W aucie (AAZ) od jakiegos czasu slysze, ze obok charakterstycznego dieslowskiego klekotu z okolic paskow (klinowy , wspomgania) dochodzi dziwny dzwiek podobny do rzężenia (nie wiem jak go dokladnie opisac). Moze ktos spotkal sie juz z takim przypadkiem.. Tato sugeruje ze to jakies lozysku na ktoryms pasku, choc expertem w dziedzinie mechaniki nie jest.
Moze ktos spotkal sie z czyms takim , i na podstawie mojego mega-lakonicznego opisu problemu jest w stanie pomoc.
Z gory dzieki
Dodam, ze dzwieku *#cenzura#* na biegu jalowym zarowno na cieplym jak i zimnym motorze.
Innych niepozadanych efektow tejze awarii brak.
[ Dodano: Sro Mar 07, 2007 18:49 ]
Dodam, ze same paski zmienialem 10k km temu
hałas z okolic paskow
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Sprawdz czy to nie halasuje czasem napinacz paska wielorowkowego. Czasami moze to byc lozysko w jego rolce a czasami moga rozsypac sie tulejki w obudowie tego napinacza (tzn. pret tego napinacza idzie w odlewie za alternatorem i tam sa takie tulejki, ktore czasem sie ponoc rozlatuja). U mnie tez tak halasuje-sprawdzilem lozysko w rolce napinacza i nawet rozebralem alternator az w koncu znalazlem przyczyne. Jak auto chodzilo to docisnalem ten napinacz czyms dlugim i sztywnym i przestal halasowac ale na moment oczywiscie Jak bedziesz tak sprawdzal to uwazaj zeby ci sie to cos czym bedziesz dociskal nie omsknelo na pasek bo moze bc roznie. Ja ciagle jezdze z tym halasem bo nie mam czsu tego robic