Pitekz pisze:Okazało się że w pompie pękła jakaś spręzynka odpowiedzialna za sekcje rozruchową.
a po druge w pompie od 1Z'a nie ma czegoś takiedo masz tylko 3 sprężynu dwie w tłoko-rozdzielaczu i jedną w przestawiaczu kąta wtrysku.
resztą zajmuje się nastawnik
[ Dodano: 07 Maj 2010 15:02 ]
3rrol pisze:Po nocce ładowania akumulatora, samochód odpalił za pierwszym razem po drugim kręceniu(uprzednio zagrzałem świece na krótko).
Czy jest możliwe, że na te szybkie palenie wpływ miało 20*C na podwórku(cieplejszy silnik).
Więc powtórzę pytanie z pierwszego posta: Czy jest możliwe, że akumulator daje za mały prąd rozruchowy ??
na pierwsze pytanie odpowiedź brzmi tak.
nie bez podstaw wzięła się opinia że diesel i Zima się wukluczają choć nie jest to do końca prawdą. bo prawdą jest ale jak już mamy zwłoki z silnika a nie silnik.
i na drugie pytanie też odpowiedź brzmi tak.
podjedź gdzieś do warsztatu który Ci sprawdzi napięcie akumulatora pod obciążeniem .
powinni to zrobić za free lub za jakąś drobną symboliczną opłatę.
3rrol pisze:Alternator działa, bo po odpaleniu silnika napięcie na akumulatorze wzrasta do 15V
napięcie ładowania ma się zawierać między wartościami 13,9-14,5V
15V to juz za dużo i prawdopodobnie masz już niski poziom elektrolitu
3rrol pisze:Czytam z forum opisy ludzi którym gwinty się zerwały od świec, nie wiem czy bezpodstawnie tak piszą,
dotyczy TDI a nie TD.
ja jeszcze jeśli ktoś nie ciągnął na chama kluczem nie widziałem urwanej świecy w TD a w TDI bardzo łatwo ukręcić.
ja co jakieś 2-3 miesiące sobie świece na wierchu sprawdzam bo dostęp jest do nich łatwy i przy okazji zapobiegam zapieczeniu gwintu