Pulsujące hamulce - wina tarcz czy zacisków?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Pulsujące hamulce - wina tarcz czy zacisków?
Wnerwia mnie to pulsowanie, wrażenie jakby z miękkim ABSem hamował a tego cuda przecie u mnie nie ma
Szczególnie wyczuwalne przy małych prędkościach, pragnę zaznaczyć, że nie jest to chyba typowe skrzywienie tarczy bo nie czuć tego na kierownicy tylko całe auto hamuje nie równo, szarpiąco, tak jakby cały czas naprzemiennie zmieniałą się siła hamowania.
Tarcze na oko wydają się być w porządku, tym bardziej że są prawie nowe.
Ktoś mi kiedyś powiedział że uszkodzone pływaki zacisków dają różne efekty.
Szczególnie wyczuwalne przy małych prędkościach, pragnę zaznaczyć, że nie jest to chyba typowe skrzywienie tarczy bo nie czuć tego na kierownicy tylko całe auto hamuje nie równo, szarpiąco, tak jakby cały czas naprzemiennie zmieniałą się siła hamowania.
Tarcze na oko wydają się być w porządku, tym bardziej że są prawie nowe.
Ktoś mi kiedyś powiedział że uszkodzone pływaki zacisków dają różne efekty.
Ostatnio zmieniony śr mar 21, 2007 13:25 przez gigi, łącznie zmieniany 1 raz.
Golfik Europe GL 1.6 ABU
- gtibodek
- szybki i wściekły
- Kontakt:
witam koledzy vwmaniacy kolego masz tarcze do wymiany jak pulsują wymień odrazu klocki!!!!!!!!!!!!!!!! nie jest to duży koszt wiem bo pracuję przy tym pozdrawiam!!!!!!!
[ Dodano: 21 Mar 2007 09:29 ]
kolego co ci stwardnialy hamulce musisz je odpowietrzyć i sprawdx właściwości plynu (może trzeba go już wymienic)pozdrawiam!!!!!!!!!!!!
[ Dodano: 21 Mar 2007 09:29 ]
kolego co ci stwardnialy hamulce musisz je odpowietrzyć i sprawdx właściwości plynu (może trzeba go już wymienic)pozdrawiam!!!!!!!!!!!!
Nisko,szeroko na bogato wiec zjedź mi z drogi szmato
pempol30 pisze:kurde to nowy wóz:)nigdy nic takiego się nie działo,miałem poprzednio polo99 chodziło bez zarzutu:)zebym ja jeszcze wiedział jak sie wypowietrza ten układ:)
zdejmujesz kolo , na zacisku jest taka jakby "kalamitka" to jest odpowiecznik (najczesniec na kluczyk 8 lub 10) wczesniej te "kalamitke" oczysc szczotka druciana popryskaj wd -40 (badz czyms podobnym ) opukaj delikatnie mloteczkiem zacisk w miejscu gdzie ta "kalamitka" jest wkrecona (powinnno pomoc gdy nie chce sie odkrecic , a latwo jest to ukrecic ) wykrec odpowiecznik (kalamitke) nie do konca i naciskaj pedal hamulca pare razy szybko pulsacyjnie a potem wcisnij na hama i trzymaj pedal powinien spasc ci do samego dolu (w miedzy czasie bedzie w odpowietrznika powiertrze uchodzic) , i powtorz te czynnosc pare razy ... potem zakrec odpowietrznik (kalamitke) i sprawdz plyn hamulcowy jesli malo dolej , potem sprawdz jak dzialaja heble , jesli pedal za nisko badz nierowno bierze (raz wyzej raz nizej) czynnosc powtorzyc
prosta czynnosc tylko trzeba zwrocic uwage by odpowietrznika nie urwac
pozdrawiam mam nadzieje , ze pomoglem
- gtibodek
- szybki i wściekły
- Kontakt:
pempol30 pisze:kurde to nowy wóz:)nigdy nic takiego się nie działo,miałem poprzednio polo99 chodziło bez zarzutu:)zebym ja jeszcze wiedział jak sie wypowietrza ten układ:)
kolego sprawdź tarcze u kogoś kto toczy takie tematy. Słuchaj w świebodzinie otwarty został oddział hurt.motoryz AD podjedź tam to ci koledzy podpowiedzą jak zrobić albo polecą mechanika. Pytaj o Maćka. Pozdrawiam
Nisko,szeroko na bogato wiec zjedź mi z drogi szmato