatury - najczęściej znajduje się na króccu wychodzącym z głowicy - sprawdzasz mierzac opór (zimny 2-3 kOhm, ciepły 200-300 Ohm) - nie wiem jak jest dokładnie w 2.0 ale generalnie chodzi o to że komp nie ma dokładnej informacji o temperaturze silnika...MarcOrs pisze:heh ja mam cos podobnego tyle ze moj golfik gasnie tylko na zimnym silniku jak juz ma swoja temperature 90 stopni to wogole nie gasnie chodzi jak zyleta ,co mam sprawdzic bo nie widzi mi sie oddac auta do mechanika "specjalisty" bo znowu wyciagnom odemnie kupe kasy :/
TDPower
MarcOrs, czujnik temp powietrza zasysanego mierzysz między 1 i 2 pinem i masz otrzymać wartości:
0 stopni - 5500-6500 ohm
10 stopni - 3500-4200 ohm
20 stopni - 2340-2680 ohm
30 stopni - 1550-1800 ohm
40 stopni - 1050-1250 ohm
50 stopni - 725-850 ohm
60 stopni - 550-615 ohm
70 stopni - 380-445 ohm
80 stopni - 290-330 ohm
0 stopni - 5500-6500 ohm
10 stopni - 3500-4200 ohm
20 stopni - 2340-2680 ohm
30 stopni - 1550-1800 ohm
40 stopni - 1050-1250 ohm
50 stopni - 725-850 ohm
60 stopni - 550-615 ohm
70 stopni - 380-445 ohm
80 stopni - 290-330 ohm
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
Z tego co wiem to AEE jest na wtrysku magneti mareli, możesz troche o nim poczytac tutaj
http://www.imc.pcz.czest.pl/imtits/plik ... arelli.pdf
jest napisane jakie jeszcze czujniki maja wplyw na prace zimnego silnika, jesli dobrze pamietam to jest tam jeszcze jakis czujnik temp-cisnienia w kolektorze dolotowym, moze cos z nim ...
http://www.imc.pcz.czest.pl/imtits/plik ... arelli.pdf
jest napisane jakie jeszcze czujniki maja wplyw na prace zimnego silnika, jesli dobrze pamietam to jest tam jeszcze jakis czujnik temp-cisnienia w kolektorze dolotowym, moze cos z nim ...
TDPower
- regulacja biegu jałowegomilek_22 pisze:witam mam pytanko. Mam golfa 1.3 na gazniku i problemem sa wolne obroty. z poczatku coś tam jeszcze trzymało a teraz jak dodam gazu i puszcze to momentalnie zgaśnie, a jeśli go zapale bez gazu to nachwile idzie ale nawet jak puszcze sprzeglo na luzie to zgasnie. co to może byc???
- dysza biegu jałowego
- nieszczelnośc - lewe powietrze przez podstawę gaźnika lub przewód do serwa lub przewód z podstawy gaźnika do siłownika
- zbyt wysoki poziom paliwa w komorze pływakowej
- uszkodzony siłownik
- uszkodzony czujnik temperatury
różne rzeczy - jak się zachowuje na zimnym/ciepłym ? czy zapalnie OK ? czy podczas jazdy OK ? Jak spalanie ?
TDPower
juz mam wyjaśniona polowe problemu, az wstyd sie przyznac ale po prostu ukręcił sie przewód do elektrozaworu w gazniku. dlaczego polowa problemu?bo gaśnie dalej, tyle że nie momentalnie po zdjeciu nogi z gazu. wlasnie wyciagnolem aparat zaplonowy i zajrze do niego, jesli nic nie wypatrze(polamanych plastikow na tych lapkach itp) to zawioze to jutro do elektronika i wszyscy bedziemu madzejsi hehe.dzieki za podpowiedzi
a jam mam problem prawie podobny tylko mi obroty silnika rosną i spadają gwałtownie tak 1200-1300 spada tak prawie do 700 i rośnie z powrotem gwałtownie samochód pali dobrze jak jadę to na niskich obrotach czasami szarpie np na 2 biegu tak jak by mi paliwo odcinało jest to golf 3 1.6 abu 94r dodam że mam problem z temp ukł. chłodzenia dochodzi mi do 70 stopni po czym się wiatrak załącza i mi nie pozwala zagrzać auta do 90 stopni nie przekracza 70 zdjąłem wtyczkę od wentylatora i auto się zagrzewało do 90 stopni czy to wina czujnika wkręconego do chłodnicy który załącza wiatrak termostat wymieniony czy to ma wpływ na te obroty i nie równa prace silnika???????? proszę i czekam na od pozdrawiam
[ Dodano: 26 Lut 2010 21:34 ]
czy może to czujnik temp cieczy chłodzącej oszukuje??? a wiatrak się dobrze załącza chciarz węzę są letnie to chyba dobrze pokazuje temp no sam nie wiem
[ Dodano: 26 Lut 2010 21:34 ]
czy może to czujnik temp cieczy chłodzącej oszukuje??? a wiatrak się dobrze załącza chciarz węzę są letnie to chyba dobrze pokazuje temp no sam nie wiem