pasek rozrzadu jaki kupic?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
t-tas
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: t-tas » pt mar 09, 2007 23:51

ja jak robię rozrząd to zmieniam zazwyczaj wszystko co współpracuje z paskiem- czyli rolki, pompę wody bo jak się zatrze rolka czy pompa wody pasek może przeskoczyć lub się zerwać, a wtedy w silniku jesień średniowiecza i ktoś mi powie abym mu płacił za silnik bo coś się stało- niektórych nie da się przekonać-ale wtedy to na ich odpowiedzialność robota, albo gdy któryś element współpracujący z paskiem był niedawno wymieniany-pare tyś km-np pompa wody bo lała
a co do kupowania części do VW po datach lub numerze(nie tylko typie) silnika tez miałem taką sytuację przy sprzęgle do passata tak więc zdarza się

mk1- wycofany ze służby- stoi jak ikarusy w kącie zajezdni
PASSAT- silnik- dół PF, reszta 2E powered by BLOS - nadal w służbie

lutek
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: lutek » sob mar 10, 2007 00:44

Tak - rozrządy były wymieniane kompletnie(chyba w jednym przypadku nie), a to że dla Was i mnie zresztą też logiczne jest że wymienia się wszystko nie znaczy że każdy tak robi bo często spotykam sie z klientami którzy przyjeżdzają z samym paskiem i chcą naprawiać świat:)

Awatar użytkownika
adurweb
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adurweb » sob mar 10, 2007 14:58

Czyli proszę podać w punktach co powinienem wymienić przy okazji wymiany rozrządu, bo już czas na niego. Proszę nic nie przeoczyć.

lutek
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: lutek » sob mar 10, 2007 15:15

Pasek - najlepiej Gates, rolki i napinacze-tyle jeśli chodzi o rozrząd ale przy okazji wymień paski klinowe od alternatora(wspomagania i klimy zależnie co tam masz)-to żaden koszt bo paski są tanie a i tak bedziesz to miał rozebrane.

Awatar użytkownika
adurweb
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adurweb » sob mar 10, 2007 15:27

Czy rolka i napinacz to, to samo? Czy powinienem też wymienić pompe wodną w silniku ABS 1.8 1994?

lutek
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: lutek » sob mar 10, 2007 16:09

Jeśli nic sie z nią nie dzieje to po co wymieniać? Rolka i napinacz to nie to samo-rolka może być stała(nie napina paska tylko ustala jego kierunek) a napinacz nie musze mówić do czego jest:)

Awatar użytkownika
Szosownik
Forum Master
Forum Master

Post autor: Szosownik » sob mar 10, 2007 16:20

lutek pisze:Jeśli nic sie z nią nie dzieje to po co wymieniać? Rolka i napinacz to nie to samo-rolka może być stała(nie napina paska tylko ustala jego kierunek) a napinacz nie musze mówić do czego jest:)
no dla niektórych jak czytam na forum to jedno i to samo :axe:

adamco07
Nowicjusz
Nowicjusz

Contitech jest OK. lutek, mylisz się.

Post autor: adamco07 » sob mar 10, 2007 20:19

lutek pisze:Nie zakładaj Conti - najlepiej kup Gates i jeśli masz na tyle luźnej gotówki to wymień rolki.
Niedawno robiłem rozrząd w AUDI A3 1,9 TDI 110 KM i obok napisu CONTITECH były znaczki AUDI/VW a to znaczy że AUDI stosuje je na pierwszy montaż. Czy dalej uważasz je za marnej jakości? Zerwane paski to: jakość montażu lub przekroczony przebieg/termin. Pozdrawiam.

Jacenty80
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Jacenty80 » ndz mar 11, 2007 02:15

Dokładnie.
Mój kolega pracował w Serwisie VW we Wrocławiu i też polecał mi CONTITECH. Czyli wszyscy, którzy serwisowali swoje VW we Wrocławiu i wymieniali paski, to mają teraz pozrywane i silniki na złom tak???

Awatar użytkownika
lordmatej
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lordmatej » ndz mar 11, 2007 10:48

Datę masz w dowodzie rejestracyjnym pod pozycją B.Nawet dokładnie dzień masz podany. Ja kupowałem ostatnio filtr oleju i różnica 1 miesiąca ma duze znaczenie więc przy pasku napewno też!

...i zesłał pan Golfa na ziemie , by siał zamęt i zniszczenie...

lutek
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: lutek » ndz mar 11, 2007 17:34

Tak dalej uwazam ze są marnej jakości i zdania raczej nie zmienie - pozatym różnice w cenie są prawie żadne wiec nie ma sie co spierać-każdy zakłada to co chce. Ja używam tylko pasków Gates. Wypadałoby też brać pod uwage że produkty do pierwszego montażu nie zawsze są tej samej jakości co te w sklepie - tak przynajmniej ja uważam.

woojas25
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: woojas25 » ndz mar 11, 2007 17:51

pasek gates 5016 i rolka vkm 11000

Awatar użytkownika
Fabian LDZ
_
_
Kontakt:

Post autor: Fabian LDZ » ndz mar 11, 2007 19:21

tak jak Wolu, czasem jest tak że wystarczy miesiąc i już może być inny pasek dlatego trzeba dokładnie sprawdzić, pracuje w sklepie motoryzacyjnym i już nie raz to przerabiałem

[ Dodano: Nie Mar 11, 2007 18:24 ]
adamco07 pisze:Niedawno robiłem rozrząd w AUDI A3 1,9 TDI 110 KM i obok napisu CONTITECH były znaczki AUDI/VW a to znaczy że AUDI stosuje je na pierwszy montaż. Czy dalej uważasz je za marnej jakości? Zerwane paski to: jakość montażu lub przekroczony przebieg/termin. Pozdrawiam.
VW wkładał zarówno paski Contiego jak i Gatesa w orginale więc obie marki można polecić
adurweb pisze:Czy rolka i napinacz to, to samo?
napinacz napina pasek, rolka po prostu go prowadzi
adurweb pisze:Czy powinienem też wymienić pompe wodną w silniku ABS 1.8 1994?
jeśli jest w porządku to nie musisz

Awatar użytkownika
vwarek
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Auto: Bora
Silnik: AQN

Post autor: vwarek » ndz mar 11, 2007 19:36

adurweb pisze:Czy powinienem też wymienić pompe wodną w silniku ABS 1.8 1994?
W Twoim motorze pasek rozrządu nie napędza pompy wody więc bez paniki... ;)

The quieter you become, the more you are able to hear...

Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”