Co kupić - benzynę, diesla a może LPG?
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
Mam jeszcze takie pytanie jak wypada silnik 1.8 20v (bez turbo) z instalacją Lpg? Bo możliwe że przy zakupie auta będe brał go pod uwage. Pozdrawiam
Mam taki silnik z lpg,mocą wypada podobnie jak 2,0 8v nie jest to rakieta ale ma siłę jechać z niskich obrotów.
Potrzebuje jakos auta glownie do jazdy po miescie i nie jestem jakos bardzo wymagajacy bo to moje pierwszs auto. dzieki za wypowiedz
Diesel mi się jakoś nie widzi bo jak coś się zepsóje to duże koszty, a dużo tak nie będe jeździł takich tras, albo 1.6 albo 1.8 mi się zdaje dobrym wyborem.
Re: Co kupić - benzynę, diesla a może LPG?
Auto z tym silnikiem to audi A3, LPG (sekwencja BRC) założone przy przebiegu 230 tys km, spalanie w mieście bez korków przy normalnej jeździe 9-10 L gazu trasa około 7l. Na gazie przejechane ~50tys i po za wymianami eksploatacyjnymi puki co nie ma żadnych problemów.Wojtis pisze:Mam jeszcze takie pytanie jak wypada silnik 1.8 20v (bez turbo) z instalacją Lpg? Bo możliwe że przy zakupie auta będe brał go pod uwage. Pozdrawiam
- spwod
- Nowicjusz
Witam Panowie...
Po sprzedaniu mojej "czwórki" czas na zakup czegoś świeższego
Chcę zakupić Jettę po roku 2005, na wstępie odpada diesel, bo 1,9TDi (105KM) za słaby, 2,0 TDi (140 ->) DPF i coś tam jeszcze z czym nie chcę mieć do czynienia jakieś wałki czy coś...
Poważnie myślę o benzynie, ale też nie o 1,6 (102KM) czy 1,6 bodajże FSI (116KM), a przynajmniej 2,0. 1,4 odpadają.
Znalazłem 2 takie silniki - tzn. chyba 2,0 TFSI (200KM) i bodajże 2,0 FSI (150KM) w nowszych modelach, jak na razie mniej spotykane na allegro .
Myślałem też na początku o 2,5 (150KM), ale trochę boję się o koszty eksploatacji, do tego zazwyczaj ten silnik jest ze skrzynią DSG (której raczej nie chcę)
Poradźcie proszę po pierwsze jakie są konkretnie silniki w tych modelach (może być link do tematu jeśli istnieje takowy na forum, bo znaleźć nic nie mogę na ten temat)
Po drugie jaki silnik polecilibyście najbardziej z tych powyżej podanych w benzynie, będę robił jakieś 1 tyś km miesięcznie, góra 15 tyś km rocznie, no i nie mam zamiaru sprzęta gazować
A może są jakieś wady tego modelu?/silnika? - też podajcie jeśli znacie, będę wdzięczny
Jetta powinna zmieścić się w kwocie do 30 ty zł
P.S. Jak zwykle mam nadzieję, że dobrze wbiłem się z zapytaniem
Pozdrawiam
Po sprzedaniu mojej "czwórki" czas na zakup czegoś świeższego
Chcę zakupić Jettę po roku 2005, na wstępie odpada diesel, bo 1,9TDi (105KM) za słaby, 2,0 TDi (140 ->) DPF i coś tam jeszcze z czym nie chcę mieć do czynienia jakieś wałki czy coś...
Poważnie myślę o benzynie, ale też nie o 1,6 (102KM) czy 1,6 bodajże FSI (116KM), a przynajmniej 2,0. 1,4 odpadają.
Znalazłem 2 takie silniki - tzn. chyba 2,0 TFSI (200KM) i bodajże 2,0 FSI (150KM) w nowszych modelach, jak na razie mniej spotykane na allegro .
Myślałem też na początku o 2,5 (150KM), ale trochę boję się o koszty eksploatacji, do tego zazwyczaj ten silnik jest ze skrzynią DSG (której raczej nie chcę)
Poradźcie proszę po pierwsze jakie są konkretnie silniki w tych modelach (może być link do tematu jeśli istnieje takowy na forum, bo znaleźć nic nie mogę na ten temat)
Po drugie jaki silnik polecilibyście najbardziej z tych powyżej podanych w benzynie, będę robił jakieś 1 tyś km miesięcznie, góra 15 tyś km rocznie, no i nie mam zamiaru sprzęta gazować
A może są jakieś wady tego modelu?/silnika? - też podajcie jeśli znacie, będę wdzięczny
Jetta powinna zmieścić się w kwocie do 30 ty zł
P.S. Jak zwykle mam nadzieję, że dobrze wbiłem się z zapytaniem
Pozdrawiam
Nigdy nie dyskutuj z debilem, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem!
A mógłby ktoś się wypowiedzieć czym się różni instalacja sekwencyjna a wielopunktowego wtrysku? I czy się różni czymś w ilościu spalanego gazu?
musisz zajrzec do slownika bo widze z enie wiesz co znaczy slowo "sekwencja"
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
- szakulvip
- Gadatliwa bestia
- Auto: Audi a4 b8
- Kontakt:
ostro hehewesol pisze:musisz zajrzec do slownika bo widze z enie wiesz co znaczy slowo "sekwencja"
sekwencja to wtrysk indywidualny- do kazdego gara osobno. Wiem ze w przypadku benzyn ludzi gadaja jednopuntowy, wielopuntowy i bezposredni od niedawna. Tak to nie ma niestety. Trzeba sie troszke doszkolic bo wtrysk dzieli sie inaczej. Od wtrysko mechanicznych po elektroniczne. Byly wtryski jednopunktowe byly grupowe i indywidualne. Do tego wszystkiego wlasnie to sterowanie mechaniczne i elektroniczne. Wtrysk wielopunktowy byl juz w autach w 1979 albo 78 roku np w roverach. To zadna nowosc.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
- szewczi90
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
witam, silnik a AUDI A3 1.6 jest taki typ co ma moc 102KM jaki to jest silnik 8zaworowy czy 16?
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Re: Co kupić - benzynę, diesla a może LPG?
pytasz o 8L czy 8P? w 8P były wyłącznie 8Vszewczi90 pisze:witam, silnik a AUDI A3 1.6 jest taki typ co ma moc 102KM jaki to jest silnik 8zaworowy czy 16?
- szewczi90
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
a powiedz mi czy to będzie taki sam silnik jak w VW Golfie IV 1.6 SR?
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
w 8P jak i w Mk5 są wyłącznie 1.6 8V praktycznie takie same jak SR, pewnie różnią się szczegółami bo konstrukcją nie
porównaj sobie /w zapis o Mk5 wkradł się błąd autorowi co do ilości zaworów, było 4/8 a nie jak jest napisane 4/16/
http://www.vwgolf.pl/dane-techniczne/vw-golf-mk4/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.vwgolf.pl/dane-techniczne/vw-golf-mk5/" onclick="window.open(this.href);return false;
porównaj sobie /w zapis o Mk5 wkradł się błąd autorowi co do ilości zaworów, było 4/8 a nie jak jest napisane 4/16/
http://www.vwgolf.pl/dane-techniczne/vw-golf-mk4/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.vwgolf.pl/dane-techniczne/vw-golf-mk5/" onclick="window.open(this.href);return false;