[MK3 AFN] Problem z kołem pasowym na wale :( POMOCY
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
jest, ale dopiero od roku modelowego 97, numer cześci to:GSOWIEC pisze:No tak, tylko, że w etce nie ma zaznaczonego tłumika drgań dla AFN!!!
028 105 243 T i jest wspólna dla AEY, 1Z, AHU, ALE i AFNa
i teraz istotna kwestia - co sie z nim dzieje - jesli bije, to moim zdaniem nie ono jest problemem, a koło zebate na wale korbowym - sprawdź to!
Pozdor
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Corvax: dzieki za sprawdzenie numeru.
Objawy tego padniętego koła są takie że drży pasek wieloklinowy pomimo wymienionych: napinacza, paska, tulejek, rolki napinacza i tego pręta co trzyma rolkę.
Ja niestety tego koła dzisiaj nie mogłem zobaczyć, więc wysłałem ojca. I z tego co mówił to koło te jest wyrobione w miejscu gdzie łączy się z wałem.
Jutro rano pojade do mechanika i zobaczę te koło więc bede mógł wiecej o nim powiedzieć.
A o jakie koło zębate Ci chodzi dokładniej?? o te od rozrządu??
Objawy tego padniętego koła są takie że drży pasek wieloklinowy pomimo wymienionych: napinacza, paska, tulejek, rolki napinacza i tego pręta co trzyma rolkę.
Ja niestety tego koła dzisiaj nie mogłem zobaczyć, więc wysłałem ojca. I z tego co mówił to koło te jest wyrobione w miejscu gdzie łączy się z wałem.
Jutro rano pojade do mechanika i zobaczę te koło więc bede mógł wiecej o nim powiedzieć.
A o jakie koło zębate Ci chodzi dokładniej?? o te od rozrządu??
Tylko prosze Was Panowie pamietajcie o nowej śrubie!!! mi mechanik założył stara i sie wszystko rozleciało w sandomierzu!!(od Lublina) a disiaj już głowice zaniosłem do naprawy bo sie szklanki pogieły i musze je wymienic...ale moge sie pochwalić jednym dzisiaj mechanik powiedział że tak zdrowego silnika dawno nie widział:) pozdrawiam...
zerknij sobie na zrzuty z etki ktore zamiescil GSOWIEC, kolo pasowe jest przykrecone do kola zebatego rozrzadu - przykrecone 4 srubami i to nie ma prawa sie gibac niezaleznie - jesli cos jest nie tak, to z kolem zebatym rozrzadu - przegladnij forum pod katem scinajacego sie klina kola zebatego na wale korbowym.miki5454 pisze:A o jakie koło zębate Ci chodzi dokładniej?? o te od rozrządu??
Pozdor
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Śruba bedzie wymianiona napewno:) nawet sam mechanik mowil ze trzeba wymieniać za kazdym razem.
A co do tego koła to zaraz bede jechał zobaczyć o co tam chodzi i powiem mu zeby sprawdził te koło rozrządu.
Wróciłem już od mechanikia. Koło pasowe jest wyrobione w miejscu łączenia z wałem. Mówiłem mu zeby sprawdził te koło rozrzadu i powiedzial ze z rozrządem jest wszystko ok.Mówił ze miał już golfika któremu tez trzeba było wymienić koło tylko że w tamtym własnie musiał robić też te koło rozrządu.
Na jutro ma sprowadzić ten tłumik drgań skrętnych, więc jutro napiszę czy fałwej został wyleczony:)
Jeżeli ktoś by miał jeszcze jakies uwagi co do tego koła to prosze pisać
A co do tego koła to zaraz bede jechał zobaczyć o co tam chodzi i powiem mu zeby sprawdził te koło rozrządu.
Wróciłem już od mechanikia. Koło pasowe jest wyrobione w miejscu łączenia z wałem. Mówiłem mu zeby sprawdził te koło rozrzadu i powiedzial ze z rozrządem jest wszystko ok.Mówił ze miał już golfika któremu tez trzeba było wymienić koło tylko że w tamtym własnie musiał robić też te koło rozrządu.
Na jutro ma sprowadzić ten tłumik drgań skrętnych, więc jutro napiszę czy fałwej został wyleczony:)
Jeżeli ktoś by miał jeszcze jakies uwagi co do tego koła to prosze pisać
Jelsi koło wyrobione w miejscu łączenia z wałem to musi sprawdzić wał czy nie jest wyrobiony - pewnie juz tak wtedy lepiej go naprawić - foto http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=56907 to daje pewnosc ze cisie nie bedzie juz gibac i silniczek nie padnie
miki5454, nie wiem jak jest w AFNie ale przypuszczam ze tak samo jak u mnie, a w zwiazku z tym to nie koło pasowe jest wyrobine w miejscu łaczenia z walem - bo z walem ono sie bezpośrednio nie łaczy - koło pasowe jest zespolone z kołem zebatym rozrzadu 4 srubami, a dopiero koło rozrzadu jest dokrecone do wału - i to jedynie ono moze byc wyrobione - albo ten mechanik nie bardzo ma pojecie o czym mówi albo sie nie zrozumieliściemiki5454 pisze:Koło pasowe jest wyrobione w miejscu łączenia z wałem.
Pozdor
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
O kurde to teraz mnie zmartwiłeś.Ten mechanik wyraźnie mówił ze jest uszkodzone koło pasowe(te od paska wieloklinowego). Gdy sie go pytałem czy koło zebate rozrządu jest dobre to mówił ze z nim jest wszystko ok. Mówił jeszcze ze sprawdzali te koło pasowe i minimalnie jest krzywe.
Teraz to już sam nie wiem co zrobić. W najgorszym wypadku to jutro bedą mysleć co dalej zrobić bo wymiana koła nie pomogła.
Teraz to już sam nie wiem co zrobić. W najgorszym wypadku to jutro bedą mysleć co dalej zrobić bo wymiana koła nie pomogła.
miki5454, większość przypadków gibania koła omawianych na tym forum dotyczyła koła zębatego rozrządu. Jednak zawsze tą usterkę stwierdza się dzięki kołu pasowemu napędu alternatora, bo ono jest widoczne, a kółko zębate jest schowane pod obudową rozrządu. Teoretycznie mogłoby być tak, że wyrobił się tłumik drgań, tylko pytanie, dlaczego miałby się wyrobić, jeśli koło na wale byłoby OK??
A jak tam z porannym odpalaniem, bez problemu, czy puści chmurkę dymu, chwilkę wkręca się na obroty??
A jak tam z porannym odpalaniem, bez problemu, czy puści chmurkę dymu, chwilkę wkręca się na obroty??