Chlodzenie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Ma gadane
- Kontakt:
Chlodzenie
Witajcie jak odpowietrzyc uklad chlodzenia w mk2 1,3Nz??? Nalezy to robic z zamknietym korkiem od wlewu cieczy i grzac silnik az sie wlaczy dmuchawa??? czy odkrecic korek i czekac az zacznie leciec cieple powietrze z dmuchawy???a jak odkrece korek na rozgrzanym silniku to powinno mi plyn wysadzac czy nie jak nie to czego to jest wina??dzieki za wszelkie odp. Pozdrawiam
Autka to skarbonki ale jakie piekne jak ja je kocham!!!!
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Na odkręconym tak długo powinien silnik chodzić aż termostat się otworzy układ wtedy dolewa płynu chłodzącego , otworzyć nagrzewnicę aby w niej też płyn się znalazł .
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
- czarna małpa
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
cdn..
Odpal go na odkręconym zbiorniku wyrównawczym,niech tak sobie pochodzi,az się pożadnie zagrzeje i wymieni pare razy płyn w obiegu,i daj na full ogrzewanie z włączoną dmuchawą...
Jestem Oazą spokoju
pier.......m, qrwa zarąbiscie wyluzowanym
kwiatem na tafli jeziora .......
- Maćkooo
- Forumowy spamer :)
Witam
Zagrzej silnik , otworz korek wlewu płynu, oczywiscie kontroluj stan płynu w zbiorniczku wyrównawczym żeby powietrza nie zasysał, dolewaj, aż poziom będzie odpowiedni. Uważaj bo poziom płynu na silniku rozrgrzanym jest wyższy niż na zimnym.
Zagrzej silnik , otworz korek wlewu płynu, oczywiscie kontroluj stan płynu w zbiorniczku wyrównawczym żeby powietrza nie zasysał, dolewaj, aż poziom będzie odpowiedni. Uważaj bo poziom płynu na silniku rozrgrzanym jest wyższy niż na zimnym.
Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
wszystko w zasadzie zostało powiedziane dodam jedynie ze można przyspieszyć odpowietrzanie a nawet odpowietrzyc cały układ na wyłączonym silniku uciskając wąz od głowicy do chłodnicy, taki gruby. Przedwczoraj zalewałem auto na zgaszonym i uciskałęm wąż. Po odpaleniu wystarczyło dolać ze 100-200 ml płyny.
- czarna małpa
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
cdn..
sas_gti pisze:wszystko w zasadzie zostało powiedziane dodam jedynie ze można przyspieszyć odpowietrzanie a nawet odpowietrzyc cały układ na wyłączonym silniku uciskając wąz od głowicy do chłodnicy, taki gruby. Przedwczoraj zalewałem auto na zgaszonym i uciskałęm wąż. Po odpaleniu wystarczyło dolać ze 100-200 ml płyny.
Przerabiałem...niejednokrotnie,takim uciskaniem niewywalisz powietrza z nagrzewnicy!!!
Przed nagrzewnica jest jeszcze jeden termostat,i takie uciskanie niestety niepomoże...
Ostatnio zmieniony ndz sty 27, 2008 01:34 przez czarna małpa, łącznie zmieniany 1 raz.
Jestem Oazą spokoju
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
jesli się juz otworzy to jak najbardzije równieżpomożeczorny pisze:Przed nagrzewnica jest jeszcze jeden termostat,i takie uciskanie niestety niepomoże...
Fakt ze jest tam taki termostat, ale nie każdy golf go ma, w zasadzie większość golfów już ich obecnie nie ma. Zresztą sam VW nie montował juz tego ustrojstwa pod koniec produkcji. a to sie czesto zapycha i przewaznie w wiekowym golfach a tki przeciez jest mk2 juz jest to wymontowane.
Pisałem ze uciskanie tego weża jedynie wspomaga/przyspiesza odpowietrzenie układu i tak przeciez jest bo na otwarcie sie tego termostatu i tak nie masz wpływu. On otwiera sie przy okreśłonej temperaturze cieczy, a zarówno przed jak i po otwarciu sie tego termostatu uciskanie węża przyspieszy odpowietrzenie określonej częsci układu chłodzenia.
Ostatnio zmieniony ndz sty 27, 2008 01:43 przez sas_gti, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Ma gadane
- Kontakt:
To akurat jest normalne, korek odkręca się zawsze przed włączeniem silnika, bo gdy to zrobisz przy włączonym silniku ciśnienie wyrzuci ci płyn na zewnątrzGrzebaluch pisze:to na temat odpowietrzania juz wszystko wiem ale mam jeszcze jeden problem bo jak otworze korek na rozgrzanym silniku to mi wyrzuci plym czego to jest wina kiedys ktos mi powiedzial ze korka??? I wlasnie nie wiem czy zainwestowac w nowy
- czarna małpa
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
rudi59 pisze:to na temat odpowietrzania juz wszystko wiem ale mam jeszcze jeden problem bo jak otworze korek na rozgrzanym silniku to mi wyrzuci plym czego to jest wina kiedys ktos mi powiedzial ze korka??? I wlasnie nie wiem czy zainwestowac w nowy
Korek kosztuje około 8 zł,także żaden wydatek, mysle że warto...
Jestem Oazą spokoju