Krótkie pytanie, krótka odpowiedź
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Panowie, przypomnijcie bo mi uciekło.
Mam Colli 476, SRP jako cleaner(DJ LP się jeszcze nie dorobiłem), Dramatic Gloss Sealant od SG i IPA. W jakiej kolejności to kłaść, żeby był efekt i dłużej to poleżało, bo zima się zbliża?
PS. Testowaliście Monster Wheel Cleaner od SG? Próbowaliście to rozrabiać jakoś? Myślę czy nie zrobić z tego 2L produktu i do Glorii nie załadować. Zimno na dworze to nie chce się machać łapą, a felgi muszą być czyste . Jak wiadomo, piana z pianownicy dłużej poleży na feldze i nie trzeba będzie aż tyle machać pędzlem :p
Mam Colli 476, SRP jako cleaner(DJ LP się jeszcze nie dorobiłem), Dramatic Gloss Sealant od SG i IPA. W jakiej kolejności to kłaść, żeby był efekt i dłużej to poleżało, bo zima się zbliża?
PS. Testowaliście Monster Wheel Cleaner od SG? Próbowaliście to rozrabiać jakoś? Myślę czy nie zrobić z tego 2L produktu i do Glorii nie załadować. Zimno na dworze to nie chce się machać łapą, a felgi muszą być czyste . Jak wiadomo, piana z pianownicy dłużej poleży na feldze i nie trzeba będzie aż tyle machać pędzlem :p
- manios
- Mały gagatek
- Auto: Jetta A5
- Silnik: BKD
- Kontakt:
Z mojego pkt widzenia to zrobiłbym tak:
1.SRP
2.IPA
3.Coli x 2
Dramatic Gloss bym odpuścił, jeśli ma to być na zimę.
1.SRP
2.IPA
3.Coli x 2
Dramatic Gloss bym odpuścił, jeśli ma to być na zimę.
- piteks
- _
- Auto: A3 8Y 2,0 190KM
- Silnik: TFSI
Ja tylko dodam tak na przyszłość, że DJLP pod Coli "mało chętnie" pasuje .
Piteks, to jaki cleaner pod Colli polecisz, a jaki pod Paste Wax Red? Bo takiego na lato kupuję - w sumie z twojej winy
To jak panowie z tym sealantem, ja wiem że przez niego ucierpi trochę trwalość wosku, ale chcę go położyć. Tylko pytanie, czy w ten sposób :
Cleaner
IPA
Sealant
Wosk x2
czy
Cleaner
IPA
Wosk x2
Sealant
?
To jak panowie z tym sealantem, ja wiem że przez niego ucierpi trochę trwalość wosku, ale chcę go położyć. Tylko pytanie, czy w ten sposób :
Cleaner
IPA
Sealant
Wosk x2
czy
Cleaner
IPA
Wosk x2
Sealant
?
- miko
- black point
- Kontakt:
sliwa404, kolejność glinka, SRP, Colli i gra gitara możesz po 8h dać drugą warstwę Colli. IPA tu niepotrzebna a DGS możesz dawać po kolejnych myciach.
Dawanie na siłę IPA czy DGS mija się z celem - to przerost formy nad treścią, nie kombinuj niepotrzebnie bo efekt uzyskasz odwrotny od zamierzonego.
Dawanie na siłę IPA czy DGS mija się z celem - to przerost formy nad treścią, nie kombinuj niepotrzebnie bo efekt uzyskasz odwrotny od zamierzonego.
- piteks
- _
sliwa404
Pod coli np. DG Squeaky, a DJLP pod Reda będzie o.k. .
miko
Już wielu udowadniało, że Coli, Fusso, FK 1000 dłużej się trzyma na jałowym lakierze. Także na zimę jak kolega nie chce za często machać przy nakładaniu wosku, to IPA, po cleanerze jest jak najbardziej na miejscu .
Pod coli np. DG Squeaky, a DJLP pod Reda będzie o.k. .
miko
Już wielu udowadniało, że Coli, Fusso, FK 1000 dłużej się trzyma na jałowym lakierze. Także na zimę jak kolega nie chce za często machać przy nakładaniu wosku, to IPA, po cleanerze jest jak najbardziej na miejscu .
