MK4: Jak zrobić kolorowe paski na naszej tapicerce?
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
dragsterdh, ząbki nie będą przeszkadzały...większą część tych ząbków cza będzie odciąć...poza tym bardziej pomogą w montażu niż przeszkodzą.
Udało mi się zrobić to bez klejenia ani innych rzeczy i bardzo fajnie to wygląda, dodatkowo bardzo mocno trzyma, wystarczyło skrócić tą dłuższą część o 1/4 i mocno wcisnąć (niekiedy trzeba było wspomóc się śrubokrętem)
Efekt:
Tak sobie robiłem i sprawdziłem jak to wygląda (co o tym sądzicie)?:
Efekt:
Tak sobie robiłem i sprawdziłem jak to wygląda (co o tym sądzicie)?:
Kolego , wrzuciłbyś więcej fotek jak to wyszło. A szczególnie miejsca bardziej skomplikowane takie jak załamania. Fajnie, że udało się bez użycia kleju bo zawsze można zrezygnować z bizy nie pozostawiając śladów.
Oczywiście Dokładnie tak jak piszesz - jak się znudzi biza czy kolor bizy zawsze można zmienić bez żadnych szkód na tapicerce
Najpierw opiszę:
Aby odpowiednio włożyć bizę musiałem skrócić ten pasek o 1/4 (oczywiście nie musi być równo - osobiście byle jak to ciąłem). Czasami niestety trzeba było skrócić ten pasek o większą część. Problemu nawet nie było na załamaniach, wystarczyło ją troszku nadciąć, bardzo mocno wciskać i sama się kształtowała Większy problem jaki napotkałem to z tyłu - niestety w tapicerce do 3 drzwi ten rowek się zwęża i przy kanapie już go praktycznie nie ma - musiałem bardzo mocno to podważyć śrubokrętem ale dało radę
jeżeli chciałbyś jeszcze jakieś zdjęcia to pisz, służę pomocą
Tu jeszcze zdjęcie z pracy - pomalutku szedłem z śrubokrętem, podważałem, wciskałem i tak cały czas W niektórych miejscach wystarczyła sama siła bez użycia śrubokręta:
Najpierw opiszę:
Aby odpowiednio włożyć bizę musiałem skrócić ten pasek o 1/4 (oczywiście nie musi być równo - osobiście byle jak to ciąłem). Czasami niestety trzeba było skrócić ten pasek o większą część. Problemu nawet nie było na załamaniach, wystarczyło ją troszku nadciąć, bardzo mocno wciskać i sama się kształtowała Większy problem jaki napotkałem to z tyłu - niestety w tapicerce do 3 drzwi ten rowek się zwęża i przy kanapie już go praktycznie nie ma - musiałem bardzo mocno to podważyć śrubokrętem ale dało radę
jeżeli chciałbyś jeszcze jakieś zdjęcia to pisz, służę pomocą
Tu jeszcze zdjęcie z pracy - pomalutku szedłem z śrubokrętem, podważałem, wciskałem i tak cały czas W niektórych miejscach wystarczyła sama siła bez użycia śrubokręta:
W mk3 tez mozna to zrobic ale tego paska trzeba sie pozbyc calkowicie i na klekpj dac ale efekt wynagradza wszysztko
- jpatryk125
- Użytkownik
Fakt mam MKIII, ale może moderator zrobi osobny FAQ z mojego postu.
Oklejałem kiedyś zderzaki i boczne listwy w swojej trójce i zostało mi trochę pasków, które do tego celu wykorzystałem. Plusem tego rozwiązania jest całkowita odwracalność procesu, czyli jak się nie podoba, to można wrócić do stanu poprzedniego.
Foto pasków (dostępne na allegrogo itp.)
Tak drzwi wyglądały przed upiększeniem
Aby nasze ozdoby dobrze trzymały należy miejsce klejenia odtłuścić (najlepiej zmywaczem antysylikonowym), a następnie dokładnie docisnąć paski np. kluczykiem, tak aby stykały się z tapicerką na całej swej powierzchni.
