Rozrusznik?-spadek napięcia podczas rozruchu

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

sokol27je
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: sokol27je » wt cze 02, 2015 20:25

Witam ponownie wziełem sie dziś za wymiane szczotek lecz niestety pojawił sie problem chyba rozrusznik robi zwarcie(golf 4 1.9 AHF), zauwazyłem ze jak daje +12v w miejsce mocowania szczotkotrzymacza pojawia sie +12v na obudowie, to chyba źle prawda tam powinna być masa??? w sumie to troche ciekawe bo elektrowłacznika nie rozbierałem tylko szczotkotrzymacz obudowe z magnesami i wirniczek... bede wdzieczny za wszystkie sugestie bo jestem w trakcje naprawy :bigok:
Obrazek

mechatronik1988
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: mechatronik1988 » wt cze 02, 2015 20:50

tak ma być

sokol27je
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: sokol27je » śr cze 03, 2015 00:13

no to nie wiem co za cuda sie u mnie dzieje rozrusznik stoi na amen... bendix idzie do przodu ale sie nie obraca w reku chodzi lekko, przy dłuższym właczeniu ponad sek to widać że aż idzie dymek z przewodu od szczotkotrzymacza

PS. chyba wiem co mi sie spiepszyło jak czyszczciłem komutator bo był lekko zasniedziały to wiadomo jeden koniec pod wiartarke a zaś w drugi wsadziłem co miałem pod reka czyli zwój drutu miedzianego (który akurat był na plastikowej obudowie z odpowiednim otworem) i po odpaleniu wiartkarki gdy zaczełem czyscić zaczał wydawac jakiś dzwiek jakby nie wiem sie elektryzował, wiec szybko odłozyłem ten zwój drutu i wziełem coś innego ale może już było za późno co o tym myslicie? ja niestety elektryki nie kumam :banghead:

mechatronik1988
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: mechatronik1988 » śr cze 03, 2015 21:46

Nie wyobrażam sobie co za kaszankę wyczyniłeś ale raczej to nie jest tego wina.
Jeżeli się coś dymi to tylko z tego że jest zwarcie radzę sprawdzić czy nie ma zwarć na komutatorze skoro tam coś czyściłeś i sprawdzić poprawność montażu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”