wymiana żrówki
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
wymiana żrówki
witam, jak sprawnie a właściwie w jaki sposób wymienić żarówkę w VW Golf IV 1.9 TDI 115 KM, żarówkę do świateł drogowych ( H1) , kompletny brak dostepu i po stronie akumulatora i po stro nie zbiorniczka na płyn do spryskiwaczy. M ktoś jakis ciekawy patent na wymianę ?
Zdjac zderzak czyli: zdjac atrape (odchylic gorne zaczepy ku sobie i pociagnac do gory atrape). Po zdjeciu atrapy masz widoczne srubki typu torx (odkreczasz). W miejscu bocznych kratek w zderzaku masz 2 srubki torx (wyjmij te kratki bedzie ci prosciej). I na koniec poodkrecac srubki ktore lacza nadkole ze zderzakiem o ile pamietam jest ich 3 lub 4 po kazdej stronie. I masz w ten oto sposob zderzak zdjety :) ;p. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pn lis 17, 2008 13:39 przez Stoper, łącznie zmieniany 1 raz.
w zeszłym tygodniu przerabiałem u siebie w 1.6 wymianę żarówek: postojówek, mijania, długich, i szczerze mówiąc tylko odkręcałem osłonę silnika - wygdniej do długich oraz postojowych od strony pasażera i osłonę linki przy prawej lampie i w niecałe 20 minut wymienione. Podsumowując troszkę gimnastyki jest lecz możliwe
Ostatnio zmieniony pn lis 17, 2008 15:23 przez feniks, łącznie zmieniany 2 razy.
Jeżeli będziesz wpychał palce na siłę do lampy to masz duże szanse że wyskoczy ci z zaczepów drucik zabezpieczający żarówkę(mi wyskoczył ale w 1.6SR wystareczyło wyjąć akumulator).
Wtedy to już napewno nie obejdzie się bez odkręcenia zderzaka także nie kombinuj za bardzo.
Chyba że weźmiesz małe okrągłe lusterko i jakieś dziecko z małą ręką ci pomoże ale bez obdartych palców się nie obejdzie.
Wtedy to już napewno nie obejdzie się bez odkręcenia zderzaka także nie kombinuj za bardzo.
Chyba że weźmiesz małe okrągłe lusterko i jakieś dziecko z małą ręką ci pomoże ale bez obdartych palców się nie obejdzie.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Tylko że masz 1.4 (tak jak ja), w benzyniaku trochę inaczej wyglada sprawa i tutaj faktycznie da się dojść. Kolega fafa69 ma TDI i tutaj już nie jest tak kolorowo, o ile do lewej lampy dojście jest podobne jak w benzyniaku to z prawą lampą życzę powodzenia wszystkim których czeka wymiana żarówek w TDI.Ardian85 pisze:w moim przypadku pomogla bardzo wielka cierpliwosc i dlugie palce
pewnie, że możliwe w 1.6...spróbuj w TDI, jak Ci się uda to możesz wystąpić w "Mam Talent"feniks79 pisze:Podsumowując troszkę gimnastyki jest lecz możliwe
Jeśli chodzi o wymianę żarówek to cieszę się że nie mam TDI:P