Pompka paliwa w zbiorniku PD
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Moim zdaniem i informacji które znalazłem w sam naprawiam i opisach tych silników, ta pompką służy wyłącznie odpowietrzeniu układu.
normalny to chyba nikt bardziej chodziło mi o wytłumaczenie że w skrajnych wypadkach brakuję paliwa
a zmiana jest zauważalna, temat cały czas wałkowany na forach
ja nie mam pompki i zakładał nie będę ale są ludzie co zakładają i piszą że zmiany są wyraźne na plus
Q_mac, a dlaczego układ sprawny i szczelny miał by się zapowietrzać ?
a zmiana jest zauważalna, temat cały czas wałkowany na forach
ja nie mam pompki i zakładał nie będę ale są ludzie co zakładają i piszą że zmiany są wyraźne na plus
Q_mac, a dlaczego układ sprawny i szczelny miał by się zapowietrzać ?
Audi A4 1.9 TDi BKE + 145km
- matisim
- VWGolf.pl Killer
- Auto: bmw
- Kontakt:
Re: Pompka paliwa w zbiorniku PD
Ja na pewno założę chłodniczke i może przy okazji dla testów taka pompke też włoże i napiszę czy coś odczułem w tym silniku.
Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka
matisim, Czekam z niecierpliwością może w końcu tobie się uda rozwiać wszystkie wątpliwości
- matisim
- VWGolf.pl Killer
- Auto: bmw
- Kontakt:
To dopiero na wiosnę/lato
PIN NR 80 kolor przewodu fioletowo-bialy. U mnie kabel ten byl juz dociagniety do puszki pod mechanizmem wycieraczki. Pamietac trzeba ze nie kazdy sterownik musi obslugiwac pompe paliwa. Podobno trzeba przekodowac sterownik, ale ja wymienilem swoj AJM na AUY.mateusz8884 pisze:a własnie ktory jest to pin w komputerze ?
MK IV AJM
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Nie we wszystkich.italiano_83 pisze:Montował VW w autach z silnikiem PD wstępne pompy paliwa
Początkowe modele nie miały,a przynajmniej co niektóre.
Chwile po zapłonie,żeby dobić wstępnie ciśnienie dla pompy tandemowej przy głowicy.Później to ta druga przejmuje obowiązek zassania paliwa z baku i dostarczenia go pod odpowiednim ciśnieniem do pompek.mateusz8884 pisze:ciekawi mnie czy ona chodzi w czasie jazdy czy tylko ten moment po stacyjce ?
Wcale nie! Pompka wstępna w baku chodzi w 2 trybach tryb nr 1 to po przekręceniu zapłonu napięcie na wtyczce do pompki jest +/-12V i tak przez około 2sekMichał_1977 pisze:italiano_83 pisze: Chwile po zapłonie,żeby dobić wstępnie ciśnienie dla pompy tandemowej przy głowicy.Później to ta druga przejmuje obowiązek zassania paliwa z baku i dostarczenia go pod odpowiednim ciśnieniem do pompek.
tryb nr 2 to gdy silnik już działa pompka w baku dostaję napięcie ale mniejsze rzędu 6-8V lub takie napięcie jakie jest na aku zależy od rozwiązania konstrukcyjnego
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
A po co?maks149 pisze:tryb nr 2 to gdy silnik już działa pompka w baku dostaję napięcie ale mniejsze rzędu 6-8V lub takie napięcie jakie jest na aku zależy od rozwiązania konstrukcyjnego
A po to że tandem pompa by miała ciężko paliwo ciągnąć z baku bo wirnik pompy wstępnej dawał by dodatkowy opór przepływu paliwaMichał_1977 pisze: A po co?
watpie aby bylo to zmniejszone cisnienie paliwa, gdyz komputer nie ma takiej mozliwosci, gdyz on steruje jedynie przekaznikiem. Zalaczenie przekaznika powoduje podanie napiecia z bezpiecznika, czyli takiego jakie panuje w instalacji zgodnie z akumulatorem.maks149 pisze:tryb nr 2 to gdy silnik już działa pompka w baku dostaję napięcie ale mniejsze rzędu 6-8V lub takie napięcie jakie jest na aku zależy od rozwiązania konstrukcyjnego
MK IV AJM
Dlatego napisałem "zależy od rozwiązania konstrukcyjnego" w starszych autach napięcie jest takie jak na aku a w nowszych np. 2.0 TDI jest sterowane inaczej i tam już napięcie jest różnewojti2001 pisze:watpie aby bylo to zmniejszone cisnienie paliwa, gdyz komputer nie ma takiej mozliwosci, gdyz on steruje jedynie przekaznikiem. Zalaczenie przekaznika powoduje podanie napiecia z bezpiecznika, czyli takiego jakie panuje w instalacji zgodnie z akumulatorem.
-
- Nowicjusz
Witam, odgrzeje kotleta bo nie mogę znaleźć rozwiazania mojego problemu. Otóż mam bore z 2001 roku PD, przebieg 330000 km. Auto po nocy odpala bardzo dobrze od strzała, natomiast gdy już się rozgrzeje silnik i chce odpalic ponownie po około 1h postoju pojawia sie problem z odpaleniem, trzeba dłuzej krecic. Zauwazylem ze jest to zalezne od rozgrzania auta, poniewaz zaraz po odpaleniu jesli nie zdazy sie rozgrzac to po godzinie postoju pali normalnie. Pompka paliwa działa po przekreceniu kluczyka pzy zimnym jak i cieplym silniku, filtr paliwa wymieniony. poratujcie bo zgłupiałem