Samochód z niemiec ... - procedury
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
Jak wpiszesz na umowie 14.000 Euro to:
Akcyza:
1. 14.000E x 3.5zł = 49.000zł
2. 49.000zł x 3.1% (do pojemności 2.0) = 1.519zł - tyle zapłacisz akcyzy
Urząd Skarbowy:
- 160zł - zwolnienie z zapłacenia podatku - VAT25
Dodatkowo:
- 16zł - koszty manipulcyjne
- 30zł - za wypełnienie papierków chyba, że wypełnisz sobie sam to zapłacisz 0zł
Pierwszy przegląd techniczny
- 169zł
- 185zł - jak ma hak
Tłumaczenie dokumentów
- od 50zł do 150zł
Koszty rejestracji:
- 500zł - opłata środowiskowa
- 171zł - tablice + dowód + książka pojazdu
Ubezpieczenie:
- w zależności od posiadanych zniżek oraz od towarzystwa ubezpieczeniowego
Podsumowanie:
- Akcyza: 1.519zł + 16zł + ewentualne 30zł = 1.565zł
- Urząd Skarbowy - 160zł
- Pierwszy przegląd techniczny = 169zł
- Tłumaczenie dokumentów = 100zł
- Rejestracja = 671zł
--------------------------------------------------------------
= 1.565 + 169 + 100 + 671 + 160 = 2665zł + ubezpieczenie.
Możesz wpisac mniejszą wartośc na umowie, ale nieprzeginając, gdyż ostatnio będąc w urzędzie celnym, wycwanili się i mają własne taryfikator - średnie ceny giełdowe, kilka osób cofnęli, gdyż za auta z roku 2000 mieli powpisywane po 300E, kobieta to się nawet popłakała
Akcyza:
1. 14.000E x 3.5zł = 49.000zł
2. 49.000zł x 3.1% (do pojemności 2.0) = 1.519zł - tyle zapłacisz akcyzy
Urząd Skarbowy:
- 160zł - zwolnienie z zapłacenia podatku - VAT25
Dodatkowo:
- 16zł - koszty manipulcyjne
- 30zł - za wypełnienie papierków chyba, że wypełnisz sobie sam to zapłacisz 0zł
Pierwszy przegląd techniczny
- 169zł
- 185zł - jak ma hak
Tłumaczenie dokumentów
- od 50zł do 150zł
Koszty rejestracji:
- 500zł - opłata środowiskowa
- 171zł - tablice + dowód + książka pojazdu
Ubezpieczenie:
- w zależności od posiadanych zniżek oraz od towarzystwa ubezpieczeniowego
Podsumowanie:
- Akcyza: 1.519zł + 16zł + ewentualne 30zł = 1.565zł
- Urząd Skarbowy - 160zł
- Pierwszy przegląd techniczny = 169zł
- Tłumaczenie dokumentów = 100zł
- Rejestracja = 671zł
--------------------------------------------------------------
= 1.565 + 169 + 100 + 671 + 160 = 2665zł + ubezpieczenie.
Możesz wpisac mniejszą wartośc na umowie, ale nieprzeginając, gdyż ostatnio będąc w urzędzie celnym, wycwanili się i mają własne taryfikator - średnie ceny giełdowe, kilka osób cofnęli, gdyż za auta z roku 2000 mieli powpisywane po 300E, kobieta to się nawet popłakała
Ostatnio zmieniony ndz kwie 27, 2008 13:06 przez mr_simon, łącznie zmieniany 2 razy.
Volskwagen - Das Auto.
mr_simon,
nie wiem jak dziękować. Wiem. Serdecznie dziękuje.
[ Dodano: Wto 29 Kwi, 2008 ]
A lepiej kupować auto z prywatnej ręki czy w autohausie?
Te w autohausach maja wieksze wypasy i niestety też większe przebiegi.
nie wiem jak dziękować. Wiem. Serdecznie dziękuje.
[ Dodano: Wto 29 Kwi, 2008 ]
A lepiej kupować auto z prywatnej ręki czy w autohausie?
Te w autohausach maja wieksze wypasy i niestety też większe przebiegi.
Ostatnio zmieniony wt kwie 29, 2008 15:45 przez kovens, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam.
Kupiłem golfa Cabrio od faceta w polsce, po prostu przywiozł je na sprzedaz. Umowe mam spisana z niemcem z data np. 5 maj 2008 a data wymeldowania pojazdu w niemczech to 23 styczen 2008. We wniosku do UC wpisze ze auto przyjechało na lawecie i podam dane kumpla i nr rej jego lawety. Czy moge miec z tym jakis problem? te piec dni kiedy trzeba zaplacic akcyze liczy sie od daty wymeldowania samochodu w niemczech czy od daty spisania umowy? czy moga sie przyczepic do takiej roznicy dat w umowie a wymeldowaniu? prosze pilnie o pomoc
Kupiłem golfa Cabrio od faceta w polsce, po prostu przywiozł je na sprzedaz. Umowe mam spisana z niemcem z data np. 5 maj 2008 a data wymeldowania pojazdu w niemczech to 23 styczen 2008. We wniosku do UC wpisze ze auto przyjechało na lawecie i podam dane kumpla i nr rej jego lawety. Czy moge miec z tym jakis problem? te piec dni kiedy trzeba zaplacic akcyze liczy sie od daty wymeldowania samochodu w niemczech czy od daty spisania umowy? czy moga sie przyczepic do takiej roznicy dat w umowie a wymeldowaniu? prosze pilnie o pomoc
- Buwik
- Mały gagatek
- Kontakt:
A jak auto było kupione na zamówienie i zjechało na kołach a ten co przywiózł zabrał tablice i uzgodniliśmy że auto przyjechało na lawecie. To co teraz mam wpisać w pola o lawecie?We wniosku do UC wpisze ze auto przyjechało na lawecie i podam dane kumpla i nr rej jego lawety.