- miko
- black point
- Kontakt:
No to na uj SRP? Mija się tu stosowanie tego bo i tak wymywasz wszystko IPA!!piteks pisze:dłużej się trzyma na jałowym lakierze
Niepotrzebna robota tylko
Jak chcesz mieć "jałowy" lakier to po glince IPA i wosk. Tyle w temacie.
Doopa lampa - po korekcie, żeby wymyć pastę OK ale po SRP? Bezsens!!sliwa404 pisze:IPA się przyda.
- piteks
- _
Pisałem cleaner, a nie SRP. IPA po SRP, to się zgodzę, że zniweczy efekty. No chyba, że ktoś chce sprawdzić czy ładnie było wypełnione i lepiej zrobić korektę, bo efekt będzie trwalszy .
Podsumowując. Na zimę cleaner np. DG Squeaky + IPA + Coli, Fusso, FK 1000. Taki zestaw daje dłuższe trzymanie wosku. Niedowiarków odsyłam na forum KA .
Podsumowując. Na zimę cleaner np. DG Squeaky + IPA + Coli, Fusso, FK 1000. Taki zestaw daje dłuższe trzymanie wosku. Niedowiarków odsyłam na forum KA .
Re: Krótkie pytanie, krótka odpowiedź
SRP mi tutaj jako cleaner polecił kolega Shmatan i od tamtej pory żałuję że to kupiłem. Ani to cleaner ani poler. W najbliższym czasie nie zamierzam kupować niczego więc cleanera samego w sobie nie mam. IPA i Colli dadzą radę na jakieś 2 miesiace?
- piteks
- _
- miko
- black point
- Kontakt:
Nie jesteś konsekwentny w tym co piszesz. Mamy konkretny przykład, kolega podaje jakie kosmetyki ma i na tym się opieramy!piteks pisze:Pisałem cleaner, a nie SRP
I dobrze Ci polecił, nie masz co żałować bo to bdb środek. Dajesz SRP później 2xColli i spokojnie 3 miesiące poleży!sliwa404 pisze:SRP mi tutaj jako cleaner polecił kolega Shmatan i od tamtej pory żałuję że to kupiłem.
IPA p.i.p.a doopa lampa, udowodnione czy nie, ja używam jej tylko jak robię korektę, czy pod niewidzialną po polerowaniu szyb. Nie używam pod woski, bo po to są cleanery i dobrze wypracowane, plus wosk położony w odpowiedniej temperaturze i 3 miesiące musi trzymać. Jak chcesz dłużej to idź w powłoki.
Ja robię na zimę SRP + 2x #16 Megsa na auto żony i jest spokój nie ma problemu. Na swojego kładę DG #601 + #111 i też mi ładnie trzyma. Nie szukajcie na siłę problemów, podstawa to przyłożyć się do właściwej aplikacji, bo tu najczęściej popełniany jest błąd. Samo czytanie KA nic nie da, trzeba w praktyce umieć posiadane środki wykorzystać. I to wykorzystać właściwie.
PS. Sam popełniałem błędy - jak pierwszy raz położyłem Glasura na HDC, to mi spłynął po pierwszym myciu, po tygodniu!
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
A ja nie ogarniam tej całej dyskusji, jak ktoś ma wątpliwości to niech sam testuje i uczy się na podstawie własnych doświadczeń i tyle.
Sam niech zdecyduje co mu lepiej "leży", wygląda i jak podchodzi do tematu.
Sam niech zdecyduje co mu lepiej "leży", wygląda i jak podchodzi do tematu.
I też tak najczęściej robię, ale jak nie mam "czasu/ochoty" to idzie ipa/wosk albo BSD na szybko. W zeszłym roku zimę przejeździłem na CarPro HydrO2 Wipeless Sealant i też było dobrze bo auto się "samo" myło w deszczu.miko pisze:IPA p.i.p.a doopa lampa, udowodnione czy nie, ja używam jej tylko jak robię korektę, czy pod niewidzialną po polerowaniu szyb. Nie używam pod woski, bo po to są cleanery i dobrze wypracowane, plus wosk położony w odpowiedniej temperaturze i 3 miesiące musi trzymać. Jak chcesz dłużej to idź w powłoki.
I właśnie dlatego warto samemu eksperymentować, przynajmniej zdobędzie się jakieś doświadczeniemiko pisze:PS. Sam popełniałem błędy - jak pierwszy raz położyłem Glasura na HDC, to mi spłynął po pierwszym myciu, po tygodniu!