WIESZ, NIE PISAŁBYM JAKBYM WCZEŚNIEJ NIE POWYMIENIAŁ NA NOMINALNE CZUJNIKI NOWE, POMPY OLEJU NA NÓWKĘ I USZCZELKI MICHY, BO TRZEBA DAĆ NOWĄ (KOSZT PARĘ DYCH SAMA USZCZELKA-DLA CHĘTNYCH SPRAWDZANIA SMOKA) SMOK OCZYWIŚCIE NIE MIAŁ GRAMA SYFU, PODOBNIE JAK SILNIK. DZIWNE JEST TROCHĘ, ŻE WAŁEK ROZRZĄDU WYGLĄDA PO 230 TYS. JAK IGŁA, "SYPAĆ" SIĘ ZACZYNA DÓŁ.krisvw pisze:tak sie przysł*** jeden z madrych mechanikow kiedys powiedzial ze przczyna tego jest zabrudzony smok ale ile w tym prawdy to nie wiem moj kolega mial to samo w mk3 1.4 wymienil wszytskie czujniki i nic brzeczyk sie wlaczal
Niepokojąca lampka ciśnienia oleju mk2
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
aha, jaszcze jedno!
Mierząc manometrem ciśnienie będzie ciężko to złapać na postoju, bo (przynajmniej u mnie) granica jest w zakresie 2000-2050 obr/min. i występuje tylko w określonym obciążeniu silnika (nagięcie wału w łożyskach). Tak to jest że auto stojąc nie będzie miało takich warunków. Wiem (bo sprawdzałem na kontrolkę prowizorycznie wpuszczoną do kabiny) że zapalała mi się poniżej 2 tys. ale pod warunkiem szybkiego rozbiegu silnika lub hamowania silnikiem. Jadąc jednostajnie luz się powiększa i lampka się zapala, bo nie ma jeszcze dostatecznego ciśnienia.
Mierząc manometrem ciśnienie będzie ciężko to złapać na postoju, bo (przynajmniej u mnie) granica jest w zakresie 2000-2050 obr/min. i występuje tylko w określonym obciążeniu silnika (nagięcie wału w łożyskach). Tak to jest że auto stojąc nie będzie miało takich warunków. Wiem (bo sprawdzałem na kontrolkę prowizorycznie wpuszczoną do kabiny) że zapalała mi się poniżej 2 tys. ale pod warunkiem szybkiego rozbiegu silnika lub hamowania silnikiem. Jadąc jednostajnie luz się powiększa i lampka się zapala, bo nie ma jeszcze dostatecznego ciśnienia.
Tak przy okazji czyszczenia komputera znalazłem jeszcze swoje stare wykłady i przy okazji walnę cytatem :
Przyczynami zbyt niskiego ciśnienia oleju mogą być:
- zbyt niski poziom oleju w misce olejowej,
- zanieczyszczenie przewodów ssawnych pompy olejowej,
- zbyt mała lepkość stosowanego oleju,
- zanieczyszczenie zaworu redukcyjnego pompy oleju,
- nadmierne zużycie pompy,
- nadmierne zużycie panewek wału korbowego.
Przyczynami zbyt niskiego ciśnienia oleju mogą być:
- zbyt niski poziom oleju w misce olejowej,
- zanieczyszczenie przewodów ssawnych pompy olejowej,
- zbyt mała lepkość stosowanego oleju,
- zanieczyszczenie zaworu redukcyjnego pompy oleju,
- nadmierne zużycie pompy,
- nadmierne zużycie panewek wału korbowego.
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
Jak ten brzęczek usłyszysz, to na pewno będziesz wiedział, że to jest to - strasznie charakterystyczny i wnerwiający; przez dłuższy czas szału mozna dostać. módl się też żebyś go nigdy nie usłyszał.
Jesli jednak bardzo Ci zależy na usłyszeniu tego dzwięku, to spóść olej i odpal silniczek - na pewno go usłyszysz, ale możesz już dalej nie pojechać . Tak więc wybór nalezy do Ciebie
Tak na poważnie to jest dobrze jeśli go nie usłyszysz
Jesli jednak bardzo Ci zależy na usłyszeniu tego dzwięku, to spóść olej i odpal silniczek - na pewno go usłyszysz, ale możesz już dalej nie pojechać . Tak więc wybór nalezy do Ciebie
Tak na poważnie to jest dobrze jeśli go nie usłyszysz
Tak, tylko jak go odepniesz to już na mur się zapika na śmierć, bo nie włączy masy na kabel.
A jak miga na zgaszonym siliku to poszukaj przy białym czujniczku stałej masy, którą ktoś już podpiął bo nie wytrzymał
A wogóle ktoś tu napisał, że po to to jest żeby było, że to jest ważne itd. Pytam: dlaczego zatem nie zrobiono tego na progu np. 4000 obr.???
A jak miga na zgaszonym siliku to poszukaj przy białym czujniczku stałej masy, którą ktoś już podpiął bo nie wytrzymał
A wogóle ktoś tu napisał, że po to to jest żeby było, że to jest ważne itd. Pytam: dlaczego zatem nie zrobiono tego na progu np. 4000 obr.???
Ciśnienie jest zależne od obrotów. Widocznie tak to wyliczyli że przy 2000rpm poniżej ciśnienia na jakie reaguje czujnik można określić że jest problem. Wyższe obroty to i wyższe obciążenie. Według VW problem ze smarowaniem powyżej 2000rpm jest na tyle groźny że natychmiast należy przerwać jazde, po to jest bzyczek.
=-Pinhead-=