A oto efekt końcowy: (po skończonej robocie należy psiknąć nieco plakiem, aby za daleko odtłuszczona tapicerka znowu nabrała blasku)
P.S. Podczas odtłuszczania po wyschnięciu zmywacza nasza tapicerka robi się lekko biała (taki biały osad). Nie ma się czym przejmować, po psiknięciu plakiem nie ma śladu po tym już nigdy
Oklejałem kiedyś zderzaki i boczne listwy w swojej trójce i zostało mi trochę pasków, które do tego celu wykorzystałem. Plusem tego rozwiązania jest całkowita odwracalność procesu, czyli jak się nie podoba, to można wrócić do stanu poprzedniego.
Foto pasków (dostępne na allegrogo itp.)
Tak drzwi wyglądały przed upiększeniem
Aby nasze ozdoby dobrze trzymały należy miejsce klejenia odtłuścić (najlepiej zmywaczem antysylikonowym), a następnie dokładnie docisnąć paski np. kluczykiem, tak aby stykały się z tapicerką na całej swej powierzchni.
A oto efekt końcowy: (po skończonej robocie należy psiknąć nieco plakiem, aby za daleko odtłuszczona tapicerka znowu nabrała blasku)
P.S. Podczas odtłuszczania po wyschnięciu zmywacza nasza tapicerka robi się lekko biała (taki biały osad). Nie ma się czym przejmować, po psiknięciu plakiem nie ma śladu po tym już nigdy
Powiedzcie mi czy to tworzywo można lakierować tzn czy mogę zrobić na kolor podkładem i lakiem czy tylko to co daje producent ? szukam kolorku aluminium ... dzięki za pomoc ...
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
SP-FRA, zmatować i spróbować...ale na moje odpadnie
dzięki tak też przypuszczam bo to tworzywo giętkie ... a może ktoś ma foty i namiar na kolor aluminium ... lub ciemne srebro. Allegro na razie jest pusto
- jpatryk125
- Użytkownik
Re: MK4: Jak zrobić kolorowe paski na naszej tapicerce?
Coś słabo szukasz.SP-FRA pisze: Allegro na razie jest pusto
http://allegro.pl/kedra-biza-wypustka-t ... 18938.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Nr 8 można uznać za srebro/szczotkowane aluminium
http://allegro.pl/kedra-biza-kaletnicza ... 41549.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Albo, jeśli zależy ci na efekcie chromu, spróbować pomodzić coś z tzw. "rantówką".
http://allegro.pl/kedra-listwa-ozdobna- ... 16952.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://allegro.pl/listwa-rantowa-czarna ... 19746.html" onclick="window.open(this.href);return false;
- jpatryk125
- Użytkownik
Generalnie wpadłem jeszcze na pomysł jak spróbować przerobić tą rantówkę na coś przypominającego bizę.
Otóż do środka na czas przerabiania należy włożyć jakiś prosty pręt o średnicy zależnej od oczekiwanego rozmiaru, a następnie ścisnąć np w imadle resztę.
Myślę, że rysunek sporo wyjaśni.
Powidzenia
Otóż do środka na czas przerabiania należy włożyć jakiś prosty pręt o średnicy zależnej od oczekiwanego rozmiaru, a następnie ścisnąć np w imadle resztę.
Myślę, że rysunek sporo wyjaśni.
Powidzenia
- Grzegorz2507
- Mały gagatek
- Kontakt:
Taaa. Imadlo wszystko porysuje, poodksztalca we wszystkich kierunkach. Bedzie wygladalo jak z d... wyjete.
Zielony Family:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=524105&p=6276307#p6276307
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=524105&p=6276307#p6276307
- jpatryk125
- Użytkownik
Co do porysowania, to problem rozwiążą miękkie szczęki, a co do odkształcenia, to "kto nie ryzykuje....".Grzegorz2507 pisze:Taaa. Imadlo wszystko porysuje, poodksztalca we wszystkich kierunkach. Bedzie wygladalo jak z d... wyjete.