... trochę zirytowany tematem kolegów od MK3 postanowiłem założyć nowy temat dotyczący popularnych przeróbek na Xenon'y ... a bardziej konkretnie Bi-Xenon'y
Nie chodzi o to, ze większość ludzi kupuje zestawy Xenon'owe (np. hermetyki Hella), ale może bardziej by odpowiedzieć na wcześniej już postawione pytanie:
...i o to żeby pomóc tym którzy zdecydują się na taką przeróbkę.Nawiązując do tematu xenonów, chciałbym się upewnić w następującej sprawie.
Planuję zmontować Bi-Xenon do lamp Golf'a MK2 w następujący sposób:
- do lamp Hella zamontować soczewki Bi-Xenon'owe na żarówki D2S
- mocowania żarówek, okablowanie i przetwornice (to musi być)
- lustra (wnetrze lampy) pomalować (np. na czarno)
- założyć klosze clear z lamp AutoPal'a
Wiadoma sprawa to podlaczenie tego do instalacji, ale pozostaje pytanie czy w/w operacje i komponenty pozwola mi na osiągnięcie celu, a może jeszcze brakuje jakiegoś elementu całej instalacji (nie mam na myśli narzędzi, czy wkładu pracy)?
Na chwilę obecną udało mi się zaczerpnąć pewnych informacji, by ruszyć z tematem ... i tu podziękowania dla kolegów SToRM i Antera ... oraz wybrałem się na zakupy do sklepu za rogiem (czyt. allegro.pl) i chyba mam wszystko żeby zacząć ... zabawę
Zakupy:
Lampy AutoPal:
- 2 szt.
Zestaw Bi-Xenon:
- soczewki bixenonowe z maskownicami -2szt.
- zarowki PHILIPS D2S 2szt.
- nakretki mocujace zarowki w soczewce 2szt.
- powielacze wysokiego napiecia 2szt.
- przetwornice AL [Bosch] 2szt.
- okablowanie
Plan:
- wymontować lampy Hella i odkleić szkła
- odkleić szkła clear z lamp AutoPal
- do lamp AutoPal założyć szkła Hella i tak jeździć ... do czasu zmontowania Bi-Xenon'ów
- wpasować soczewki Bi-Xenon'owe w lampy Hella (przetestować, a następnie rozmontować)
- wnętrze lamp Hella pomalować w kolor auta (w moim przypadku OakGreen L94E)[chyba że ktoś ma lepszy pomysł??]
- poskładać lampy (soczewki i szkła clear)
- podpiąć do przetwornic (ukrytych w podłużnicach) i podpiąć do instalacji MK2 (postojówki przepiąć do kierunkowskazów FK)
- cieszyć sie Bi-Xenon'em na soczewkach
...ale:
- na jakim kleju przykleić szkła lamp? może ktoś ma doświadczenie w tych sprawach i pomoże ?
- rozwiązanie Bi-Xenon na soczewkach jest możliwe tylko w przypadku gdy za lampą jest jeszcze trochę miejsca (w moim G60 taka operacja jest niemozliwa gdyż przeszkadza puszka filtra pow., ale w GTD komora jest "clear" wiec można sie bawić)[do G60 bedzie zestawik hermetyczny Hella)
- lampy Hella moim zdaniem sa bardziej solidne i to dlatego na nich będzie oparta cała konstrukcja, z lamp AutoPal przydadzą się tylko szkła
Jak tylko rusza prace to będę wklejał fotki i opis prac. Jeżeli uda sie ten mod to może będzie to dobry opis dla tych którzy też myślą o takiej przeróbce.