Ale nie wiesz jak ja mam reduktor przyłączony... Woda ze zbiorniczka wyrównawczego (z tego węża który odchodzi z dołu zbiorniczka) idzie wprost do reduktora.Paweł Marek pisze:a to jest istotna informacja której dotąd nie napisałeś i praktycznie całkowicie wyklucza awarię termostatu. Nie masz obiegu w układzie chłodzenia. Czyli albo zapowietrzony, albo za mało płynu albo pompa nie pompuje. Pompa może paść. Wirnik po prostu czasem się rozlatuje.paulox pisze:że po kilkukilometrowej jeździe reduktor był oszronion
[mk2] 1,6 PN - uszczelka pod głowicą czy termostat nawalił?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Volkswagen - da weiss man, was man hat.
powaga? to już przegięcie. Aż mi się wierzyć nie chce. Czyli reduktor bez obiegu wody. Może być podłączony pod węże od nagrzewnicy ale równolegle, nie szeregowo.paulox pisze:Woda ze zbiorniczka wyrównawczego (z tego węża który odchodzi z dołu zbiorniczka) idzie wprost do reduktora.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
No z tego wygląda że dopuki nie puści termostat to reduktor bez obiegu jest.Paweł Marek pisze:powaga? to już przegięcie. Aż mi się wierzyć nie chce. Czyli reduktor bez obiegu wody. Może być podłączony pod węże od nagrzewnicy ale równolegle, nie szeregowo.paulox pisze:Woda ze zbiorniczka wyrównawczego (z tego węża który odchodzi z dołu zbiorniczka) idzie wprost do reduktora.
Porażka...
Miałem podobną sytuację z przegrzewaniem się silnika i wzrostem ciśnienia w chłodnicy. Przyczyna jednak była bardzo prozaiczna. Ukruszony przewód zasilający wentylator. Miałem nieszczęście zatrzymać się w oparach pary spod maski na skrzyżowaniu Jedynki i Dwójki w Krośniewicach... średnia przyjemność :].
Mnie to nie dotyczy, gdyż grzeje się podczas jazdy (wtedy gdy w chłodnicę dmucha wiatr), więc niepracujący wentylator na pewno nie wchodzi w grę. Wymienie termostat i zobaczymy czy pomoże. Ewentualnie w najgorszym wypadku pompa wody ale wątpie....Magnifico pisze:Miałem podobną sytuację z przegrzewaniem się silnika i wzrostem ciśnienia w chłodnicy. Przyczyna jednak była bardzo prozaiczna. Ukruszony przewód zasilający wentylator. Miałem nieszczęście zatrzymać się w oparach pary spod maski na skrzyżowaniu Jedynki i Dwójki w Krośniewicach... średnia przyjemność :].
Może nie odkrył, że można wstawić trójniki w węże nagrzewnicy i równolegle podłączyć parownik (ja mam metrowe węże do parownika, ale jest spoko). Podjedź do jakiegoś dobrego gazownika, niech to naprawi.
Zarzynanie parownika jednym słowem, to tak jakby całą zimę przy -20 odpalać auto na gazie (parownik zamarza, zamarza też jego najważniejsza część - zespół mambran).
Może nie odkrył, że można wstawić trójniki w węże nagrzewnicy i równolegle podłączyć parownik (ja mam metrowe węże do parownika, ale jest spoko). Podjedź do jakiegoś dobrego gazownika, niech to naprawi.
Pompa wymieniona i po problemie Dzięki za pomoc
Ostatnio zmieniony pn sie 14, 2006 08:18 przez paulox, łącznie zmieniany 2 razy.