[size=167]>>>>>[/size] [size=167][url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=168742]Mój Gofferek[/url][/size] [size=167]<<<<<[/size]
Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć 50km/h w zabudowanym :)
Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć 50km/h w zabudowanym :)
- koczyk
- Użytkownik
- Kontakt:
ja kupilem auto w zeszlym roku i rejestrowalem niedawono, jedz zrobic przeglad zerowy idz odrazu do celnego i powiedz ze auto stalo u jakiegos kumpla pod domem i przyjechalo dopiero dzisiaj i odrazu zrobilem przeglad zerowy w urzedzie celnym liczy sie data na umowie lub data przegladu zerowego pozdro
- konrad_acm
- Nowicjusz
- Kontakt:
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Tak jak pisał dukem na pierwszej stronie, rejestracja sprowadzonego samochodu w Lublinie to katorga. Nie dość, że musiałem spontanicznie przedłużyć urlop, co potężnie wkurzyło mojego szefa, to cały dzisiejszy dzień spędziłem biegając po urzędach i do celnego zdążyłem tuż przed zamknięciem okienka. Scedowałem wszystkie formalności na ojca (to święty człowiek, pojechał ze mną po wóz do Niemiec a teraz będzie latał po urzędach), bo jakbym miał wziąć jeszcze jeden dzień wolnego, to w pracy by mnie zatłukli. A wszystko będzie trwało jeszcze trzy tygodnie...
Następnym razem wynajmę kogoś, kto ma znajomości w urzędach, żebym miał mu i z 500 zł zapłacić...
(edit - tak mnie to wszystko wkurzyło, że sobie przekląłem - mam nadzieję, że admin zrozumie i wybaczy )
Następnym razem wynajmę kogoś, kto ma znajomości w urzędach, żebym miał mu i z 500 zł zapłacić...
(edit - tak mnie to wszystko wkurzyło, że sobie przekląłem - mam nadzieję, że admin zrozumie i wybaczy )
Ostatnio zmieniony czw maja 15, 2008 17:42 przez MattDiavolo, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak tam było, tak tam było, ale zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było (D. Haszek)
Panowie, doradźcie co zrobić w tej sytuacji:
Przytargałem sobie wczoraj mk3 za magiczne 300e (na umowie 100e) z niemiec na kołach... 80e blachy + 10e ubezpieczenie na 5 dni.
Ja osobiście nie mam zamiaru go rejestrować... chce go sprzedać i żeby sobie przyszły właściciel pozałatwiał reszte.
Gdzieś usłyszałem że musze jak najszybciej zapłacić za niego akcyze? Wogóle musze cokolwiek teraz z nim zrobić? Czy moge olać i ten kto go kupi sobie sam wszystko pozałatwia?
Przytargałem sobie wczoraj mk3 za magiczne 300e (na umowie 100e) z niemiec na kołach... 80e blachy + 10e ubezpieczenie na 5 dni.
Ja osobiście nie mam zamiaru go rejestrować... chce go sprzedać i żeby sobie przyszły właściciel pozałatwiał reszte.
Gdzieś usłyszałem że musze jak najszybciej zapłacić za niego akcyze? Wogóle musze cokolwiek teraz z nim zrobić? Czy moge olać i ten kto go kupi sobie sam wszystko pozałatwia?
te mk3 za 300e to 93r 180kkm przebiegu, 1.8 90ps, z wyposazenia to nie wiem co mial wiecej... zderzaki w kolorze nadwozia/abs .. nie wiem co tam jeszcze bylo ogolnie sprzedalem to za 3500zl do rejestracji.. gosc zadowolony ze kupil a ja ze sprzedalem
poszukaj czegos tanszego w okolicach 1000e powinienes dostac tdi... ja widzialem juz za 700-800e z blacharka do roboty
poszukaj czegos tanszego w okolicach 1000e powinienes dostac tdi... ja widzialem juz za 700-800e z blacharka do roboty
wiem że to było 1500 razy ale cokolwiek tu znałeś to jest masakra 3 dni trzeba by było poświecić już pisze o co chodzi.... znajomy ma mi ściągnąć corra z niemcowni do 2 tys euro... ile wyniosą mnie te wszystkie opłaty proszę o szczegółowy rozpiske co i jak... pojemności raczej 2.0 ewentualnie 1.8
Nie ważne przy czym stoisz ważne jak tym jeździsz!
Corrado 1.8 16V
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=186657
[img]http://img505.imageshack.us/img505/8170/43464200gu6.gif[/img]
Corrado 1.8 16V
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=186657
[img]http://img505.imageshack.us/img505/8170/43464200gu6.gif[/img]