Dziwne buczenie w kabinie

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

menadzer
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziwne buczenie w kabinie

Post autor: menadzer » śr paź 15, 2008 17:57

Witam. Mam taki problem, mianowicie jadąc na piątym biegu około 100 kmh i więcej słychać takie miarowe buczenie, jakby wydech dotykał karoserii i przenosił na kabinę. Jak wrzucam szóstkę, to buczenie ustaje, ale gdy przyspieszam, znów narasta. Wydech mam szczelny i nigdzie nie dotyka karoserii. Może to katalizator się wypalił i rezonansuje? Mam prawie 230 tyś km.

Awatar użytkownika
Hans-Hans
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Hans-Hans » śr paź 15, 2008 21:13

Sprawdz ekrany termiczne wydechu.

greg

Post autor: greg » śr paź 15, 2008 21:15

menadzer, mam to samo - to mniej więcej wygląda tak jakby wydech wpadał w rezonans przy pewnej prędkosci obrotowej

Awatar użytkownika
pontos87
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: pontos87 » śr paź 15, 2008 21:52

Tak jak koledzy piszą, sprawdź tą aluminiową blachę między tłumikiem i karoserią, ewentualnie sprawdź czy wszystkie obejmy wzdłuż tłumika są dokręcone, czy tłumik jest na sztywno :bajer:

menadzer
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: menadzer » czw paź 16, 2008 22:57

Wydech niczego nie dotyka, szczelny. Dalej rezonansuje.

Awatar użytkownika
marepako
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: marepako » czw paź 16, 2008 23:03

sprawdz ktory tlumik masz rzemieslniczy i porownaj katy giec rur

One Man Crew

greg

Post autor: greg » czw paź 16, 2008 23:26

marepako pisze:sprawdz ktory tlumik masz rzemieslniczy i porownaj katy giec rur
na orginale mam tak samo jak i na BOSAL - czyli menadzer, i ja mamy ten sam problem - jest to jakby drganie całego układu wydechowego - no chyba że to kat

Awatar użytkownika
marepako
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: marepako » czw paź 16, 2008 23:29

bosal to akurat niebardzo rzemioslo...to ostatnia deska ratunku sprawdzic poduchy pod silnikiem/skrzynia (zmienia sie kat silnika a przez to wydech zaczyna rezonansowac bo probuje zmieniac kat ale jest ograniczony-tlumaczyloby to dlaczego reznonansu nie ma przy malym obciazeniu----> 100km/h)
Ostatnio zmieniony czw paź 16, 2008 23:30 przez marepako, łącznie zmieniany 1 raz.

One Man Crew

greg

Post autor: greg » pt paź 17, 2008 00:21

marepako, problem w tym ze tu nei chodzi o obciążenie ale o prędkość obrotową silnika - u mnie każdy bieg 2700-3300 daje to
nie wiem jak u założyciela tematu

Awatar użytkownika
marepako
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: marepako » pt paź 17, 2008 00:32

greg pisze:marepako, problem w tym ze tu nei chodzi o obciążenie ale o prędkość obrotową silnika - u mnie każdy bieg 2700-3300 daje to
nie wiem jak u założyciela tematu
dodawanie gazu tez jest swoistym obciazeniem bo zmieniaja sie rozklady sil. spojrz na auto ktore ma juz solidnie wygieldana poduszke przednia i zobacz ze przy odpowiednich obrotach sila jaka dziala na silnik jest taka sama-np przy 3 tys silnik wychyla nam sie na okreslone polozenie,przy 4 w inne przy 5 tez w inne. jesli chcecie wyeliminowac wszytkie uszkodzenia mechaniczne proponuje zdjac caly wydech z gum spuscic go do kanalu na jakies 30 cm niech ktos operuje gazem i sprawdzcie wtedy co sie dzieje.w takich przypadkach raczej trudno o jedna diagnoze bo moze byc np slaba jedna poduszka i ktoras z gum podtrzymujacych wydech i wtedy silnik wychyla sie w okreslone polozenie w ktoryms miejscu na wydechu pojawia sie naprezenie i na slabszej gumie pojawia sie rezonans

One Man Crew

Awatar użytkownika
feniks
Forum Master
Forum Master

Post autor: feniks » pt paź 17, 2008 13:13

Przerabiałem coś podobnego kiedyś w MK3 wydech nie dotykał niczego sprawdzając na kanale ale przy 1900obr. wyło tak do 2100 aż w końcu zmieniłem "fachowca" na fachowca od wydechu i podniósł wydech w okolicach belki - musiał cały od nowa montować skasował całe 80PLN a przyjemność była bezcenna-koniec buczenia :grin:

Obrazek

greg

Post autor: greg » pt paź 17, 2008 14:38

marepako, golf4 nie ma poduszki przedniej :bajer:

Awatar użytkownika
tadix
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: tadix » pt paź 17, 2008 18:34

Mam podobny problem w MK3. Wydech wymieniony i buczy w pewnych zakresach obrotów(od 2 tys) wszystko wg mnie w porządku. Tłumik niczego nie dotyka, nie ma naprezen..
Ostatnio nawet wymienilem poduszki pod silnikiem, troszkę pomogło, ale wydaje mi sie ze jednak coś buczy...
Ostatnio zmieniony pt paź 17, 2008 18:34 przez tadix, łącznie zmieniany 1 raz.

menadzer
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: menadzer » pt paź 17, 2008 21:22

Pójdę tropem poduszek pod silnikiem i skrzynią. Ostatnio bylem na wymianie gumy na przegubie i mechanik na pytanie o ten problem powiedział, że to możliwe uszkodzenie poduszek. Jeśli chodzi o wydech to autko od kwietnia w kraju,więc nie wiem czy poprzedni właścicial wkładał jakieś rzemiosło. O ile układ w ogóle był wymieniany.

[ Dodano: 29 Sie 2009 06:47 ]
Okazało sie że to nie poduszki. Wymieniłem tą co trzyma skrzynie biegów [z długą łapą] i dalej to samo. Czyżby to dwumas powodował takie wibracje? Nie napisałem w pierwszym poście że po przekroczeniu 140 kmh samochód zaczyna wibrować dość nieprzyjemnie. Na początku myślałem, że to koła nie wyważone, potem sprawdzałem luzy w zawieszeniu. Następnie poduszki pod silnikiem. Wszystko jest dobre. Więc co może być przyczyną?

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”